Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Projekty Kulturní komise ČR ke třiceti letům činnosti Doporučený

  • pondělí, pro 11 2023
  • Napsal(a)  DAVID SAUDEK
Dům strašidel ze Zálesí v představách  Kulturní komise ČR Dům strašidel ze Zálesí v představách Kulturní komise ČR obrázek Ivana Haslingerová, šéfredaktorka revue Fragmenty

Vzhledem k úspěchu knihy pohádek básnířky a spisovatelky Libuše Pamětnické (1920-1992) Strašidla ze Zálesí, kterou Kulturní komise ČR vydala v roce 2017, rozhodla se při příležitosti oslav 30 let své činnosti přebudovat rodný dům autorky ve čtvrti Humpolce zvané Hněvkovice na Dům Strašidel ze Zálesí. Vede od něho mnoho cest do míst, kde údajně strašidla žila a tak bychom chtěli tyto bezejmenné cesty a cyklostezky pojmenovat jejich jmény. Na konci (v místě příchodu či dojezdu turistů) bychom umístili sochy příslušných strašidýlek. Byla by zde možnost i občerstvení. Jde o rozsáhlý projekt 225 stránkové knihy se 47 pohádkami. (O knize pohádek se dozvíte více v článku v naší revui Fragmenty "POHÁDKY NA LETNÍ VÝLETY A ZIMNÍ VEČERY "STRAŠIDLA ZE ZÁLESÍ")

Jedná se o historický dům v dané části Humpolce. Postavil ho (při odchodu na penzi) první ředitel místní školy a zakladatel prvního sboru dobrovolných hasičů v tehdy ještě malé vesničce Hněvkovicích Jan Mokrý (1863-1933). Na zahradě domu jsou dnes více než stoleté ovocné stromy, které Mokrý vysázel. Spolu se svou chotí Emilií (1867-1952) tam vychovávali vnučku Libuši Pamětnickou, která v něm prožila většinu života. Zde psala pohádky a vydala 4 básnické sbírky, dalších 6 sbírek kvůli její náhlé smrti nebyly vydány. (Podrobněji o životě  básnířky v domku po babičce se dočtete v článku 100 LET OD NAROZENÍ AUTORKY POHÁDEK STRAŠIDLA ZE ZÁLESÍ LIBUŠE PAMĚTNICKÉ). 

Kulturní komise ČR chce zachovat dům v původním stavu a oživit ho pro ty, kteří milují pohádky. Překvapilo nás, jak i v naší moderní a přetechnizované době je o ně zájem. V místní humpolecké škole zařadili pohádky do výuky místní historie (jak žili naši předkové na přelomu předminulého a minulého století).  Dále komisi upoutala výstava Základní umělecké školy k nedožitým devadesátým narozeninám autorky, pro kterou děti navrhly mnoho pomníků a soch. Městský úřad věnoval oslavám vzpomínkový večer o němž pojednává článek Jiřího Pancíře "Libuše Pamětnická – stále živá básnířka Vysočiny". Získáte ho kliknutím na titulní stranu březnového čísla revue Fragmenty z roku 2001  na str.44.  Rovněž  křtinám knihy věnovalo město Humpolec náležitou pozornost (viz článek  „STRAŠIDLA ZE ZÁLESÍ“ BYLA UVEDENA DO ŽIVOTA).  

Projekt vybudování Domu Strašidel ze Zálesí je drahá záležitost a Kulturní komise ČR je neziskovým sdružením umělců. Hledáme proto mecenáše, který by přispěl buď penězi na „vzdělávací činnost“ (což lze po sepsání smlouvy s komisí odečíst od daňového základu), nebo se na projektu přímo spolupodílel. Obracím se proto na Vás s nabídkou spolupráce při realizaci projektu Kulturní komise ČR.  Věříme, že vybudování Domu strašidel ze Zálesí s využitím cyklostezek a stezek k odpočinku turistů s případným občerstvením či akcemi po cestách, by mohlo být pro kulturně zaměřené podnikatele zajímavou aktivitou. Schematický nákres stezek je na obrázku níže. (Modře značené jsou silnice pro automobily, hnědě cyklostezky a cesty pro pěší. Od přehrady do Humpolce až na zříceninu hradu Orlíku s vyhlídkovou terasou vede nejfrekventovanější zelená turistická značka oblasti.)

Kultura stejně jako ostatní oblasti se povrchně globalizuje, proto je důležité střežit a podporovat naše lokální tradice. A rovněž u mladší generace  lásku k přírodě, historii a četbě.

Je samozřejmé, že mecenáše kultury na stránkách revue Fragmenty, kterou Komise vydává, patřičně zviditelníme. 

V případě, že se rozhodnete Kulturní komisi ČR s projektem pomoci, laskavě mě to sdělte. Rád se zastavím a podrobnosti s Vámi projednám osobně. Budete-li si přát, mohu při této příležitosti natočit s Vámi rozhovor do naší revue Fragmenty, případně dohodnout možnost spolupráce naší komise s Vaší společností na jiném projektu. 

Přeji hodně zdraví a těším se na případnou spolupráci.

 

Mgr. David Saudek

 Prezident Kulturní komise České republiky, z.s.

 tel.:  603410930,  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

(Odbor pro styk s veřejností, jednatelka Kulturní komise České republiky, z.s.,  RNDr. Ivana Haslingerová, CSc., tel. 730615402, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

    

   

 

 

© Kulturní komice ČR, z.s.11.12.2023

 

Číst 933 krát
Ohodnotit tuto položku
(92 hlasů)
Zveřejněno v UMĚNÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %