Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

KOMENTÁŘE - ARCHIV Doporučený

KOMENTÁŘE K  NEJZÁVAŽNĚJŠÍM UDÁLOSTEM

 

Prezident má naprostou pravdu ohledně nepochopitelného chování pana Hamáčka

Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvolán ministr za to, že odhalil korupci ve svém rezortu. Má naprostou pravdu. Když už chce pan Hamáček zničit vládu, aby před volbami mohl vystupovat před socialistickými voliči jako geroj, měl by si nalézt něco rozumného, třeba boj s EET, které drobní podnikatelé tak nenávidí. Nejlépe by ale bylo, kdyby začal už konečně něco rozumného pro voliče dělat. Zatím je sice ve vládě i přes nejhorší volební výsledek od založení ČSSD, ale nic zajímavého kromě hádek o ministerské posty není od něj slyšet. Nehledě k tomu, že svým chováním zastraší všechny slušné politiky, aby na svých ministerstvech o nepravostech mlčeli. (Ivana Haslingerová)

Když komediantům nevoní zbrojovka

Naše zdegenerovaná kulturní fronta už roupy neví, co by měla ještě kritizovat a proti čemu sepisovat petice. Tentokrát si vzali na paškál pro ně nevhodného sponzora Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jenže kádrováním sponzorům to očividně přepískli a narazili i ve svých vlastních řadách. Česká zbrojovka představuje jeden z národních klenotů a právem patří mezi rodinné stříbro. Bohužel zbrojní průmysl byl trnem v oku Václavu Havlovi a jeho kamarile, proto byl na počátku 90. let destruován a systematicky likvidován. A umělečtí havloidi pokračují v díle svého guru. Kdyby se umělecká sebranka radši vrátila ke svému poslání a natočila minimálně koukatelný film pro lidi, ne nestravitelný pseudointelektuální slátaniny pro pár angažovaných umělců. Jenže to už naši rádobyumělci dávno zapomněli, pokud to tedy ovšem kdy vůbec uměli. (Mgr. Bc. Jan Kopal)

Nechceme vlastizrádce Pocheho

Skutečnost, že je někdo silný zákulisní hráč a schopný velrybář, ho ještě nepředurčuje k ministerské kariéře a postu ministra zahraničních věcí. Nevidím jediný rozumný důvod, proč by měl Miroslav Poche zasednout v nové české vládě. Že kryl Janu Hamáčkovi záda a pomohl mu k postu šéfa ČSSD, no co? Ať si pro něj  Hamáček najde někde jinou a méně viditelnou trafiku. Podržtaškové do vlády nepatří! Stavění na Miroslavu Pochem je ale především nebezpečné. S ohledem na jeho vítačské a probruselsky orientované názory se jedná přímo o náběh na vlastizradu. To chceme aby se naše zem stala sbírkou životu nebezpečných muslimských vrahů, kterých nás prozatím rozumní politici ušetřili? Než takovou vládu, to raději žádnou. Takových vypečených ptáčků už tam sedělo, vzpomeňme jen na Karla Schwarzenberga a Daniela Hermana. Oba až do morku kosti probruselští a prosudečtí...Tanečky kolem vzniku vlády jsou zdlouhavé a pro laika se rovnají rébusu, který řeší, jak vytáhnout ježka z klece a přitom být alespoň jedním  ostnem uvnitř klece. Nebylo by pro jednou lepší upřednostnit zájem České republiky a jejich občanů před stranickými šíbry a egem jednotlivých politických hráčů? K tomu ještě zohlednit lidské kvality a minimum požadavků na slušné, vzdělané, zásadové a vlastenecky uvažující kandidáty na ministry? Nebo je to až takové politické sci-fi?(Jan Kopal)

Společnost O2 vyplatí 6,5 miliardy korun akcionářům

 Akcionáři společnosti O2 se mohou těšit na výplatu 21 korun za akcii. Dividendový výnos se tak vzhledem k ceně akcie pohybuje kolem 7 procent. Do budoucna může být cena akcií O2 ovlivněna vznikem nového operátora na českém trhu, nicméně případných zájemců zatím moc není. Valná hromada společnosti O2 rozhodla, že akcionářům vyplatí 6,5 miliardy korun. Akcionáři tak obdrží 21 korun za akcii, což je stejně jako před rokem. Vzhledem k hodnotě akcií se dividendový výnos pohybuje kolem 7 %, což může být pro mnoho investorů zajímavé. Akciový titul se však již obchoduje bez nároku na výplatu dividendy. Cena akcií společnosti O2 dnes mírně klesala. Na počátku dne se akcie obchodovaly za 266 korun, ale na konci dne spadly pod úroveň 263 korun. Do budoucna by společnost O2 mohla být ohrožena v případě vzniku čtvrtého operátora na českém trhu. Nicméně aktuální rozložení trhu vzniku nového operátora příliš nepřeje. (hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček)

Maloobchodníci si mnou ruce. Lidé více utrácejí

Díky vyšším mzdám lidé více utrácejí a maloobchodníkům rostou tržby. Stále populárnější je luxusní zboží, které dříve bylo hůře dostupné. Lidé přestávají hledět pouze na cenu a začínají více zohledňovat kvalitu. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu se maloobchodu v letošním roce mimořádně daří. Dubnové tržby v maloobchodě po očištění se meziročně zvýšily o 5,0 procenta a navázaly na skvělé výsledky z prvního čtvrtletí, kdy tržby stouply o 6,2 procenta. Meziroční růst byl ovlivněn především nepotravinářským zbožím a pohonnými hmotami. Tržby v klíčovém odvětví motorových vozidel po očištění však meziročně klesly o 3,5 procenta. Obchodníkům se zvyšují tržby díky prodejům přes internet či zásilkové služby. Jednou z příčin rostoucích tržeb jsou zvyšující se ceny, což je patrné hlavně u léků a potravin. Lidé rovněž více kupují luxusní zboží, které je cenově hůře dostupné. Na trhu však existují prodejny, kde ceny klesají. Jedná se hlavně o obchody s počítači a oblečením. (hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček)

Smutné výročí s EET 

EET přinesla za jediný rok 70 tisíc kontrol, 36 mil. korun na pokutách a zavřené hospody, obchody a ordinace, pokuty za 35,6 milionů korun a náklady státu placené z kapes daňových poplatníků ve výši 370 milionů. a dalších 310 milionů bude utraceno. Kromě finančních dopadů evidence tržeb nebývale rozdělila českou společnost. Na živnostníky a drobné podnikatele začala řada občanů pohlížet jako na podvodníky, na zloděje a na ty, jejichž jediným smyslem existence je okrádání státu. Zapomíná se na to, že živnostníci zaměstnávají stovky tisíc zaměstnanců a poskytují služby i na odlehlých místech České republiky, které velkým firmám nestojí za pozornost. Během roku se ukázala řada problémů, které EET způsobuje, a  ministerstvo financí neustále přichází s návrhy na její úpravy. Protože ODS plní svůj program, tak jsme již v Poslanecké sněmovně navrhli úplné zrušení EET. To je nejlepší řešení. Jakákoli jiná úprava může vést pouze ke kategorizaci podnikatelů na ty lepší a na ty horší. (Alexandra Udženija) 

Kdo je Jan Šinágl a Tomáš Pecina

Kvůli zájmu o šíření muslimské civilizace nezapomínejme také na "milé krajany" ze Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, zapsanýho jako spolek pro právo, odpovědnost, velkorysost. Jeho výkonný výbor, který je kolektivním statutárním a výkonným orgánem spolku, který řídí jeho činnost, zejména rozhoduje o tom, kdo se stane členem spolku, je  v současné době tvořen třemi členy - Wolfgangem Habermannem, Janem Šináglem a Tomášem Pecinou. Práva a povinnosti výkonného výboru jsou upraveny v čl. 11 stanov. Wolfgang Habermann: Člen výkonného výboru Wolfgang Habermann (nar. 1944) je německým a českým občanem. Po otci je sudetský Němec, po matce Čech. Sám žil téměř 40 let ve Spolkové republice, takže dokáže sudetoněmeckou problematiku posuzovat z českého i německého zorného úhlu. Jeho e-mailová adresa je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..Jan Šinágl: Člen výkonného výboru Jan Šinágl (nar. 1952) je občanem České republiky a Švýcarské konfederace, kde 20 let žil. Ve spolku působí jako tiskový mluvčí a odpovídá za vztahy s medii. Jeho e-mail je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.; J. Šinágl provozuje obsáhlé osobní stránky, dostupné na adrese www.sinagl.cz. Tomáš Pecina: Člen výkoného výboru Tomáš Pecina (nar. 1966), občan České republiky, je iniciátorem vzniku sdružení a má na starosti právní a politické aspekty jeho fungování. V době před jeho vznikem byl zmocněncem přípravného výboru a podílel se na úspěchu ve sporu s ministerstvem vnitra. Jeho e-mail je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a jeho osobní stránky jsou na adrese www.pecina.cz. (Yekta Uzunoglu)

Most špionů Jiřího Drahoše 

Prezidentský kandidát a slovutný vědec Jiří Drahoš se stále více podobá svému předchůdci "želé" Janu Fischerovi, neboť čím více oba mluví, tím klesá jejich šance na zvolení. Konspirační teorie páně Drahoše vykazují zjevné paranoidní rysy. Navíc působí dojmem někoho, kdo si předem hledá alibi pro budoucí neúspěch. Jinak je nad slunce jasné, že za všechno může Vladimír Putin a ruské tajné služby (připadně hackeři). Dříve imperialisté a brouk mandelinka. Doby se mění, trapné výmluvy bolševických politruků zůstávají. (Jan Kopal) 

Chvástání havlojeda Čižinského

S blížícími se komunál ními volbami se jako houby po dešti vyrojili desítky samozvaných kandidátů na pražského primátora. Občas je to materiál k pohledání! Po politické obdobě dua Eva a Vašek v podání dvojky Jiří Pospíšil a Hana Marvanová se na scénu připotácel známý sluníčkářský aktivista, poslanec za KDU-ČSL a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Dotyčný sběratel funkcí, které vyjmenovává s přesností ruské kalkulačky, lační po dalším korýtku.  Evidentně ale tento nedočkavý chlapec předbíhá v toku času. Do voleb chce vyrazit s iniciativou Praha sobě. Jenže potřebných 90.000 podpisů stále nemá a sní o dobrovolnících, kteří mu je přinesou až domů. Kvůli této taškařici také pozastavil své členství v lidové straně, aby voliče lépe obalamutil a hrál si nestraníka. Jako původní profesí učitel by měl znát úsloví, že pýcha předchází pád a lhát se nemá. Jenže by to nesměl z politiky zblnout a ztratit ratio neboli zdravý selský rozum. Latiník jeden nerozumný...

Rambohafík a americké pózy naší Karličky

Ministryně obrany Karla Šlechtová vnesla do svého resortu dosud nový a svěží vítr. Nejen, že hodlá rozhýbat armádní zakázky jako nikdo před ní a nikdo po ní, ale také obohatí naší armádu o nevídané a inovativní prvky. Během pietního aktu konaného u příležitosti Dne vítězství při poslechu české hymny stojí v póze amerického vlastence (s rukou na srdci) a svého mopslíka, kterého tituluje jménem Rambohafík, nám povýšila do funkce hlavního ceremoniáře, a to dokonce v místech, kam má oficiálně zakázaný přístup. Paní ministryně je zkrátka nad zákon a mimo všechny konvence. S ní se naše armáda v nadcházejících časech má nač těšit. Bezesporu nás s ní nečeká nuda a jistě žádná šeď. Třeba přijde i s novými a netradičními uniformami, nebo bude upgradovat českou verzi křižníků Potěmkin a Aurora. Není vyloučeno, že v českém vojsku bude zavedena funkce astrologa, šamana a zaříkávače…Nikdy bych se nenadál, že to kdy řeknu, ale může se stát, že nastane doba, kdy se slzou v oku budeme vzpomínat na jejího předchůdce a říkat: „Zlatý Stropnický!“ (Jan Kopal)

Sázka na Pospíšilovy hošíky

Bezvýznamná a polozapomenutá TOP09 se rozhodla před komunálními a senátními volbami revitalizovat, paktovat s druhou nulou v podobě méně profláklého STANu a svůj obraz vylepšovat novými a neznámými hošíky, kterým historicky třetí eurošéfík dlouhodobě fandí a prosazuje. Jenže přání a realita se v tomto případě nemusí protnout. Matematici by řekli, že k průniku dochází v nekonečnu. Von Hajajova a Kalouskova nora se tchořího odéru nezbaví příchodem nových liščat. Svou minulost a své hříchy si dál ponesou na svém potrhaném vývěsním štítu. Nehledě na to, že krom Prahy je tato sebranka už dlouhodobě nevolitelná. (Mgr. Bc. Jan Kopal)

Ekonomika USA roste, ale tempo růstu klesá

Rekordně nízká nezaměstnanost ani snížení daní nezabralo. Spojeným státům již druhé čtvrtletí po sobě klesá tempo hospodářského růstu. Je možné, že se americká ekonomika blíží vrcholu svého hospodářského cyklu. Spojené státy dnes zveřejnily odhad HDP za 1. čtvrtletí letošního roku. Podle tohoto odhadu americká ekonomika rostla o 2,3 %. Ve 4. čtvrtletí přitom ekonomika USA dosáhla růstu 2,9 %. Relativně dobré výsledky Spojených států jsou zapříčiněny nízkou nezaměstnaností, která se pohybuje poblíž nejnižších hodnot za posledních 17 let. Na druhou stranu je patrné, že ekonomika USA začíná přibrzďovat svůj růst, což by do budoucna mohlo vyvolat problémy v globální ekonomice. Hospodářskému růstu Spojených států pomáhá daňová reforma Donalda Trumpa. Díky snížení korporátních daní byl vytvořen pozitivní impulz pro americké firmy. Na druhou stranu snížení daní může vyvolat růst inflace. Proti tomuto scénáři je ochotna zasáhnout americká centrální banka FED, která je připravena dál zvyšovat úrokové sazby. Vzhledem k vysokému zadlužení USA však rostoucí úrokové sazby prodražují financování veřejného dluhu. (Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities)  

Komodity excelují. Investory straší inflace, pozdní cyklus, sankce i obchodní války

V pozdních fázích růstového ekonomického cyklu se historicky komoditám daří. Někteří investoři se o ně začali opět zajímat. Komoditám se daří i kvůli obavám z rostoucí inflace, která po letech „zimního spánku“ opět vystrkuje růžky. Trhy se také obávají, že kvůli clům a sankcím by mohlo častěji docházet k výpadkům v dodávkách komodit, zejména z Ruska nebo Číny. Řada odběratelů se pro jistotu předzásobuje. To ale dočasný nedostatek na trhu komodit jen zhoršuje a ceny letí vzhůru. U ropy působí i specifické faktory. Například pokles produkce Venezuely a zejména neoficiální přání klíčového hráče OPEC Saúdské Arábie, která si údajně přeje cenu ropy 80 až 100 dolarů za barel Brent. To je výrazně výše než současná cena okolo 74 dolarů. Pro spekulanty, kteří sázeli na pokles cen ropy, začíná nastávat panika a nucené zavírání pozic. Z konkrétních komodit výrazně rostou například ceny niklu a hliníku. Jejich ceny dosahují sedmiletých maxim. Cena niklu od začátku roku poskočila až o 30 procent, přičemž jen za posledních několik dní přidávala až 15 procent. Zajímavý byl vývoj na hliníku, kde cena letos do konce března ztratila až 13 procent. Po oznámení 10procentních cel na dovoz hliníku z Číny Spojenými státy cena začala rapidně růst. Od začátku dubna přidala až 27 procent. Ceny hliníku i oceli dále rostly po oznámení sankcí na některé ruské představitele Spojenými státy, včetně majitele ruského komoditního gigantu Rusal. To způsobuje turbulence a nejistotu na trhu oceli a hliníku. Lídr trhu společnost Alcoa oznámila, že očekává nedostatek hliníku a vyhodnocuje, jak výrazné konkrétní dopady sankce na trh hliníku budou mít. (Martin Vlček, hlavní makléř BH Securities).

Rusko nové sankce zvládne. Některé firmy však budou mít problémy

Rusku na jedné straně pomáhají rostoucí ceny ropy, na druhé straně mu však škodí nové ekonomické sankce. V ruské ekonomice budou vznikat dílčí nerovnováhy, které příliš neovlivní celkovou makroekonomickou situaci. Dopady na konkrétní společnosti však mohou být značné. Z vojenského pohledu se situace v Sýrii po možných chemických útocích začíná uklidňovat. Důsledky konfliktu na trzích i v mezinárodních vztazích jsou však stále patrné. Řidiče jistě nepotěší rostoucí ceny ropy, které jsou situací v Sýrii ovlivněny. Výrazný dopad na mezinárodní obchod mohou mít i nové sankce, které uplatňují Spojené státy proti Rusku. Po Číně se Rusko stává dalším státem, které může vstoupit do obchodní války s USA.  Přestože agentura Moody's Investors Service uvádí, že ruská ekonomika nové sankce zvládne, existují společnosti, které s uplatňováním sankcí mohou mít výrazný problém. Ekonomické sankce prodraží úvěrování přímo zasažených společností. Sankce však budou mít i nepřímí dopad na dodavatelsko-odběratelské vztahy dalších firem. Na trzích v Rusku tak může docházet k propadům cen u vybraných akciových titulů. (Ing. Štěpán Křeček, MBA, Hlavní ekonom​​ BH Securities)

Změny v rozpočtu EU poškodí Českou republiku. Jižní Evropa si polepší

Politika soudržnosti Evropské unie se promění. Země západní Evropy zřejmě budou posílat méně peněz do chudší východní Evropy a raději přesměrují finanční toky do bohatší ale silně zadlužené jižní Evropy. Podle Financial Times dojde k transformaci finančních toků v rámci Evropské unie. Hlavní změnou má být převod desítek miliard eur z fondů Evropské unie ze střední do jižní Evropy. V případě, že k realizaci takového plánu dojde, bude Česká republika mezi poraženými zeměmi, které přijdou o část finančních prostředků ze strukturálních fondů. Ke změně v rozpočtu Evropské unie může docházet kvůli vyostřování vztahů mezi Polskem a Maďarskem na jedné straně a Evropskou komisí na straně druhé. Česká republika jako člen Visegrádské skupiny bude mít těžkou vyjednávací pozici. Naopak zadlužené státy jižního křídla Evropské unie by si mohly výrazně polepšit. (hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček).​​

Školství rájem sociálních inženýrů

Zásadní a klíčová oblast školství ze všeho nejvíce láká sociální inženýry a inovátory, kteří si myslí, že děti jsou pokusné myšky pro jejich zvrácené experimenty. Neuplyne snad jediný týden, aby někdo na podobné téma nevystoupil s podnětným nápadem, kterak naše školství vylepšit a zbavit nebohé děti okovů šprtání a memorování. Výsledkem má být zvyšování kompetencí žáků na úkor vzdělání. Když nejde o kompetence, jde o rámcové vzdělávací programy, průřezová témata, klíčové dovednosti a jinou v podstatě nicneříkající zbytečnou vatu. Důraz se klade na techniky a pomůcky, vytrácí se ale důraz na osobnost učitele, výchovu a vzdělání. Z učitele se stává byrokrat, úředník a stroj na papíry, pro které mu nezbývá čas na učení. Taková situace je varující a tristní. Hrozí, že za pár let budeme společností počítačových negramotů, kteří budou bezmyšlenkovitě přebírat znalosti z googlu a wikipedie, aniž by tušili souvislosti. Z národu Jana Amose Komenského se pomalu ale jistě stáváme národem nevzdělaných tupců. Jistě, nemyslící mase se snáze vládne, neboť neodporuje, nerebeluje a mlčky přitakává. Přitom všeobecný přehled a rozvoj vzdělanosti z nás dělá vyšší a lepší bytosti. Zamysleme se tedy nad koncepcí školství a nad vzdělanostní úrovní národa. Myšlenková genocida nám hrozí a její důsledky by mohly být katastrofální. Dokud je ještě čas... (Mgr. Bc. Jan Kopal)

Ceny pohonných hmot rostly i když cena ropy ve světě klesá

V uplynulém týdnu ceny pohonných hmot v České republice dál rostly a reagovaly tak na předchozí vývoj trhu s ropou. V dalším týdnu však očekáváme, že čerpací stanice již nebudou provádět výrazné změny a ceny benzínu i nafty budou stagnovat. Tomuto vývoji nasvědčuje aktuální dění na světových trzích i vývoj kurzu koruny vůči dolaru. Cena ropy výrazně klesá v reakci na stupňující se napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Obchodní válka mezi oběma státy navyšuje celní bariéry a působí negativně na mezinárodní obchod. Existují obavy z další eskalace obchodní války, která by mohla snížit růst globální ekonomiky, což by mělo negativní dopad na poptávku po ropě. V důsledku tohoto vývoje cena ropy prudce klesá a spolu s ní i ceny dalších komodit a akcií. Pokles ceny ropy byl zapříčiněn i nabídkovou stranou trhu. Rusko, jako největší producent ropy na světě, v březnu navýšilo denní těžbu na 10,97 milionu barelů. Nadále roste i produkce Spojených států amerických jakožto druhého největšího producenta. Denní těžba USA již dosahuje úrovně 10,43 milionu barelů. (Ing. Štěpán Křeček, MBA,  hlavní ekonom BH Securities )

Čínské ekonomice se daří. Hrozba obchodních válek na tom nic nemění

Přestože Čína bojuje s vysokým zadlužením své ekonomiky, tamní hospodářství si dokázalo udržet vysoké tempo růstu. Tato zpráva podpoří světovou poptávku, což pomůže k dalšímu rozvoji mezinárodních ekonomických vztahů. Hrozba obchodních válek mezi Čínou a USA se do dat zatím nepromítla. S tím, jak Číňané bohatnou, je vytvářen stále vyšší tlak na ochranu přírody i lidských práv. Čína se tak postupně mění a přijímá vyšší standardy západní civilizace. Vnitřní tlak tamní společnosti se ukazuje jako účinnější nástroj k transformaci Číny než vnější tlak mezinárodních organizací. Čínská ekonomika odstartovala rok 2018 v dobré kondici. V prvním čtvrtletí vzrostla o 6,8 procenta, čímž předčila celoroční cíl. Ten čínská vláda stanovila na 6,5 procenta. V minulém roce však čínská ekonomika rostla rychleji a připsala si 6,9 procenta. Dobré výsledky o stavu čínské ekonomiky zvýší poptávku na světových trzích, což umožní další rozvoj mezinárodního obchodu. Ve výsledcích se zatím neprojevuje hrozba obchodních válek Číny se Spojenými státy. Obchodní války společně s ekonomickými sankcemi však stále zůstávají největšími riziky pro rozvoj mezinárodních obchodních vztahů. Růst čínského hospodářství byl v minulosti doprovázen růstem zadlužení. To se pohybuje kolem úrovně 270 procent hrubého domácího produktu. Rychlé tempo růstu ekonomiky bývá dáváno do kontrastu s ekologií a lidskými právy. Čínská vláda se však v posledních letech snaží o nalezení nové rovnováhy, která by měla vést k nižší míře zadlužování, vyšší šetrnosti vůči přírodě i lidským právům. (Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities)

Nezaměstnanost v Evropské unii klesá. Česká republika je premiantem

Česká republika si s velkým náskokem udržuje nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci Evropské unie. Oproti unijnímu průměru máme třikrát nižší nezaměstnanost. Řecko a Španělsko stále trpí vysokou nezaměstnaností. Jednou z příčin je i společná měna euro, která snižuje konkurenceschopnost těchto ekonomik. Dnes Eurostat zveřejnil únorové míry nezaměstnanosti v Evropské unii. Česká republika má z celé EU nejnižší nezaměstnanost o velikosti 2,4 %. Hned za námi je Německo, kde míra nezaměstnanosti dosahuje úrovně 3,5 %. Průměr celé Evropské unie klesl na 7,1 %. Země platící eurem mají v průměru vyšší nezaměstnanost než země s vlastní měnou. Na vině jsou státy jižního křídla eurozóny, kde je stále velmi vysoká míra nezaměstnanosti. Ve Španělsku se nezaměstnanost pohybuje na úrovni 16,1 % a v Řecku podle nejaktuálnějších dat na úrovni 20,8 %. (Ing. Štěpán Křeček, MBA,  hlavní ekonom BH Securities )

Policisty fotící se s Kájínkem bych poslal na pohřeb policisty zavražděného islamisty

Ty dva policisty, co se fotili s naší - médii a showbyznysem vytvořenou - kvazicelebritou, vrahem Kájínkem, bych poslal na studijní cestu, a sice na pohřeb francouzského policisty. Toho, co se nechal vyměnit za rukojmí a zemřel z rukou islamisty jako další oběť multikulturalismu. 

MF by mělo zastavit hazardní hru Účtentovka 

Počet dokladů ve státní hazardní hře Účtenkovka klesá přesto, že stát utrácí na její propagaci přes 5 mil. Kč. Jsou to stejně efektivně utracené peníze jako ty ČOV na změnu naší hymny. MF by tuto hazardní hru mělo zastavit, ČOV se omluvit malým klubům bojujícím o každou korunu.   30. 3.

Odvykačské trable vyhuleného Jirky

Nechvalně proslulá parodie na novináře a zjevná reklama na nadužívání konopí jménem Jiří X. Doležal neví, jak na sebe více upozornit. Když se nepřevléká za Barboru Škrlovou a nepokouší se dostat do Klokánka, prudí během inaugurace na Hradě s obřími protizemanovskými cedulemi a vyžírá skvělé koláčky od první dámy a Kačenky Zemanové. Nyní se rozhodl čtenáře ohromit svou story spojenou se závislostí na benzodiazepinech. Jirka není žádný troškař a hulení prokládá polykáním prášků ve velkém. Na jeho tvorbě je i bez toho vliv drog více než patrný. Pokud od čtenářů očekává lítost a soucit, tak se hluboce mýlí. Jediné, co by doopravdy zasluhoval, je pár dobře mířených facek. Třeba by se mu po letech konečně v hlavě rozsvítilo. (Mgr. Bc. Jan Kopal)

 

Odcházení Hollanovic zmetka

Pozitiven nadcházejících komunálních voleb bezesporu lze spatřovat v očekávaném konci brněnského úkazu jménen Matěj Hollan a jeho aktivisticko-skuníčkářského hnutí Žít Brno. Už ani huličsko-komsomolská Česká pirátské strana netouží po pokračujícím politickém spojenectví, což se pro mazánka Hollana rovná polibku smrti. A tak se nám chlapec spolu s Bohoušem Sobotkou zařadí do fronty navrátilců do běžného života. Skončí sprosté útoky od něj a jeho věrných směrem k Hradu, vítačské žvásty, Brňané se budou méně stydět za své volené představitele... Jenom sadomaso salóny a černou jízdu v MHD  bude moci nadále provozovat, ale pouze za své a mimo pracovní dobu, pokud se ho jako potřebného neujme nějaká politická neziskovka... (Mgr. Bc. Jan Kopal)

 Konec Bohouše - úředníka bez invence

Politický odchod a konec některých politiků není důvodem ke smutku, ale k všeobecnému veselí a jásotu. Do této kategori spadá i letitý poslanec, ministr financí, bývalý ministerský předseda a doslouživší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho politická kariéra připomínala fungování úředníka bez invence, který pouze vykonává zadaný úkol a máchne maximálně razítkem nad stolem. Bez emocí, bez nápadů, strojeným a robotickým způsobem. Se Sobotkou se pojí nejen nevyšetřená causa OKD, ale i několikanásobná zrada vůči Miloši Zemanovi, kterého nepodpořil, na rozdíl od většiny ČSSD, ani v rámci poslední prezidentské volby. Byl symbolem ustrašenosti a našeho vazalství vůči Bruselu. Nevynikal charismatem, plamennými projevy a přehršlí nápadů. Byl v podstatě protikladem úspěšného politika. Jeho odcházení pak proběhlo zcela ve stylu Miloše Jakeše, kdy po fázi klinické smrti se stal politickým zombiem, o něhož nikdo nestál a nikdo nikam nezval. Zjevně i z tohoho důvodu se rozhodl pověsit svou politickou kariéru na hřebíček. Nikdo ho nelituje, nikomu chybět nebude. Bohouši, sbohem! (Mgr. Bc. Jan Kopal)

Zisky ČEZ se odrážejí ode dna

ČEZ ve výsledcích příjemně překvapil jak ve 4. kvartále, tak za celý loňský rok. Situace se tak postupně lepší a vytváří prostor pro návrh slibné dividendy před valnou hromadou. Poslední kvartály nabídly firmě lepší šanci zajistit si ceny elektřiny na další roky. Výhled letošního hospodaření ČEZu potvrzuje očekávání, že rok 2018 by měl představovat dno výsledků, od kterého by se hospodaření firmy mělo koncem letošního roku nebo v roce příštím odrazit směrem nahoru. Nejistotu pro akcionáře nadále představuje cena, resp. protihodnota, kterou by soukromí akcionáři získali v případě dělení ČEZu kvůli stavbě nových reaktorů. Očekávání potřeby velkých investic na stavbu nových reaktorů může vést k opatrnému vyplácení dividendy. Křivka termínových kontraktů elektřiny bude také klíčovým faktorem obratu hospodaření, společně s cenou emisních povolenek. (Martin Vlček, hlavní makléř BH Securities)

Ceny pohonných hmot rostly i když cena ropy ve světě klesá

V uplynulém týdnu ceny pohonných hmot v České republice dál rostly a reagovaly tak na předchozí vývoj trhu s ropou. V dalším týdnu však očekáváme, že čerpací stanice již nebudou provádět výrazné změny a ceny benzínu i nafty budou stagnovat. Tomuto vývoji nasvědčuje aktuální dění na světových trzích i vývoj kurzu koruny vůči dolaru. Cena ropy výrazně klesá v reakci na stupňující se napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Obchodní válka mezi oběma státy navyšuje celní bariéry a působí negativně na mezinárodní obchod. Existují obavy z další eskalace obchodní války, která by mohla snížit růst globální ekonomiky, což by mělo negativní dopad na poptávku po ropě. V důsledku tohoto vývoje cena ropy prudce klesá a spolu s ní i ceny dalších komodit a akcií. Pokles ceny ropy byl zapříčiněn i nabídkovou stranou trhu. Rusko, jako největší producent ropy na světě, v březnu navýšilo denní těžbu na 10,97 milionu barelů. Nadále roste i produkce Spojených států amerických jakožto druhého největšího producenta. Denní těžba USA již dosahuje úrovně 10,43 milionu barelů. (Ing. Štěpán Křeček, MBA,  hlavní ekonom BH Securities )

Čínské ekonomice se daří. Hrozba obchodních válek na tom nic nemění

Přestože Čína bojuje s vysokým zadlužením své ekonomiky, tamní hospodářství si dokázalo udržet vysoké tempo růstu. Tato zpráva podpoří světovou poptávku, což pomůže k dalšímu rozvoji mezinárodních ekonomických vztahů. Hrozba obchodních válek mezi Čínou a USA se do dat zatím nepromítla. S tím, jak Číňané bohatnou, je vytvářen stále vyšší tlak na ochranu přírody i lidských práv. Čína se tak postupně mění a přijímá vyšší standardy západní civilizace. Vnitřní tlak tamní společnosti se ukazuje jako účinnější nástroj k transformaci Číny než vnější tlak mezinárodních organizací. Čínská ekonomika odstartovala rok 2018 v dobré kondici. V prvním čtvrtletí vzrostla o 6,8 procenta, čímž předčila celoroční cíl. Ten čínská vláda stanovila na 6,5 procenta. V minulém roce však čínská ekonomika rostla rychleji a připsala si 6,9 procenta. Dobré výsledky o stavu čínské ekonomiky zvýší poptávku na světových trzích, což umožní další rozvoj mezinárodního obchodu. Ve výsledcích se zatím neprojevuje hrozba obchodních válek Číny se Spojenými státy. Obchodní války společně s ekonomickými sankcemi však stále zůstávají největšími riziky pro rozvoj mezinárodních obchodních vztahů. Růst čínského hospodářství byl v minulosti doprovázen růstem zadlužení. To se pohybuje kolem úrovně 270 procent hrubého domácího produktu. Rychlé tempo růstu ekonomiky bývá dáváno do kontrastu s ekologií a lidskými právy. Čínská vláda se však v posledních letech snaží o nalezení nové rovnováhy, která by měla vést k nižší míře zadlužování, vyšší šetrnosti vůči přírodě i lidským právům. (Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities)

Nezaměstnanost v Evropské unii klesá. Česká republika je premiantem

Česká republika si s velkým náskokem udržuje nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci Evropské unie. Oproti unijnímu průměru máme třikrát nižší nezaměstnanost. Řecko a Španělsko stále trpí vysokou nezaměstnaností. Jednou z příčin je i společná měna euro, která snižuje konkurenceschopnost těchto ekonomik. Dnes Eurostat zveřejnil únorové míry nezaměstnanosti v Evropské unii. Česká republikamá z celé EU nejnižší nezaměstnanost o velikosti 2,4 %. Hned za námi je Německo, kde míra nezaměstnanosti dosahuje úrovně 3,5 %. Průměr celé Evropské unie klesl na 7,1 %. Země platící eurem mají v průměru vyšší nezaměstnanost než země s vlastní měnou. Na vině jsou státy jižního křídla eurozóny, kde je stále velmi vysoká míra nezaměstnanosti. Ve Španělsku se nezaměstnanost pohybuje na úrovni 16,1 % a v Řecku podle nejaktuálnějších dat na úrovni 20,8 %. (Ing. Štěpán Křeček, MBA,  hlavní ekonom BH Securities )

Policisty fotící se s Kájínkem bych poslal na pohřeb policisty zavražděného islamisty

Ty dva policisty, co se fotili s naší - médii a showbyznysem vytvořenou - kvazicelebritou, vrahem Kájínkem, bych poslal na studijní cestu, a sice na pohřeb francouzského policisty. Toho, co se nechal vyměnit za rukojmí a zemřel z rukou islamisty jako další oběť multikulturalismu. 

MF by mělo zastavit hazardní hru Účtentovka 

Počet dokladů ve státní hazardní hře Účtenkovka klesá přesto, že stát utrácí na její propagaci přes 5 mil. Kč. Jsou to stejně efektivně utracené peníze jako ty ČOV na změnu naší hymny. MF by tuto hazardní hru mělo zastavit, ČOV se omluvit malým klubům bojujícím o každou korunu.   30. 3.

Odvykačské trable vyhuleného Jirky

Nechvalně proslulá parodie na novináře a zjevná reklama na nadužívání konopí jménem Jiří X. Doležal neví, jak na sebe více upozornit. Když se nepřevléká za Barboru Škrlovou a nepokouší se dostat do Klokánka, prudí během inaugurace na Hradě s obřími protizemanovskými cedulemi a vyžírá skvělé koláčky od první dámy a Kačenky Zemanové. Nyní se rozhodl čtenáře ohromit svou story spojenou se závislostí na benzodiazepinech. Jirka není žádný troškař a hulení prokládá polykáním prášků ve velkém. Na jeho tvorbě je i bez toho vliv drog více než patrný. Pokud od čtenářů očekává lítost a soucit, tak se hluboce mýlí. Jediné, co by doopravdy zasluhoval, je pár dobře mířených facek. Třeba by se mu po letech konečně v hlavě rozsvítilo. (Mgr. Bc. Jan Kopal)

 

Odcházení Hollanovic zmetka

Pozitiven nadcházejících komunálních voleb bezesporu lze spatřovat v očekávaném konci brněnského úkazu jménen Matěj Hollan a jeho aktivisticko-skuníčkářského hnutí Žít Brno. Už ani huličsko-komsomolská Česká pirátské strana netouží po pokračujícím politickém spojenectví, což se pro mazánka Hollana rovná polibku smrti. A tak se nám chlapec spolu s Bohoušem Sobotkou zařadí do fronty navrátilců do běžného života. Skončí sprosté útoky od něj a jeho věrných směrem k Hradu, vítačské žvásty, Brňané se budou méně stydět za své volené představitele... Jenom sadomaso salóny a černou jízdu v MHD  bude moci nadále provozovat, ale pouze za své a mimo pracovní dobu, pokud se ho jako potřebného neujme nějaká politická neziskovka... (Mgr. Bc. Jan Kopal)

 Konec Bohouše - úředníka bez invence

Politický odchod a konec některých politiků není důvodem ke smutku, ale k všeobecnému veselí a jásotu. Do této kategori spadá i letitý poslanec, ministr financí, bývalý ministerský předseda a doslouživší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho politická kariéra připomínala fungování úředníka bez invence, který pouze vykonává zadaný úkol a máchne maximálně razítkem nad stolem. Bez emocí, bez nápadů, strojeným a robotickým způsobem. Se Sobotkou se pojí nejen nevyšetřená causa OKD, ale i několikanásobná zrada vůči Miloši Zemanovi, kterého nepodpořil, na rozdíl od většiny ČSSD, ani v rámci poslední prezidentské volby. Byl symbolem ustrašenosti a našeho vazalství vůči Bruselu. Nevynikal charismatem, plamennými projevy a přehršlí nápadů. Byl v podstatě protikladem úspěšného politika. Jeho odcházení pak proběhlo zcela ve stylu Miloše Jakeše, kdy po fázi klinické smrti se stal politickým zombiem, o něhož nikdo nestál a nikdo nikam nezval. Zjevně i z tohoho důvodu se rozhodl pověsit svou politickou kariéru na hřebíček. Nikdo ho nelituje, nikomu chybět nebude. Bohouši, sbohem! (Mgr. Bc. Jan Kopal)

Zisky ČEZ se odrážejí ode dna

ČEZ ve výsledcích příjemně překvapil jak ve 4. kvartále, tak za celý loňský rok. Situace se tak postupně lepší a vytváří prostor pro návrh slibné dividendy před valnou hromadou. Poslední kvartály nabídly firmě lepší šanci zajistit si ceny elektřiny na další roky. Výhled letošního hospodaření ČEZu potvrzuje očekávání, že rok 2018 by měl představovat dno výsledků, od kterého by se hospodaření firmy mělo koncem letošního roku nebo v roce příštím odrazit směrem nahoru. Nejistotu pro akcionáře nadále představuje cena, resp. protihodnota, kterou by soukromí akcionáři získali v případě dělení ČEZu kvůli stavbě nových reaktorů. Očekávání potřeby velkých investic na stavbu nových reaktorů může vést k opatrnému vyplácení dividendy. Křivka termínových kontraktů elektřiny bude také klíčovým faktorem obratu hospodaření, společně s cenou emisních povolenek. (Martin Vlček, hlavní makléř BH Securities)

Proč se starostové bojí přímé volby

Příliš nepřekvapí, že podle tento týden zveřejněného průzkumu plných 54 % procent starostů měst a obcí odmítá přímou volbu starostů. Jejich postoj ovlivňuje a determinuje vlastní zkušenost a geneze jejich volby. Mnoho z nich se totiž do zastupitelstva prodralo s odřenýma ušima a zvoleni byli často jen díky nejtěsnější možné většině, která ovšem vznikla za přispění jejich vlastního hlasu. Jako v jiných případech i tady platí známé heslo spočívající v tom, že kapři si přece nikdy nevypustí rybník. Je to stejné jako chtít po senátorech, aby si sami odhlasovali rozpuštění Senátu coby překonané, nadbytečné a drahé instituce. Přesto je přímá volba starostů a hejtmanů nezbytná ke zlepšení kvality české demokracie. Tento krok umožní, aby se na důležitá volitelná místa dostali lidé s osobními kvalitami bez ohledu na zákulisní politické pikle a domluvy zkušených politických šíbrů, které většinou nikdo nepodporuje a ani nevolí. Jedině nezkorumpované osobnosti se silným mandátem mohou tuto změnu nastartovat a vykonat. V případě podobných zavádějících průzkumů je na místě být ostražitý, nedůvěřivý a vzít v potaz, kdo jsou respondenti a jaké jsou jejich skutečné motivy. Nehledě k tomu, že drtivá většina průzkumů se vytváří z jediného důvodu, aby manipulovaly a ovlivňovaly. Inu dnešní manipulativní demokracie v celé své nahotě. (Jan Kopal)

Kavárna sní o Majdanu

Pražská kavárna zažívá neradostné a trudné období, kdy jde  od jednoho zjevného debaklu k druhému a jedna její nepodařená taškařice stíhá druhou. Jediným jejím posledním viditelným úspěchem je odstoupení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu GIBS. A i tam jde o spornou výhru. Spíše vítězství Pyrrhovo. Nově však pravdoláskaři pošilhávají po Slovensku a snaží se opisovat tamější recepty. Jenže, co funguje u našich bratří na východě, nemusí fungovat v české kotlině a naopak. Hnojomet v akci a známý expert na menšiny všeho druhu pamfletista a zneuznaný akademik Martin C. Putna dává do kupy technologický postup pro přežití mentální menšiny pro lepší časy (Slovensku vděk, LN 13. 3. 2018). Závěr jeho mudrování se dá shrnout jednoduše: Nářek nad rozhodováním většiny ve volbách. Inu demokrat. Bohužel sen o českém Majdanu je v myšlení našich sluníčkářů přítomný neustále. Záminky a zástěrky se mění, ale cíl zůstává stejný: zbavit lidi svobody, uchopit moc a uvrhnout nás do otroctví Brusele a dalších protinárodních sil. Proto není od věci zůstat v jejich případě bdělými a ostražitými. Bůh nás chraň před kavárnou a jejími přisluhovači. (Jan Kopal)

Nová strategie ČNB stabilizuje devizové rezervy

Za uplynulých 10 měsíců se výše devizových rezerv znehodnotila o 215 miliard korun. Výrazné znehodnocení devizových rezerv je způsobeno posilováním koruny vůči jiným měnám. Do budoucna lze očekávat, že koruna bude dál sílit. České národní bance se prostřednictvím nové strategie pro hospodaření s devizovými rezervami daří udržovat bezpečné fungování celé měnové politiky. Díky nové strategii centrální banky lze očekávat odpovědnou správu více než 3 biliónů devizových rezerv, což bude mít příznivý efekt pro českou ekonomiku. Podle dnes zveřejněných dat Českou národní bankou dosahovala výše devizových rezerv na konci února hodnoty 3 140 miliard korun, což je oproti lednu nárůst o 54 miliard korun. Na konci dubna loňského roku však činila hodnota devizových rezerv 3 355 miliard korun, tedy o 215 miliard korun vyšší. Výrazné snížení hodnoty devizových rezerv je způsobeno posilováním koruny vůči jiným měnám. Tím, jak koruna sílí, snižuje se hodnota jiných měn v korunovém vyjádření, což vede ke znehodnocování devizových rezerv. České národní bance výrazně narostly devizové rezervy při intervenční režimu, který trval od listopadu 2013 až do dubna 2017. Nyní se o výrazně vyšší devizové rezervy musí starat, což činí prostřednictvím nové strategie. Ta je odborníky hodnocena pozitivně, protože by měla stabilizovat nejen devizové rezervy, ale i přispět k bezpečnému fungování celé měnové politiky.(Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities)

Česká ekonomika dohání průměr Evropské unie

Již na počátku 20. let tohoto století by se Česká republika mohla stát zemí, jejíž hrubý domácí produkt přepočtený na jednoho obyvatele bude nad průměrem Evropské unie. Definitivně se tak v hospodářské oblasti vyrovnáme s odkazem centrálního plánování, který zbrzdil vývoj naší ekonomiky. Rok 2017 byl pro ekonomiku Evropské unie příznivý a ve znamení růstu. Přesto stále v jižních zemích Evropské unie přetrvává vysoká nezaměstnanost a zadluženost. Rozdíly mezi severním a jižním křídlem Evropské unie jsou nadále propastné. Podle dnes zveřejněné zprávy Eurostatu rostl v uplynulém roce hrubý domácí produkt eurozóny o 2,3 % a celé evropské unie o 2,4 %. Země platící eurem i ostatní země Evropské unie tak v průměru rostly podstatně pomaleji než Česká republika, která v roce 2017 rostla tempem 4,5 %. Díky vysokému růstu ekonomiky se České republice daří dohánět vyspělé země západní Evropy. Zatím se sice v ukazateli hrubého domácího produktu přepočteného na obyvatele stále nacházíme pod průměrem Evropské unie, nicméně od roku 2012 v tomto ukazateli stoupáme a již za pár let bychom se mohli dotáhnout na unijní průměr. (Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities)

Neplátci DPH se možná vyhnou povinné EET

Občanští demokraté dnes spolu s dalšími poslanci předložili Sněmovně návrh, aby z povinnosti využívat elektronickou evidenci tržeb byli vyjmuti živnostníci a podnikatelé, kteří nejsou plátci DPH. Návrh se podařilo i přes nesouhlas hnutí ANO a KSČM posunout do druhého čtení. „Jsem rád, že se nám podařilo posunout novelu zákona o EET k dalšímu projednávání. Chceme zatím pomoci alespoň neplátcům DPH, tedy nejmenším podnikatelům. Toto ale zjevně není cílem hnutí ANO, jehož poslanci společně s komunisty chtěli tuto novelu zamítnout hned na začátku. Stále platí, že nejlepší by bylo celý systém EET zrušit. Každý krok, který vede k tomuto cíli, je dobrý,“ vysvětluje předseda ODS (Petr Fiala)

„Místo toho, aby vláda hlídala velké firmy a bránila jejich ‚daňové optimalizaci‘ a odvádění nezdaněných zisků do zahraničí, tak se pomocí EET zaměřila na kontrolu a šikanu zejména těch malých. Přitom největší část příjmů státního rozpočtu jde z DPH, kterou malí podnikatelé s obratem do 1 mil. Kč neplatí. Tento návrh má pomoci právě těm malým, má jim snížit náklady a zbytečnou administrativu. Jak už konstatoval Ústavní soud, EET nebyla dobře připravená a měla horší dopady na živnostníky, než se předpokládalo,“ uvedl spolupředkladatel zákona a předseda poslaneckého klubu ODS. (Zbyněk Stanjura) 

 

Státní rozpočet je málo ambiciózní. Klesají investice a roste počet státních zaměstnanců

V době mimořádného ekonomického růstu má být navržen státní rozpočet s nižším deficitem. Stát by měl více šetřit na svém provozu a přehodnotit přijímání nových státních zaměstnanců. Návrh deficitu státního rozpočtu ve výši -50 mld. Kč by byl ospravedlnitelný pouze při výrazném navýšení investic. To se však neděje a investice naopak klesají. Dnes se bude v prvním čtení rozhodovat o státním rozpočtu. V případě, že současný návrh projede, bude Česká republika v příštím roce hospodařit se schodkem -50 mld. Kč. Pokud návrh neprojde a rozpočet bude vrácen k přepracování, pravděpodobně nastane rozpočtové provizorium. Návrh rozpočtu je postaven na neaktuální makroekonomické predikci. Tato skutečnost snižuje plán vybíraných příjmů, což uměle navyšuje deficit. Ve státním rozpočtu je počítáno s nárůstem výdajů o 55,2 mld. Kč. Dodatečné výdaje budou použity na vyplácení sociálních dávek, které dle návrhu mají vzrůst o 27,4 mld. Kč. O dalších 24,4 mld. Kč vzrostou i výdaje na platy státních zaměstnanců, kterých přibude 8 503. Naopak výdaje na investice poklesnou o 14,1 mld. Kč. Návrh rozpočtu nebývá přesně dodržován. Minulý rok byl plánován schodek -70,0 mld. Kč a nakonec bylo dosaženo přebytku 61,8 mld. Kč. Lepšího než plánovaného výsledku dosáhne státní rozpočet i v letošním roce, kdy je plánován schodek -60,0 mld. Kč.(Ing. Štěpán Křeček, MBA)

Díky za Václava Klause Jr.

Nový svěží vítr zavál do poslanecké sněmovny také do lavic etablovaných politických stran, když se mezi nováčky objevila také výrazná a nepřehlédnutelná osobnost Václava Klause juniora. Nejenom, že byl jedním ze strůjců volebního úspěchu ODS, ale také jasně ukázal, že představuje politika jasně názorově a ideologicky vyprofilovaného. Václav Klaus nepůjde na ruku stranickým šíbrům a zákulisním hráčům. I z těchto důvodů byl prozatím účelově zaříznut jeho stranický růst na úrovni pražské organizace. Jenže orli mouchy nelapají.  Václav Klaus junior odmítá jasně účelové istrakizace a kádrování jenom proto, že je někdo z jiného politického tábora. Takovým politikům patří budoucnost. Říkám jasně: Díky za Václava Klause juniora. Jen houšť a více takových jako on. Jedině takoví mohou přinést pozitivní změnu politických poměrů v ČR. (Jan Kopal)

Dovozy cizinců nepodpoříme, ohrožují bezpečnost a destabilizují regiony

Nemá smysl dovážet levné pracovníky z Východu, pokud naši podnikatelé nebudou ochotni dát českým lidem dobré platy. Plány na masivní organizované dovozy zahraničních dělníků v tuto chvíli v žádném případě nepodpoříme. Budou znamenat jen destabilizaci sociálního prostředí v jednotlivých regionech. A bude to mít zásadní dopad i na bezpečnost, jak z nedávné minulosti víme z Kvasin i z Plzeňska. Vláda by měla primárně hájit zájmy našich lidí a ne vlastníků velkých firem! (Milan Chovanec) 

Proč se starostové bojí přímé volby

Příliš nepřekvapí, že podle tento týden zveřejněného průzkumu plných 54 % procent starostů měst a obcí odmítá přímou volbu starostů. Jejich postoj ovlivňuje a determinuje vlastní zkušenost a geneze jejich volby. Mnoho z nich se totiž do zastupitelstva prodralo s odřenýma ušima a zvoleni byli často jen díky nejtěsnější možné většině, která ovšem vznikla za přispění jejich vlastního hlasu. Jako v jiných případech i tady platí známé heslo spočívající v tom, že kapři si přece nikdy nevypustí rybník. Je to stejné jako chtít po senátorech, aby si sami odhlasovali rozpuštění Senátu coby překonané, nadbytečné a drahé instituce. Přesto je přímá volba starostů a hejtmanů nezbytná ke zlepšení kvality české demokracie. Tento krok umožní, aby se na důležitá volitelná místa dostali lidé s osobními kvalitami bez ohledu na zákulisní politické pikle a domluvy zkušených politických šíbrů, které většinou nikdo nepodporuje a ani nevolí. Jedině nezkorumpované osobnosti se silným mandátem mohou tuto změnu nastartovat a vykonat. V případě podobných zavádějících průzkumů je na místě být ostražitý, nedůvěřivý a vzít v potaz, kdo jsou respondenti a jaké jsou jejich skutečné motivy. Nehledě k tomu, že drtivá většina průzkumů se vytváří z jediného důvodu, aby manipulovaly a ovlivňovaly. Inu dnešní manipulativní demokracie v celé své nahotě. (Jan Kopal)

Kavárna sní o Majdanu

Pražská kavárna zažívá neradostné a trudné období, kdy jde  od jednoho zjevného debaklu k druhému a jedna její nepodařená taškařice stíhá druhou. Jediným jejím posledním viditelným úspěchem je odstoupení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu GIBS. A i tam jde o spornou výhru. Spíše vítězství Pyrrhovo. Nově však pravdoláskaři pošilhávají po Slovensku a snaží se opisovat tamější recepty. Jenže, co funguje u našich bratří na východě, nemusí fungovat v české kotlině a naopak. Hnojomet v akci a známý expert na menšiny všeho druhu pamfletista a zneuznaný akademik Martin C. Putna dává do kupy technologický postup pro přežití mentální menšiny pro lepší časy (Slovensku vděk, LN 13. 3. 2018). Závěr jeho mudrování se dá shrnout jednoduše: Nářek nad rozhodováním většiny ve volbách. Inu demokrat. Bohužel sen o českém Majdanu je v myšlení našich sluníčkářů přítomný neustále. Záminky a zástěrky se mění, ale cíl zůstává stejný: zbavit lidi svobody, uchopit moc a uvrhnout nás do otroctví Brusele a dalších protinárodních sil. Proto není od věci zůstat v jejich případě bdělými a ostražitými. Bůh nás chraň před kavárnou a jejími přisluhovači. (Jan Kopal)

Nová strategie ČNB stabilizuje devizové rezervy

Za uplynulých 10 měsíců se výše devizových rezerv znehodnotila o 215 miliard korun. Výrazné znehodnocení devizových rezerv je způsobeno posilováním koruny vůči jiným měnám. Do budoucna lze očekávat, že koruna bude dál sílit. České národní bance se prostřednictvím nové strategie pro hospodaření s devizovými rezervami daří udržovat bezpečné fungování celé měnové politiky. Díky nové strategii centrální banky lze očekávat odpovědnou správu více než 3 biliónů devizových rezerv, což bude mít příznivý efekt pro českou ekonomiku. Podle dnes zveřejněných dat Českou národní bankou dosahovala výše devizových rezerv na konci února hodnoty 3 140 miliard korun, což je oproti lednu nárůst o 54 miliard korun. Na konci dubna loňského roku však činila hodnota devizových rezerv 3 355 miliard korun, tedy o 215 miliard korun vyšší. Výrazné snížení hodnoty devizových rezerv je způsobeno posilováním koruny vůči jiným měnám. Tím, jak koruna sílí, snižuje se hodnota jiných měn v korunovém vyjádření, což vede ke znehodnocování devizových rezerv. České národní bance výrazně narostly devizové rezervy při intervenční režimu, který trval od listopadu 2013 až do dubna 2017. Nyní se o výrazně vyšší devizové rezervy musí starat, což činí prostřednictvím nové strategie. Ta je odborníky hodnocena pozitivně, protože by měla stabilizovat nejen devizové rezervy, ale i přispět k bezpečnému fungování celé měnové politiky.(Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities)

Česká ekonomika dohání průměr Evropské unie

Již na počátku 20. let tohoto století by se Česká republika mohla stát zemí, jejíž hrubý domácí produkt přepočtený na jednoho obyvatele bude nad průměrem Evropské unie. Definitivně se tak v hospodářské oblasti vyrovnáme s odkazem centrálního plánování, který zbrzdil vývoj naší ekonomiky. Rok 2017 byl pro ekonomiku Evropské unie příznivý a ve znamení růstu. Přesto stále v jižních zemích Evropské unie přetrvává vysoká nezaměstnanost a zadluženost. Rozdíly mezi severním a jižním křídlem Evropské unie jsou nadále propastné. Podle dnes zveřejněné zprávy Eurostatu rostl v uplynulém roce hrubý domácí produkt eurozóny o 2,3 % a celé evropské unie o 2,4 %. Země platící eurem i ostatní země Evropské unie tak v průměru rostly podstatně pomaleji než Česká republika, která v roce 2017 rostla tempem 4,5 %. Díky vysokému růstu ekonomiky se České republice daří dohánět vyspělé země západní Evropy. Zatím se sice v ukazateli hrubého domácího produktu přepočteného na obyvatele stále nacházíme pod průměrem Evropské unie, nicméně od roku 2012 v tomto ukazateli stoupáme a již za pár let bychom se mohli dotáhnout na unijní průměr. (Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities)

Neplátci DPH se možná vyhnou povinné EET

Občanští demokraté dnes spolu s dalšími poslanci předložili Sněmovně návrh, aby z povinnosti využívat elektronickou evidenci tržeb byli vyjmuti živnostníci a podnikatelé, kteří nejsou plátci DPH. Návrh se podařilo i přes nesouhlas hnutí ANO a KSČM posunout do druhého čtení. „Jsem rád, že se nám podařilo posunout novelu zákona o EET k dalšímu projednávání. Chceme zatím pomoci alespoň neplátcům DPH, tedy nejmenším podnikatelům. Toto ale zjevně není cílem hnutí ANO, jehož poslanci společně s komunisty chtěli tuto novelu zamítnout hned na začátku. Stále platí, že nejlepší by bylo celý systém EET zrušit. Každý krok, který vede k tomuto cíli, je dobrý,“ vysvětluje předseda ODS (Petr Fiala)

„Místo toho, aby vláda hlídala velké firmy a bránila jejich ‚daňové optimalizaci‘ a odvádění nezdaněných zisků do zahraničí, tak se pomocí EET zaměřila na kontrolu a šikanu zejména těch malých. Přitom největší část příjmů státního rozpočtu jde z DPH, kterou malí podnikatelé s obratem do 1 mil. Kč neplatí. Tento návrh má pomoci právě těm malým, má jim snížit náklady a zbytečnou administrativu. Jak už konstatoval Ústavní soud, EET nebyla dobře připravená a měla horší dopady na živnostníky, než se předpokládalo,“ uvedl spolupředkladatel zákona a předseda poslaneckého klubu ODS. (Zbyněk Stanjura) 

 

Číst 17895 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SVĚT

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 130 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %