Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Náhrobek sv. Vojtěcha se vrací v den repatriace kardinála Berana po 70 letech do Svatovítské katedrály Doporučený

Náhrobek sv. Vojtěch  se po 70 letech vrací do Svatovítské katedrály Náhrobek sv. Vojtěch se po 70 letech vrací do Svatovítské katedrály archiv Arcibiskupství pražského

V době, kdy byl na stolci sv. Vojtěcha arcibiskupem pražským Josef kardinál Beran, tvoří na podnět Spolku pro dostavbu katedrály a s požehnáním pana kardinála Berana vítězka soutěže ak. sochařka Karla Vobišová zadání náhrobku sv. Vojtěcha a oltáře. Pojala ho jako sousoší sv. Vojtěcha, Radima a Radly. V roce 1947 jeho sádrový model umísťuje do katedrály. Bohužel stejně jak byl po nástupu zločinného a zavrženíhodného  komunistického režimu internován kardinál Beran, tak i model sousoší vystavený v katedrále musel být v roce 1948 odstraněn. Sdílel obdobný osud, vyhoštění z katedrály.

Díky neúnavné práci Arcibiskupství pražského v čele s J. Em. Dominikem kard. Dukou se stal zázrak. Náhrobek se vrátil po 70 letech jako lité stříbro zpět do katedrály, a to nikoliv náhodou v den započaté repatriace kardinála Berana. 19. dubna 2018. Naplňuje se tak záměr autorky sousoší, které zachycuje moment vzkříšení sv. Vojtěcha, prvního českého svatého biskupa pražského, jaka tento světec z věčného života žehná příchozím.Svědky tohoto úžasu jsou jeho učitel benediktin Radla a budoucí první polský arcibiskup sv. Radim, pozorující zářivou tvář sv. Vojtěcha,  patřící do nebes, odkud záře vychází.

Náhrobek sv, Vojtěcha navazuje na ideu stavitelů katedrály, kteří ji budovali v ose kříže, jež spojuje hroby patronů, sv. Víta, sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Zikmunda. Na ideu, že skrze kříž Spasitel vykoupil svět. Tyto události a jejich symboly k nám hovoří jasnou řečí mučedníků krve i ducha, zásadním  sdělením katedrály. 

Návrat sousoší inicioval v roce 2010 J. Em. Dominik kard. Duka OP. Uskutečněn byl Akademií výtvarných umění pod vedením Doc. Jiřího Kotalíka. Restaurátorské práce na sádrovém modelu provedli žáci Restaurátorské školy Vojtěch Verner, Václava Vítová a další  pod vedením, vedoucí Prof. Petra Siegla v letech 2017-2018. Odlévání do stříbra uskutečnila společnost HVH s.r.o. Horní Kalná, Pavel Horák a kol. 2018,  povrchovou úpravu po odlitíudělalo Pasířství Houska-Douda s.r.o., Buštěhrad 2018. Kamenný sokl z českého červeného slivence poskytla Fma Pražský kámen, s.r.o. Pavla Šimka a spol. 2018. Samozřejmě to vše by nevzniklo bez pomoci obětavých, laskavých, nezištných sponzorů známých i neznámých.

 

Číst 10493 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 156 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %