Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Vězeňská služba v exekuci, chce to okamžité řešení Doporučený

  • čtvrtek, čen 20 2024
  • Napsal(a)  VÁCLAV PERIČEVIČ, Spolek Šalamoun
Propuštěný trestanec  o hladu a venku na ulici nakonec řeší vše po svém a možná by chtěl zbytek života dožít na svobodě... Co s tím? Propuštěný trestanec o hladu a venku na ulici nakonec řeší vše po svém a možná by chtěl zbytek života dožít na svobodě... Co s tím?

V lednu 2024 Spolek Šalamoun informoval, že Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se dostalo do exekuce. Ministr Jurečka tehdy (31. 1. 2024) uznal chybu a konstatoval, že jde o chybu vnitřních procesů, které obratem napravil. (Zdroj). Exekuce Jurečkova ministerstva se nevyhnuka ani Vězeňské službě ČR, s níž má  Spolek Šalamoun více než 30 let své činnosti velmi korektní vztahy. S upřímnou hořkostí musí Spolek Šalamoun konstatovat, že Jurečkova  „chyba vnitřních procesů“ se jí nevyhnula a Vězeňská služba a skončila v exekuci. (Důkaz je v příloze).

Jak se mohla Vězeňská služba spadající pod ministerstvo vnitra dostat MPSV do exekuce?

Vězeňská služba má povinost dle Zákona č. 555/1992 Sb., Zákon České národní rady o Vězeňské a justiční stráži České republiky, v § 2 odst. d) „prostřednictvím programů zacházení soustavně působí na osoby ve výkonu trestu odnětí svobody a obdobně i na některé skupiny osob ve výkonu vazby s cílem vytvořit předpoklady pro jejich řádný způsob života po propuštění“.

Vězeňská služba ČR čtyřikrát toto nesplnila a rozhodla nezákonně. Čtyřikrát bylo její nezákonné rozhodnutí zrušeno.  I tak odmítla respektovat a splnit to, co jí výše popsané a pravomocné a vykonatelné rozhodnutí MPSV ukládalo. Díky tomu skončila v exekuci. S ohledem na skutečnost, že se jednalo o opakované jednání, lze toto jednání  označit za recidivu Vězeňské služby ČR.

Jistě si společně s námi nyní kladete otázku, jak tato situace působí na odsouzené.

Ti se jistě a právem ptají, proč  Vězeňská služba ČR pro ně nezajistí základní a zákonné podmínky, které jí ukládá zákon, tedy pomoci jim při propuštění do začlenění do normálního života, proč nerespektuje pravomocné a vykonatelné rozhodnutí, a to již ve čtyřech případech. A jaká je asi motivace odsouzených „žít řádný způsob života“, když garant celého procesu sám skončí v exekuci, protože nerespektuje pravomocné a vykonatelné rozhodnutí dalšího garantai? (sic!)

Protože  se již o této tragikomické situaci dozvěděla veřejnost, a  obává, že dojde po propuštění vězňů či obří amnestii, Spolek Šalamoun jí chce informovat ,  že exekuce Vězeňské služby ČR nebude mít na její chod žádný vliv, nedojde k propuštění vězňů a k nelibosti drtivé většiny odsouzených nebude ani vyhlášena amnestie. Ovšem na návrat do společčnost, v níž se každým rokem mění spousta zákonů a občané již sami mnohdy netuší co se zase změnilo,  může mít pro člověka navrátivšího se do ní po mnohdy více než deseti letech bez kvalitní přípravy velice neblahý vliv. 

Spolek Šalamoun stále pléduje, že stát má jít příkladem při plnění závazků a nedopustit, aby jeho ministerstva  upadala do exekucí za přehlédnutí svých poviností kontroly, natož pak Vězeňská služba. Bohužel marně a jedná se o další ostudu, která rozhodně není dobrým signálem nejen pro odsouzené, ale pro všechny občany České republiky. 

Vítejte v právním státě!

 

*****************************************

Pozn. redakce: Při čtení článku pana Periferiče jsem si vzpomněla na jednu úsměvnou situaci když jsem monitorovala den na recepci Pražského magistrátu. Kromě únavných stížností a problémů rozčílených občanů (většina jde řešit nějaký pro ně nepříjemný problém, jinak by tam neběžela a dámy na recepci to schytají z první ruky) i přesto, že to pouze zapíší a odkáží stěžovatele na správná místa pro řešení. Jen z pohledu na ně aniž jsem musela napříkld 4x za den vyplnit jednomu rozčílenému  pánovi, že šloupl do hovínka psa, jem byla večer unavená a čekal na zavření Magistrátu když se v recepci objevil vysoký hromotluk v pruhovaném tričku a konstatoval mohutným basem, že chce zajistit rychle práci. Po odpovědi, že musí s tímto problémem na Úřad práce sdělil, že celý den žádá o práci nejen tam, ale všude ho jen zapisují a slibují něco možná do měsíce a on že chce práci hned protože má obrovský hlad a to teď. Nastalo ticho, dámy zbledly zřejmě z představy, že je povečeří, ale on sdělit že jde radši než tohle znova zažít půjde někoho zabít a vrátit se do kriminálu.  S úsměvem jsem ráno četla ve Večerníku Praha, že zločinci jsou nepoučitelní, že další propuštěný trestanec strávil hned v den propuštění luxusní večer v nobl podniku a pak prchl bez placení. Ani slovio tam nestálo o tom, že možná chtěl začít slušné dožití života, ale... Aniž se zastávám zločinců, tak by měli mít po propuštění na chvíli zajištěnu pomoc v nahlášení na úřadech práce a zajištění možnosti přespání a s pomocí někoho řešit okamžitě situci. Mnohdy nemají k disposici ani mobi natož počítač. Zkuste se vžít jen do toho, že jsou přejmenované ulice, nevědí co se za hodně let dělo s úřady a ne každý je zajímavý jako pan Kájínek, aby měl hned na obživu...) 

Číst 144 krát
Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)
Zveřejněno v SOUDCOKRACIE 4.PARLAMENT

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %