Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Ryby jsou inteligentní, cítí bolest a dokonce i lítost a mnoho emocí Doporučený

  • čtvrtek, úno 24 2022
  • Napsal(a)  LENKA HECOVÁ
Výraz zoufalství před bezohledným zabíjením v očích ryb smrtí zadušením. Takový strašný osud by neměl potkat žádné zvíře! Výraz zoufalství před bezohledným zabíjením v očích ryb smrtí zadušením. Takový strašný osud by neměl potkat žádné zvíře! foto převzato z internetu
Mezi rybáři panuje představa, že ryby nevnímají a necítí bolest. Proto jsou často ryby bezcitně zabíjeny nehumánními způsoby a mnoho z nich umírá pomalou a bolestivou smrtí udušením, rozdrcením či dokonce vykucháním zaživa. Je to nejen proto, že jsou němé a neřvou bolestí jako suchozemští živočichové, ale i proto, že ze strany vědecké komunity byla psychickým schopnostem ryb věnována donedávna velmi malá pozornost. Díky novým objevům se nyní na problematiku ryb začínají vědci hledět jinak.  Zjistili, že většina druhů ryb dokáže cítit bolest a prožívat plné spektrum emocí a má vysoce vyvinuté smysly, především chuť, čich a barevné vidění. Vykazují daleko vyšší inteligenci, než jim obvykle přisuzujeme. Mají nejen dlouhodobou paměť, vytváří složité společenské vazby a jsou schopné řešit problémy. Některé druhy dokonce používají nástroje, spolupracují při lovu nebo pěstují kulturní zvyklosti.
Pyskoun se dokáže například poznat v zrcadle, čímž se řadí po bok například šimpanze, delfína či slona. Mník zase umí používat nástroje – pomocí kamínků rozbíjí lastury, aby se dostal k masu schovanému uvnitř. Kamínky si pečlivě vybírá tak, aby měly správnou velikost a tvar, a schovává si je i pro pozdější použití při lovu.
 
Přitom důkazů, že i ryby pociťují bolest, máme v dnešní době dostatek. Např. poranění pstruzi nežerou, neútočí na jiné ryby  a  po podání analgetik se jim vrací chuť k jídlu i jejich standardní vzorce chování.  Díky strachu se zvyšuje šance vyhnout se predátorům a jiným nebezpečným situacím. Jak o tom ale přesvědčit rybáře?
 
A nejen je. I světovou veřejnost, když podvodní průmyslové velkochovy jsou skryté našim očím.
Přitom jsou v nich ryby namačkané na velmi malém prostoru v klecích (lososi, přestože na délku měří přibližně 75 cm, mají každý k dispozici prostor odpovídající velikosti vany, přičemž v přirozených podmínkách urazí přitom obrovské vzdálenosti). A pokud tento hrozný život přežijí jsou zabíjeny velmi bezohledným způsobem. Dnes z umělých chovů pochází již přibližně polovina zkonzumovaných ryb, tj. cca 120 miliard ryb ročně. Např. v roce 2015 bylo v Evropě odchováno v podvodních klecích 1 miliarda ryb. Umělé chovy vznikají na souši, na řekách, v jezerech či v moři. Mezi nejčastěji druhy ryb chované v rámci intenzivních akvakultur patří lososi, pstruzi, kapři, sumci, mořští vlci a tilápie.

Jak vysvětlit veřejnosti, že většina ryb, které lidé po celém světě konzumují, byla zabita velice nehumánním způsobem při němž byla  vystavena intenzivnímu a dlouhotrvajícímu utrpení?

Jak ukázat spokojeným kupujícím v supermarketech, že na řadě výše popsaných rybích farmách spočívá porážka ryb v jejich pouhém vytažení z vody, kterou nezbytně potřebují k dýchání, a že zemřou tak pomalou smrtí na udušení na vzduchu. Že při použití této strašlivé metody zabití vystresované ryby umírají i déle než hodinu, během které bojují o život a snaží se zoufale nadechnout. Jak ukázat lidem, že  existují bohužel i snad ještě horší nehumánní metody používané při porážce ryb. Například například ponoření za živa do směsi ledu a vody, vystavení oxidu uhličitému nebo vykrvácení. Podchlazení, ke kterému přitom dochází po ponoření ryby do vody s ledem, zpomaluje rybí metabolismus a ryby proto umírají déle, čímž narůstá jejich utrpení. Takto jsou zabíjeni např. okouni a pražmy – oblíbené druhy ryb na evropských rybích farmách. Některé ryby díky tomu zůstávají i po takové porážce při vědomí a trpí bolestmi ještě několik minut poté, co jsou jim vyříznuty vnitřnosti, než úplně vykrvácí.

Smyslem článku není zakázání rybolovu, ale stejně jako se o to snaží ochránci zvířat na jatkách, tak aby se o totéž starali i na rybářských lodích. aby ryby byly usmrcovány humánně a loveny v mořích nikoliv v množírnách jako to zakázali při chovu psů.

O tom všem a mnoha dalších věceh se dozvíte v eodborném časopisu Zpravodaj Svobody zvířat IV / 20216© Ranko Maras | Dreamstime.com© Elena Nechiporenko | Dreamstime.com. Či v nahrávce pořízené organizací Compassion in World Farming. (CIWF) – Nelegální a nehumánní zabíjení milionů ryb v EU – YouTube. 

TÉMA ČÍSLA: Ryby a rybí průmysl© Ruud Glasbergen | Dreamstime.com

 
Číst 750 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 131 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %