Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Obrazy Zdeny Marschalové mají rytmus a působí dynamicky Doporučený

  • čtvrtek, dub 27 2017
  • Napsal(a)  Jiří Machalický
Akademická malířka Zdena Marschalová se svými obrazy Akademická malířka Zdena Marschalová se svými obrazy snímky archiv umělkyně

Zdena Marschalová citlivě vnímá změny ve společnosti, inspiruje se životem kolem nás. Ztvárňuje setkání lidí při různých příležitostech, zaznamenává vztahy v nesčetných nuancích, proniká pod jejich povrch. Osobitě rozvíjí odkaz silného proudu „nové figurace“, všímá si, jak se lidé chovají na ulici, při posezení v kavárnách, při sportu. Projevuje vyhraněné sociální cítění, umí přirozeně zaznamenat gesta, pohyb i výraz. Má smysl pro volně utvářenou obrazovou skladbu, někdy se dostává až na hranici abstrakce,  Vždycky však zůstává spojená se skutečností, jejíž rozmanité podoby ji neustále inspirují.

Patří ke generaci, která začínala v nepříznivých osmdesátých letech. Už tehdy však bylo zřejmé, že bude mít svůj charakteristický styl, který dodnes tvůrčím způsobem rozvíjí. Její kresby i obrazy se stávají zrcadlem toho, co se děje kolem nás. Promítá se do nich, jak se mění vztahy v době ovládané technickým pokrokem, ale jak se bez ohledu na to příliš nemění naše povaha. Zdena Marschalová se stala výraznou osobností právě tím, že nemění svůj názor v závislosti na právě převládajících směrech. Zvolna rozvíjí a obohacuje svůj projev, pozorně sleduje příběhy, které jsou příznačné pro dobu svého vzniku. Proniknutím k jejich podstatě jim dává obecnější platnost.

     Její kresby a obrazy v sobě mají energii související s dneškem. Vyznačují se výrazným gestem, střídmou barevností, v níž hrají roli výrazné akcenty. Malířka se dovede vyjádřit jednoduchou zkratkou, pracuje s ostrou nadsázkou a nekompromisní kritičností. Její projev má v sobě napětí a přitom  jsou všechny složky v rovnováze. Zdena Marschalová užívá klasické výtvarné prostředky, kterými však citlivě vyjadřuje, co ji zajímá, co ji okouzluje nebo naopak trápí. Její postoj ke společenstvím různého druhu je tolerantní a chápající, i když dovede být i nesmlouvavá a citlivě vnímá nedostatky ve vztazích v naší společnosti.

     Jen málokterý umělec dokáže rozvíjet svou tvorbu tak soustředěně a přirozeně, jako Zdena Marschalová. Její rukopis se pozná na první pohled, ale přitom se její výraz neustále oživuje dalším poznáním a každé období má své typické rysy. Zvolna se proměňují i malířčiny motivy, ale k některým se zase po určitém čase vrací, aby je ztvárnila s nevyčerpatelnou energií a na základě nových zkušeností. Kresby jsou někdy spíš studiemi, v jejichž sériích lze sledovat, jak se témata rozvíjejí Jindy se však stávají jejich definitivním řešením. Obrazy mají svůj rytmus, působí dynamicky, příjemně oživují prostor. Na autorčiných výstavách spolu souznějí a vzájemně se podporují.

V současné době probíhá  VÝSTAVA AK. MAL. ZDEŇKY MARSCHALOVÉ V ČESKÉM MUZEU STŘÍBRA V KUTNÉ HOŘE

Číst 8365 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v UMĚNÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %