Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Hudební skladatel Zdeněk Marat oslaví 15. února 85 let Doporučený

  • neděle, úno 14 2016
  • Napsal(a)  Monika Maratová
Zdeněk Marat s dcerou Monikou na autogramiádě na Novotného lávce v Parze Zdeněk Marat s dcerou Monikou na autogramiádě na Novotného lávce v Parze archiv autorky

Autor hudby k desítkám filmů, muzikálů a televizních inscenací a stovkám populárních písní, hudební skladatel a dirigent Zdeněk Marat oslavil  v kruhu své rodiny a přátel své životní jubileum.

Ti dříve narození si ještě pamatují Orchestr Zdeňka Marata, se kterým začínaly takové hvězdy, jako Karel Gott, či Helena Vondráčková. V televizní soutěži Písničky na zítra zabodoval mj. s dodnes populárním twistem Nej, nej, nej s Pavlínou Filipovskou a Josefem Zímou. Později pracoval jako šéf orchestru a baletu Československé televize. Jeho písně kromě již jmenovaných zpívali dále Karel Gott, Václav Neckář, Marta Kubišová a řada dalších. Z jeho rozsáhlé tvorby si připomeňme například písně "Přejdi Jordán", "Tam, kde šumí proud", "To se nikdo nedoví". Z filmů jsou asi nejznámější první tři díly JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY kde zpívali Vítězslav Vávra, Lenka Kořínková a F. R.Čech, druhý díl pak proslavil píseň Křídla iluzí Václav Neckář, třetí díl pak oživil duet V tom Karla Černocha a Ivety Bartošové. Dále  jde o detektivky Dušana Kleina, třeba "Sázka na třináctku" anebo "Radikální řez". V zahraničí získal vavříny v Dánsku za nejlepší muzikám o Hansi Christianu Andersenovi, který uvedlo i Hudební divadlo v Karlíně pod názvem "Pohádka mého života" (libreto Ivo T. Havlů). Pro televizi napsal původní muzikály MILIÓNOVÁ BANKOVKA a MILUŠKA A JEJÍ ZVÍŘÁTKA. 

Zdeněk Marat od mládí miloval hudbu. Za gymnaziálních studií vedl vlastní taneční orchestr, poté na Státní konzervatoři vystudoval dirigování a skladbu, od roku 1958 byl hudebním redaktorem Československého rozhlasu, současně stál v čele rozhlasového studiového orchestru. V letech 1961-1964 byl dirigentem orchestru Pražského kulturního střediska, poté se věnoval vlastní skladatelské tvorbě, přičemž udržoval spolupráci s předními orchestry, v roce 1969 byl na půl roku angažován v čele malého orchestru v Kolumbii, v letech 1970-1991 byl tajemníkem politicky angažovaného Svazu českých skladatelů a koncertních umělců, v letech 1973-1983 byl zároveň uměleckým šéfem Orchestru Československé televize. Za socialismu obdržel Vyznamenání za zásluhy o výstavbu, třikrát byly oceněny jeho spartakiádní skladby. V roce 1985 byl jmenován zasloužilým umělcem, ale tohoto titulu se v roce 1990 vzdal. S manželkou Juditou, rozenou Vernou, má Zdeněk Marat dvě dcery.

Číst 8158 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v UMĚNÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %