Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Vědcům chybí vzdělání Doporučený

  • pondělí, úno 05 2024
  • Napsal(a)  MILAN KNÍŽÁK, generální ředitel NG v letech 1999-2011
To by se Karel IV. divil kam zmizela jeho univerzita se základním výzkumem To by se Karel IV. divil kam zmizela jeho univerzita se základním výzkumem Ivana Haslingerová, šéfredaktorka revue Fragmenty

Největším nebezpečím současného světa a největší hrozbou pro budoucnost je ta oblast lidské činnosti, která se nazývá vědou. Zcela se vymkla etickým kódům a je jen honbou za stále obskurnějšími objevy (podobně jako ve sportu za rekordy) podporovanou sponzorujícími koncerny i ješitností samotných vědců. Jejich objevy činí svět nepřehledným. Mizí hranice mezi reálnem a fikcí, mezi možným a nemožným, mezi blízkým a vzdáleným.

 Věda, která se v počátku svojí racionalitou zdála být užitečná, poněvadž přišla s řadou nových léčebných metod a pomohla racionalizovat lidskou činnost, se dnes rozrostla do vymýšlení nových a nových produktů založených na „vědeckém základě“, které mají sloužit především ziskům výrobců. Objevy jsou bez jakýchkoliv etických korektur odměňovány řadou prestižních cen. Vše s obrovskou pompou, většinou doprovázenou tučnými výdělky.

Média vytvářejí obecný pocit, že věda je jediný spasitel, který zachrání naši budoucnost. Bylo by to krásné a dokonce možné, jen s tou výhradou, že do té doby věda svět nezničí.

Problém je už v procesu vzdělávání, který se zbavil etických norem a slouží jen jako informační servis. Vedle užitečných (i když mluvit o užitečnosti je velmi problematické) dopadů na společnost vzniká stále se zvětšující pole možností jak vědu zneužívat k mrzkým a parciálním cílům.

Je to další z fenoménů poukazující na plebejizaci lidské společnosti. Úbytek elit je varující.

© Kulturní komise ČR, 6.2.2024

 

Číst 601 krát
Ohodnotit tuto položku
(9 hlasů)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %