Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Přeji Akci D.O.S.T. u příležitosti 10 let od jejího vzniku mnoho štěstí a božího požehnání Doporučený

Prezident Kulturní komise ČR doc.  Jiří Pancíř zdraví Akci D.O.S.T. na jejím 5. Sněmu v Emauzském klášteře v Praze Prezident Kulturní komise ČR doc. Jiří Pancíř zdraví Akci D.O.S.T. na jejím 5. Sněmu v Emauzském klášteře v Praze snímek Ivana Haslingerová, Fragmenty

Od prvních dní úvah o založení Akce D.O.S.T. jsem byl v kontaktu s jejími zakladateli a její cíle mi byly vždy velmi blízké. Dodnes vzpomínám na pohostinnost dejvické hospůdky Pod Loubím, kde vznikaly první představy o jejím zaměření. Hlavním důvodem, proč jsme do věci šli, je okolnost, že pojem „kultura“, který se u nás chápe pouze v omezeném smyslu „umění" případně ještě „vědy“, je mnohem obecnější, subtilnější a intimnější. Přímo svým názvem znamená kultivování, pěstování, vzdělávání a zušlechťování něčeho, co je kultivování schopno. V tomto smyslu lze mluvit o „národní kultuře“ jako o kultivaci národa pomocí tradic, u nás anticko-křesťanských. Tuto kultivaci provádíme vzděláním a uměním, ale i tříbením morálních principů a vírou. A zde vidím jeden ze styčných bodů mezi Akcí D.O.S.T. a Kulturní komisí ČR., jejímž jsem presidentem.

 

Je velmi obtížné kultivovat náš národ zdevastovaný během půlstoletí života v nemorálních totalitách. Navíc totalitách ateistických.

Není náhodou, že  obě velké totality, kterými jsme byli v minulém století obdařeni, se rozvíjely na socialisticko-demokratických principech. Ne náhodou se obě zaměřily na prznění národní kultury, na její vymanění z jejího kultivujícího poslání. Naše po tisíciletí pěstovaná anticko-křesťanská kultura jim totiž byla smrtelně nebezpečná.

Tak došlo ke „kultuře německého dělníka“ pod vedením Národní sociálnědemokratické strany práce (NSDAP).

Tak došlo k „socialistické kultuře“, kultuře proletariátu pod vedením jeho předvoje, Komunistické strany.

V obou případech došlo ke ztrátě samotného poslání kultury v národě, z níž se ještě dodnes nemůžeme úspěšně vymanit.

Evropská unie místo souběžných proudů kultur jednotlivých svých národů, které se vzájemně doplňují, ovlivňují a podporují, vytvořila jakýsi kulturní již předem natrávený Euroguláš, do kterého zahrnula i Evropě cizí směry a hnutí. Tento Euroguláš má svůj předobraz v dortu, který si pekl pejsek s kočičkou, a také podobně chutná.

Aniž jsme se tedy úplně vymanili z kulturního omezení diktatur zmíněných výše, ze spárů obludné Skylly se šesti hlavami a třemi řadami zubů, padáme poslední dobou stále víc do nestvůrné tlamy vodní příšery Charybdy. Charybdy, která právě naopak všechny kultury pozře, stráví a pak vyvrhuje jako jednolitou páchnoucí hmotu.

A tato Charybda nazývaná levicovými intelektuály multikulturalizmem už stříká obsah svého žaludku volně do světa. A tomu by chtěla Kulturní komise ČR společně s D.O.S.T. zabránit. Protože každý národ bez kulturního směřování a především bez víry v Boha vždy v dějinách zanikl. A tady vidím  jeden z důležitých styčných bodů mezi Akcí D.O.S.T. a Kulturní komisí ČR. Kultivovat náš národ, aby tak, jako kdysi Odysseus, zdárně proplul mezi dravou Skyllou totalit a nenasytnou Charybdou multikulturalismu, aby si uchoval svou svébytnost, hrdost a nezávislost. K tomuto cíli přeji D.O.S.T. u příležitosti 10 let od jejího vzniku mnoho štěstí a božího požehnání.

Snímky ze zdravice Jiřího Pancíře na 5. sněmu Akce D.O.S.T. Ivana Haslingerová, Fragmenty

 © Kulturní komise ČR

Číst 12399 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SPOLEČNOST

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %