Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Inflace už zřejmě dosáhla svého cíle Doporučený

Světové ceny ropy porostou.... Světové ceny ropy porostou....

Cena ropy Brent se již téměř vrátila na úroveň před pandemií koronaviru. Lze tedy očekávat, že i přes snížení spotřební daně na naftu bude v letošním roce docházet ke zdražování pohonných hmot. Povánoční výprodeje nepřinesly výrazné snížení cen. Například u přístrojů a spotřebičů pro domácnost byl zaznamenán cenový růst. Meziroční míra inflace v lednu letošního roku vzrostla o 2,2 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v prosinci loňského roku. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,9 procenta a ceny služeb o 2,6 procenta. Inflace se i přes nízké úrokové sazby v ekonomice výrazně přiblížila ke svému cíli ve výši 2,0 procenta. Je tedy ve svém tolerančním pásmu a pod kontrolou. Pro lidi žijící v nájmech je dobrou zprávou, že růst cen nájemného zpomalil na 1,3 procenta. Ceny elektřiny dokonce poklesly o 1,4 procenta a ceny zemního plynu se snížily dokonce o 4,7 procenta. Snižovaly se i ceny vybraných potravin. Ceny vepřového masa klesly o 5,6 procenta, ceny mléka se snížily o 9,4 procenta a ceny brambor se propadly dokonce o 18,6 procenta.

 

Vysoké ceny však stále trápí milovníky neřestí. Ceny lihovin vzrostly o 3,2 procenta a ceny tabákových výrobků dokonce o 15,2 procenta. Lidé si připlatili 4,2 procenta za oděvy a 3,8 procenta za obuv. Podražilo i vybavení pro domácnost. Ceny přístrojů a spotřebičů vzrostly o 3,0 procenta, což vzhledem k povánočním výprodejům nebývá obvyklé.

V letošním roce se motoristé musí připravit na růst cen pohonných hmot, které budou zdražovat kvůli zvyšujícím se cenám ropy na světových trzích. Cena nafty bude levnější než cena benzínu, protože u nafty došlo ke snížení spotřební daně o jednu korunu na litr. To bude platit i při silných mrazech, kdy roste poptávka po topné naftě.

Číst 14060 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 230 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %