Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Nejvážnější korupční aféra, která se kdy v evropských institucích odehrála Doporučený

  • čtvrtek, pro 15 2022
  • Napsal(a)  IVANA HASLINGEROVÁ, šéfredaktorka revue Fragmenty
Evropský parlament má vážné problémy Evropský parlament má vážné problémy

Na tiskovém brífingu předsedkyně EK se marně snažili novináři získat od jinak vždy hovorné předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové alespoň několik formálních slov ke korupčnímu skandálu místopředsedy EK Margaritise Schinase ohledně pořádání fotbalového mistrovství světa v Kataru. Dle webu Politico  to vyvolalo jejich velkou nespokojenost s jejím chováním.  „Neodpověděla jste ani na jednu z otázek“, začal křičet jeden z novinářů. „Takhle se tady tisková konference neorganizuje,“ odpověděla zástupkyně mluvčí EK Spinantová, která díky stupňujícímu se rozčílení novinářů musela ukončit otázky novinářů. Tato zpráva ve mně vyvolala okamžitě otázku: To ale musí být opravdu něco hodně závažného, když tak energická dáma, jakou je Leyenová, která dokáže obhajovat i ty největší nesmysly, které EU vyplodí, ztratila řeč? Tam nepůjde jen o nějaký běžný podvůdek či úplateček pana Schinase, ale něco mnohem většího, skandálnějšího, ohrožujícího pověst EK. A začetla jsem se podrobně do internetových zpráv o tom, k čemu vlastně došlo při lobování Kataru v EU za to, aby mohl pořádat mistrovství světa ve fotbale.  A nemýlila jsem se, jde opravdu o velký skandál ve výši 15 600 000 Kč (600 000 €), do něhož je zapleteno mnoho vysoce postavených osob EU. Jde o nejvážnější a nejvíce šokující korupční aféru, která se kdy na půdě evropských institucí odehrála. A protože naše mainstreamová média tento skandál EU přechází bez zájmu, rozhodla jsem se o tom, co jsem zjistila, podělit s Vámi.

K čemu  vlastně v kauze Katar došlo?

Belgická policie provedla v Evropském parlamentu (EP) nejméně 16 razií,  při nichž zabavila 600 000 eur v hotovosti, telefony a počítače a zadržela šest osob, z nichž čtyři poslala do vazby za podezření organizovaného zločinu korupce a praní špinavých peněz. Mezi zadrženými je i bývalá předsedkyně EK, řecká europoslankyně, členka frakce Socialistů a demokratů (S&D) a jedna ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu 44letá  Eva  Kailiová. Belgická policie u ní našla doslova „pytle s penězi“. Z funkce byla okamžitě odvolána a řecké úřady v pondělí zmrazily všechen majetek. Za vším údajně stojí úplatky Kataru, který v současné době pořádá mistrovství světa ve fotbale. Během plenárního zasedání EP Kailiová  chválila „historickou transformaci“ Kataru a do hlavního města Dauhá se před konáním šampionátu dokonce sama bez podpory EP vydala, aby podpořila schválení této země pro pořádání mistrovství.

Kromě této dámy policie zadržela i partnera Kailiové  Francesca Giorgiho, který je asistentem italského europoslance a poradcem  pro oblast Blízkého východu a severní Afriky v EP.

Policie při razii v EP zadržela jako jednu z ústředních postav "kauzy Katar" i šéfa mezinárodních odborů bývalého italského europoslance Piera Antonia Panzeriho s odůvodněním, že měl „politicky zasahovat u poslanců pracujících v EP ve prospěch Kataru a Maroka“.

Zadrženi byli také generální ředitel No Peace Without Justice Niccolò Figà-Talamanca a zakladatelka této neziskovky, zaměřující se na mezinárodní trestní soudnictví, lidská práva a podporu demokracie na Blízkém východě a v severní Africe.

Pikantní na tom je, že Francesco Giorgi zakládal rovněž nevládní organizaci Fight Impunity (Boj proti beztrestnosti), jejímž cílem je prosazovat „odpovědnost jako hlavní pilíř architektury mezinárodní spravedlnosti“. Seznam zaměstnanců organizace Fight Impunity zatím není k dispozici. Z webových archivů je ale zřejmé, že Giorgi a další současní parlamentní asistenti v ní zastávali v lednu klíčové funkce. 

Podezření dopadá také na další asistenty europoslanců, zejména pak na ty, kteří mají nebo měli vazbu na zmíněnou nevládní organizaci. Policie se zabývá důkazy také v kanceláři asistenta, který v současnosti pracuje pro belgickou poslankyni Marii Arenovou za socialisty. Ta potvrdila, že vyšetřování probíhá, odmítla ale osobní zapojení, nebyla prý ani vyslýchána.

Jistě každého napadne otázka, co o tom soudí Katar?

Web Politico cituje slova představitele Kataru,  země, pro níž kauza s korupcí může mít nepříjemnou dohru zejména proto, že se se zeměmi EU snaží uzavřít dohodu o dodávkách zemního plynu: „Katarský stát kategoricky odmítá jakékoli pokusy spojovat ho s obviněními z pochybení. Jakékoli spojování katarské vlády s uvedenými tvrzeními je nepodložené a vážně dezinformující. Katarský stát pracuje prostřednictvím spolupráce mezi institucemi a funguje v plném souladu s mezinárodními zákony a předpisy.“ I přesto  liberální kritici šampionátu využili příležitosti, aby napadli postoj konzervativní muslimské země k právům žen a LGBTQ+.

Co vyvozují z kauzy Katar  unijní instituce?

Eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni aféru označil "kauzu Katar" za ostudnou a nepřípustnou, velmi vážně poškozující pověst EP: „Pokud se potvrdí, že někdo vzal peníze, aby se pokusil ovlivnit názor Evropského parlamentu, bude to skutečně jeden z nejdramatičtějších korupčních příběhů posledních let,“ řekl doslova. A EU samozřejmě všechny podezřelé europoslance odvolala z funkcí a bude zřejmě následovat dlouhý proces.

A jaký závěr ze všeho asi bude?

Obávám se, že naše europeistická vláda nakonec ještě bude nám všem dávat EP i EK  za vzor, jak si umí poradit s korupcí proti nám, kteří si neporadíme ani s hnízdem pro ptactvo. Nicméně bychom měli mít vždy na paměti, že byla jen náhoda, že tato kauza praskla, a podobné jednání může probíhat i u dalších europoslanců, až se budou bít v prsa za některé otázky, které budou v EP prosazovat.  A vždy, až zase  bude některý europoslanec za něco zuřivě bojovat, vzpomenout si, jak výše uvedení poslanci mající na starosti mezinárodní trestní soudnictví, lidská práva a podporu demokracie na Blízkém východě a v severní Africe, bojovali za to, jak je vyspělý Katar právě  v tomto ohledu, když jim za to zaplatil. A neměli bychom jejich líbivým slovům přikládat bezmyšlenkovitě tak zbožnou pravdu, jak to činí náš pan premiér a jeho sluníčkáři. A to nejen vůči EU, ale i otázkám na Ukrajině, v Rusku, v USA a všude ve světě.

© Kulturní komise ČR, z.s. 2022

Číst 326 krát
Ohodnotit tuto položku
(6 hlasů)
Zveřejněno v EU

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 228 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %