Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

winnie

Ve věku 81 let zemřela 2. dubna 2018 Winnie Madikizelaová-Mandelová, druhá manželka bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely. Svého manžela Nelsona Mandelu přežila o pět roků. Ten v 95 letech zemřel 6. prosince 2013 jako bojovník proti apartheidu a první černošský prezident Jihoafrické republiky. Smutnou zprávu oznámil obyvatelům JAR i celému světu prezident Jacob Zuma, který byl nedávno nucen pro korupci odvolán z postu hlavy státu...

Winnie Madikizelaová-Mandelová na snímku z roku 2017

Mandela byl třikrát ženatý. Jeho první manželství s puritánkou Evelyn Ntoko Maseovou skončilo po 13 letech rozvodem v roce 1957 a další 38 let trvající manželství s naopak velmi sexuálně liberální Winnie Madikizelovou mělo svůj konec v odloučení v dubnu 1992 a rozvodem v březnu 1996. Důvodem byla prokázaná nevěra a obvinění, že byla mozkem mnoha vražd, násilností, mučení a únosů. Třetí ženu Gracu Machelovou si vzal v den svých 80. narozenin; před tím bývala první dámou Mozambiku…

Hlavně černochů ze Soweta, kteří nesouhlasili s praktikami její ochranky. Ta byla sdružena v mafii pod krycím názvem: "Mandelův sjednocený fotbalový klub". Rozhodla již v roce 1991 mj. o vraždě 14letého chlapce Stompieho Seipeie a doktora Abu Asvata, dvou černochů, kteří měli dělat během apartheidu informátory bělošské policie. Byla odsouzena k šesti letům odnětí svobody, nakonec však po odvolání vyvázla pouze s pokutou...

“Stačilo, aby mama Winnie Mandelová někoho označila za “impimpi” tedy za informátora, a jeho osud byl zpečetěn”, řekl před soudem 39letý Jerry Richardson, který byl v roce 1994 usvědčen jako dvojnásobný vrah, který zabíjel právě na příkaz Winnie. Ta sice prý nikoho nikdy sama nezabila, ale využívala k tomu ostatní.

Madikizelová-Mandelová byla považována za velmi kontroverzní osobnost. V roce 1998 ji jihoafrická Komise pro pravdu s smíření obvinila, že je „morálně vinná z porušování lidských práv ve velké měřítku“. V roce 2003 byla odsouzena k pěti rokům odnětí svobody za zpronevěru 120 000 dolarů. Trest jí byl snížen.

nelson_mandela_111

Po návratu mohl mít Mandela v Sowetu hned dva domy, oba jsem si prohlédl. Jeden byl skromný přízemní v chudinské čtvrti, v níž se narodil, druhý stál o dva kilometry dál. Přepychovou vili s dvěma patry a kamerami na střeše mu nechala postavit Winnie jako dárek na počest jeho propuštění z věznice. Ten se však do tohoto domu ani nepodíval. Věděl už dávno, co všechno jeho žena vyváděla. Ovšem jako politik též znal rčení: Nikdy neříkej nikdy…

Pouze prohlásil, že po propuštění byl nejosamělejším člověkem na světě. Snad i proto nástupce Mandely v prezidentském křesle Thabo Mbeki nepodal Winnie ruku, ani když vedle něho seděla jako předsedkyně Ženské ligy ANC při jednom veřejném shromáždění. A když bylo Mandelovi osmdesát, oženil se potřetí, tentokrát uzavřel sňatek s vdovou po někdejším mosambickém prezidentu Samorovi Machelovi Graçou, spojenci Afrického národního kongresu (ANC), který zahynul při leteckém neštěstí o 15 let dříve…

Tolik očekávané Mistrovství světa v kopané World Cup 2010 v nerastistické Jihoafrické republice však nezačalo pro Nelsona Mandelu šťastně. Jeho pravnučka Zenani Mandelová zahynula, když jela v den svých třináctých narozenin po zahajovacím koncertu v Johannesburgu domů společně s bývalou Mandelovou manželkou Winnie Madikizelovou.

Jejich auto se střetlo s jiným, řízeným opilým řidičem, a Mandelova pravnučka při nehodě zemřela. K tragédii došlo jen několik hodin před začátkem úvodního utkání šampionátu mezi JAR a Mexikem.

JEDNO Z POSLEDNÍCH VEŘEJNÝCH VYSTOUPENÍ. Nelson Mandela se svou třetí manželkou Gracou zdraví návštěvníky závěrečného ceremoniálu fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice. Gracu Machelovou si vzal v den svých 80. narozenin. Oženil se už potřetí. Machelová před tím bývala první dámou Mozambiku (11. července 2010)… Autor: Profimedia.cz

Také Nelsonův starší syn zahynul již v roce 1969 a opět při silniční nehodě – tehdy byl jeho otec vězněn na Robben Islandu u Kapského Města a synova pohřbu se nesměl zúčastnit. Se svojí první ženou Evelyn měl Nelson čtyři děti, než se v roce 1957 po 13 letech manželství rozvedli. Poslední živý syn Makgatho bývalého jihoafrického prezidenta Mandely zase podlehl syndromu získaného selhání imunity (AIDS).

V Jihoafrické republice je virem HIV způsobujícím AIDS nakaženo přes pět milionů lidí, tedy asi 22 procenta dospělé populace. Podle údajů OSN se tak tato země řadí k nejvíce postiženým na světě. Každý den v ní zemře na AIDS na tisíc lidí.

SMUTNÉ STÁŘÍ. Mandela měl početnou rodinu. Z jeho šesti dětí dnes žijí už jen tři. Jeden z jeho synů zemřel, zatímco Mandela pobýval ve vězení, dalšího zabila choroba AIDS. Mandela poté přiznal, že tuto nemoc podcenil. Na sklonku života přišel kvůli automobilové nehodě i o svou pravnučku Zenani. Na snímku je na jejím pohřbu (17. června 2010) Autor: AP

Narodil se jako Rolihlala Mandela 18. července 1918 ve vesnici Qunu nedaleko Umtata v Transkei. (Rolihlahla znamená v jeho rodném jazyce Xhosa něco jako “potížista”.) Jeho otec Henry Mandela, náčelník kmene Thembu, byl hlavním poradcem Nejvyššího náčelníka Thembulandu a měl několik manželek. Své vzdělávání začal jeho syn v místní křesťanské misijní škole, kde mu metodistický učitel při křtu dal jméno Nelson.

Nelson Mandela v roce 1937 - Wikipedie

Zpočátku byl Nelson Mandela přesvědčen o nenásilném odporu proti vládní politice apartheidu. V roce 1955 byl však zatčen, ale po dlouhotrvajícím procesu (1956 – 1961) byl osvobozen z obvinění z vlastizrady. Koncept ozbrojeného odboje přijal spolu se svými kolegy poté, kdy byl v březnu 1960 v Sharpeville zastřelen neozbrojený demonstrant a ANC a další skupiny bojující proti apartheidu byly následně zakázány.

Je to už osmapadesát let od tzv. Sharpevillských masakrů z března 1960, při nichž policie během nepokojů v přístavním městě Sharpevill zastřelila 69 Jihoafričanů černé pleti, kteří demonstrovali proti apartheidu. Dalších 189 lidí bylo jihoafrickou policií zraněno, když se pokoušeli z místa demonstrace uprchnout.Výsledek obrázku pro dům  v sowetu od winnie pro mandelu

Nikdo ze zasahujících policistů dosud nebyl v souvislosti se střelbou na neozbrojené demonstranty potrestán. Demonstrace 21. března 1960 probíhala před policejní stanicí, kde černí obyvatelé jihoafrické republiky protestovali proti povinnosti všech obyvatel černé pleti nosit identifikační dokumenty – známé jako pass books. Šlo o jednu z nejkrvavějších událostí, které boje za zrovnoprávnění obyvatel Jihoafrické republiky provázely.

V roce 1961 se stal Mandela velitelem Umkhonto we Sizwe („Kopí národa“), ozbrojeného křídla ANC. V srpnu 1962 byl zatčen a odsouzen na pět let za nelegální cestu do zahraničí a za podněcování ke stávce. Během roku 1963 byli zatčeni další představitelé Umkhonto we Sizwe a Mandela byl spolu s nimi postaven před soud za spiknutí proti vládě. V červnu 1964 byli Mandela a sedm dalších obviněných v tzv. Rivonijském procesu odsouzeni na doživotí za plánování ozbrojeného převratu...

Nelson Mandela: http://www.menstyle.cz/nelson-mandela-hlas-afriky.html

“Rasismus je onemocnění mysli a duše. Zabíjí více lidí, než jakákoliv nakažlivá choroba. Odlidšťuje všechny, které postihne. Tragédií je, že léčba je nadosah, avšak zatím jsme se jí nezmocnili. Pro boj s rasismem musíme přijmout léčbu, která bude celistvá a úplná,” prohlásil Nelson Mandela.

Až do roku 1982 byl Mandela internován ve vězení na ostrově Robben (Robben Island), poté byl přemístěn do vězení v Polsmoor. V únoru 1985 odmítl podmínečné propuštění z vězení výměnou za zřeknutí se ozbrojeného boje. Ve vězení tak zůstal až do 11. února 1990, kdy neustávající kampaň ANC a mezinárodní tlak vedly k jeho propuštění na příkaz prezidenta Frederika Willema de Klerka. Jako 71letý africký hrdina opustil Mandela káznici Victor Verster v městečku Paarl.

Výsledek obrázku pro foto mandela de klerk

Foto: Reuters...

Na základě toho byl zákaz činnosti ANC zrušen a Nelson Mandela sdílel v roce 1993 spolu s de Klerkem Nobelovu cenu míru. Jako prezident ANC (červenec 1991 – prosinec 1997) a jako první černý prezident Jihoafrické republiky (květen 1994 – červen 1999) se Mandela podílel na přechodu od vlády menšiny a rasové segregace k demokratické vládě většiny.

Vzal své prezidentování smrtelně vážně a mimo jiné nařídil, aby v televizi byly rovněž pořady v jazycích největších kmenů. Zuluů je v JAR kolem šesti milionů, v jejich čele byl vůdce opoziční zuluuské strany Inkatha Mangosuthu Buthelezi. Kmen Xhosa, z něhož pochází Mandela, má přes dva miliony lidí a Tswana necelé dva.

Pak následují Shangaan -Tsonga či Swazi a další. Tyto nejpočetnější kmeny mají rovněž svůj vysílací čas. V televizním programu v jazyce Xhosa vystoupil v předvánočním projevu také Nelson Mandela.

Projev jsem sledoval v haciendě u Jarmily a Júliuse Tellingerových, kteří se do JAR vystěhovali z Československa v roce 1969. Prezident poté odpovídal na otázky novinářů:

“Proč jste jako levicový politik nebyl nikdy členem komunistické strany?”

“Víte, pocházím z ortodoxní náboženské rodiny a její názory byly v rozporu s některými myšlenkami Lenina, Marxe i Engelse…” usmívá se Mandela.

“Cítíte nenávist ke svým věznitelům?”

“Ne. Během té dlouhé doby věznění jsem měl totiž možnost se neustále vzdělávat. Pochopil jsem, že pro moji zemi je nejdůležitější smíření a ne pomsta… Proč vznikl apartheid? Vůbec se bělochům nedivím. Bylo jich tady hrozně málo proti mnohonásobné přesile černých a barevných obyvatel. Proto si museli něco na svoji obranu vymyslet…” odpovídá s potutelným úsměvem na všetečnou otázku.

“Jak to tady bylo s prvními volbami, z nichž vyšla vítězně Mandelova vláda?” snažil jsem se zjistit při své první cestě po JAR v roce 1995 jako novinář. Ptal jsem se znalce místních poměru – ing. Jaroslava Kuči, který se do JAR dostal spolu s dalšími Čechy v roce 1990 v rámci konkurzu. Pracoval jako vedoucí úseku v platinových dolech v Rustenburgu.http://olser.cz/wp-content/uploads/afrika-mandela-2.jpg

Část volebního listku z JAR… Snímek Břetislav Olšer

“Protože skoro polovina ze zdejších 30 milionů černochů neuměla většinou číst ani psát, byly volební lístky udělány tak, že na nich byly fotografie kandidátů jednotlivých stran. Bylo jich celkem devatenáct. A vedle nich byly prázdné čtverečky, do nichž se měl poznačit souhlas nebo nesouhlas. U nás na šachtě tyto letáky také byly. Vím, že se černochům ze strany jejich předáků říkalo: Když souhlasíš s Mandelou, udělej do čtverečku velký křížek, když jsi proti, udělej malý. Nikdo ale neřekl, jak se při sčítání hlasů poznalo, který křížek je malý, a který velký…”

 “Věřím, že skutečně mnoho černých bylo pro jeho zvolení. Nasliboval jim totiž, že každý černoch dostane dům a auto, že každý bude mít své bankovní konto,” smál se škodolibě můj politický školitel, když mi popisoval, jak se majoritní obyvatelé Jihoafrické republiky domáhali těch zázračných kartiček, co měli bílí a co jim vydávaly u bankomatu spoustu randů.

Soweto... Snímek Břetislav Olšer

“Neřekl jim ale, nebo ho neposlouchali, když jim to vštěpoval, že napřed budou muset pracovat. Že nemohou věčně žít z daní, které platí bílí, zatímco černí nemuseli nic dávat za zdravotní péči, ani nemuseli odvádět daně. Když běloch vydělal za rok dvě stě tisíc randů, skoro polovinu z nich mu polkly právě daně také pro černochy…”

Faktem je, že černoši viděli v Mandelovi zázrak. Aby ho mohli volit, museli mít nějaký průkaz totožnosti. Ten ale chyběl skoro patnácti milionům z nich. Proto stáli pár dnů a nocí před úřady, které jim na základě dokumentů o jejich narození vystavovaly potvrzení o jejich identitě. Mnoho z nich však žádný doklad z matriky nemělo, proto stačil třeba kněz, který jim dosvědčil, že se narodili, kde a kdy…

Ing. Jarda Kuča na svém úselu v platinovém dole u Rustenburgu… Snímek Břetislav Olšer

Inu, před několika dny Winnie na věky odešla za svých druhým manželem Nelsonem… Bude mu muset pořádně vysvětlovat, jak a proč zneužívala jeho slávy bojovníka proti apartheidu; Boží mlýny melou sice pomalu, ale jistě... U nebeských bran bude mít Sv. Petr nasnadné pořízení...

http://olser.cz/wp-content/uploads/afrika-2-645.jpg

Snímek Břetislav Olšer

Jak si žije v JAR Radovan Krejčíř: http://www.rukojmi.cz/clanky/1165-pozada-krejcir-o-vydani-do-cr-kde-by-byl-mozna-jiz-na-svobode-prezije-v-krute-veznici-v-jar

http://www.rukojmi.cz/clanky/3096-vyjimecne-zcela-apoliticky-vzpominkovy-fotofejeton-jak-nalovit-ve-sladkovodnim-jezere-dost-jihoafrickych-kapru-pro-ctyriadvacet-ceskych-rodin-v-rustenburgu-a-jeho-okoli

Podle kalvinistů či luteránů se Ježíšek narodil až 25. prosince…?

Štědrý den v bazénu při čtyřiceti ve stínu…

Vzpomínkový fotofejeton na rybaření v JAR…

Měl Henry Mandela, náčelník kmene Thembu, syna Nelsona teroristou?

Číst 1069 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SVĚT

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 198 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %