Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Bydlení zdražuje, doprava zlevňuje Doporučený

Bydlení ve vlastních bytech či domcích bude stále výhodnější. Blýská se na zlepšení situace vymírajících vesnic?. Bydlení ve vlastních bytech či domcích bude stále výhodnější. Blýská se na zlepšení situace vymírajících vesnic?. snímek Ivana Haslingerová revue Fragmenty

Spotřebitelé musí vynakládat stále více peněz na bydlení. To tvoří klíčovou položku spotřebního koše. Lidé s průměrnými příjmy, kteří bydlí ve vlastní nemovitosti bez hypotéky, se mají výrazně lépe než lidé s průměrnými příjmy, kteří žijí v nájmu nebo musí splácet hypoteční úvěr. Vlastnický vztah k bydlení tak výrazně ovlivňuje životní úroveň lidí. Před rokem naši ekonomiku trápily vysoké ceny ropy, kvůli kterým se ceny pohonných hmot a olejů meziročně zvýšily o 12,4 procenta. Tento inflační faktor pominul a ceny v dopravě se dokonce mírně snížily. V případě, že se cena dopravy nebude zvyšovat a cena bydlení bude dál narůstat, je možné, že se lidé budou ve větší míře stěhovat na venkov a do práce budou dojíždět.

V srpnu 2019 došlo k meziročnímu růstu spotřebitelských cen o 2,9 procenta. Inflace se drží jen těsně pod horní hranicí tolerančního pásma. Růst spotřebitelských cen byl tažen oddílem bydlení, kde došlo k meziročnímu růstu nájemného z bytu o 3,9 procenta. Cena elektřiny meziročně vzrostla dokonce o 9,9 procenta.

Výrazný vliv na růst inflace měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, které meziročně vzrostly o 3,9 procenta. Nadále přetrvával vysoký růst cen brambor, který však oproti červenci poklesl. V meziročním srovnání byly brambory dražší o 38,2 procenta.

V oddíle doprava byl zaznamenán pokles cen. Pohonné hmoty a oleje meziročně zlevnily o 1,9 procenta. Před rokem byl u stejné položky vykázán meziroční růst o 12,4 procenta. Za tímto vývojem stojí výrazný pokles v cenách na světových trzích s ropou.

Přestože se míra inflace nadále držela nad svým cílem, stále se pohybovala ve svém tolerančním pásmu. K růstu inflace přispívají rostoucí příjmy domácností, které lidem umožňují akceptovat vyšší ceny. Růst cen umožňuje firmám navyšovat tržby, z kterých jsou hrazeny vyšší mzdové náklady.

Číst 12603 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 201 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %