Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Nesmrtelný Karel Gott dnes slaví v Ráji své 85 narozeniny Doporučený

  • neděle, čec 14 2024
  • Napsal(a)  HASLINGEROVÁ IVANA, šéfredaktorka revue Fragmenty
Prezident Kulturní komise ČR Doc. Jiří Pancíř, CSc. v rozhovoru s Karlem Gottem v jeho oblíbené kavárně na Národní třídě v Praze při  oslavě jeho někdejších zaokrouhlených narozenin. Prezident Kulturní komise ČR Doc. Jiří Pancíř, CSc. v rozhovoru s Karlem Gottem v jeho oblíbené kavárně na Národní třídě v Praze při oslavě jeho někdejších zaokrouhlených narozenin. snímek IVANA HASLINGEROVÁ, šéfredaktorka revue Fragmenty

Slavný německý básník Johann Wolfgang Goethe v době své největší slávy na dotaz co by si ještě od života přál odpověděl: Stát se nesmrtelným a pak umřít. Toto mi vytanulo na mysli, když jsem usedla k počítači napsat článek k nedožitým 85 narozeninám našeho nezapomenutelného zpěváka a malíře Karla Gotta okolo jehož hrobu stále plného květin velmi často chodím neb bydlím hned u vstupní brány do Smíchovského hřbitova, kterou vede zkratka k městským autobusům. Ano, i když od jeho smrti 1. října 2019 uplynulo již téměř pět let a stále nosí na jeho hrob květiny a svíce lidé mnohdy až z Hané a dalších koutů země. Je jasné, že v nesmrtelnosti se zařadil vedle nesmrtelného Goetha. Karel Gott se stal svým životem a uměním skutečně nesmrtelným. A jeho rodina dělá čest  jeho památce.

 Ani nevím jak se to stalo, ale právě po dokončení této poslední věty mi vytanula na mysl slova, která říkala  kněžna Zaháňská při pohledu z okna na stařičkou babičku Boženy Němcové, pouze s rozdílem že jde o muže:  "Šťastný to muž."  

Co k tomu  dodat. Takový odkaz národu je jistě snem každého umělce a nejen umělce. Snad bych jen připomněla něco, co nikdy příliš nezaznělo, že kromě nadání, píle a houževnatosti v práci tvořilo Gottovu oblibu u lidí i jeho skromné a noblesní chování. Jako by přišel na scénu některý z herců první republiky typu Beneše či Nového. A nejen na scénu, i při společnských akcích a dokonce i při tiskových konferencích to byl vždy noblesní ON. Nemusel nic předstírat, měl to v sobě zakódované. Nepotřeboval se zviditelňovat tak jako to dělají někteří umělci. Stačí připomenout např. nedávný Karlovavarský filmový festival, který se stal v médiích přehlídkou módních výstřelků a výstřihů. To nehovořím o kakání pánů Davidů v Národní galerii při vymahání toho, aby do ní pověsil generální ředietl Knížák jejich výtvory. 

Vím, že bolest nad ztrátou manžela paní Ivaně  Gottové žádná slova nesníží, ale to co pro jeho památku dělá je hodno obdidu a věřím, že musí mít z toho její Karel radost. Sama jsem zažila stejnou ztrátu  odchodem manžela Jiřího Pancíře a zažívám stejné pocity.  Pokud bude číst tento článek, posílám jí fotografii obou  pánů při jednom ze společnských setkání. Možná se spolu nad ním oba usmívají při pohledu na mou obrazovku a pak si půjdou popovídat o světě nás smrtelníků pod nimi. 

©Kulturní komise České republiky, z.s., 14. července 2024

Číst 13 krát
Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)
Zveřejněno v UMĚNÍ
Více z této kategorie: « Opět pryč s Knížákem?

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %