Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Fragmenty - TOP PODNIKATELÉ
ŠTĚPÁN KŘEČEK, hlavní ekonom BH Securities

ŠTĚPÁN KŘEČEK, hlavní ekonom BH Securities

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
20. 1. 2022 16:40

Zdražování komodit a chemických látek neblaze ovlivní růst cen v zemědělství. Hnojiva výrazně podraží, což se odrazí ve zvyšování cen potravin. Hrozí, že někteří výrobci budou šidit kvalitu, aby udrželi přijatelné ceny pro spotřebitele. Rok 2021 se neblaze zapíše do historie českého průmyslu jako rok skokového zdražování. Cenový chaos, který jsme zažili, byl nejhorší od roku 1995. Letošek bohužel nepřinese výrazné zlepšení. V prosinci došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 13,2 procenta. Nadále pokračuje prudké zdražování zejména v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, kovů a kovodělných výrobků, chemických látek, dřeva, papíru a tisku. Za celý rok 2021 se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 7,1 procenta, což bylo nejvíce od roku 1995.

10. 1. 2022 8:17

Příjmy českých domácností rostou výrazně pomaleji než spotřeba. To v mnohých rodinách způsobí vážné finanční problémy. Na vině je zdražování, které sužuje naši ekonomiku. Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla ve třetím čtvrtletí loňského roku na úroveň 28 804 korun. To je o 2 643 korun více než ve stejném období o rok dříve. Vyšší spotřeba domácností je mimo jiné důsledkem zdražování, které zasáhlo českou ekonomiku. Náklady na život rostou, což bude působit problémy hlavně v rodinách, kde nerostou či dokonce klesají příjmy. Průměrný měsíční příjem na osobu dosáhl ve třetím čtvrtletí loňského roku na úroveň 32 756 korun. To je o 1 862 korun více než ve stejném období o rok dříve. Bohužel se dostáváme do stavu, kdy příjmy obyvatel narůstají pomaleji než spotřeba, což bude zhoršovat finanční situaci českých domácností.

30. 11. 2021 13:17

Vysoká zaměstnanost podporuje spotřebu domácností. Ta v kombinaci s vysokými vládními výdaji napomáhá růstu naší ekonomiky. Vládní výdaje jsou však financovány na dluh, takže se jedná o růst vyhnaný steroidy. Skutečný stav naší ekonomiky není dobrý a v krajním případě se můžeme vrátit do recese. Statistici zpřesnili odhad vývoje ekonomiky za třetí čtvrtletí 2021. Podle tohoto odhadu naše ekonomika meziročně vzrostla o 3,1 procenta. Z meziročního pohledu se dařilo hlavně odvětvím zaměřeným na obchod, dopravu, ubytování, pohostinství, peněžnictví a pojišťovnictví.

11. 8. 2021 10:39

Díky nízké srovnávací základně vypadají výsledky cestovního ruchu za druhé čtvrtletí letošního roku velmi dobře. Počet hostů vykázal obří růst, a i další ukazatele vypadají v meziročním srovnání fantasticky. Nicméně ve skutečnosti se cestovní ruch vzpamatovává z tak tvrdého knockoutu, že ani nárůsty o desítky procent nejsou dostatečné k zotavení tohoto těžce zkoušeného odvětví naší ekonomiky.

17. 7. 2021 9:48

Hotovostní transakce se zřejmě budou postupně omezovat. To by však nemělo vyústit k jejich úplnému zrušení. Hotovost hraje v ekonomice důležitou roli a slouží jako obrana proti hluboce záporným úrokovým sazbám na bankovních účtech. V rámci boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu se na půdě Evropské unie již delší dobu hovoří o nutnosti stanovit maximální limit pro hotovostní transakce ve všech členských státech. Ten již v současné době existuje v 18 z 27 zemí Evropské unie. Nejnižší limit na úrovni 500 eur platí v Řecku a nejvyšší na úrovni 15 000 eur je zaveden v Chorvatsku. Devět unijních států však žádné limity nemá stanovené.

8. 4. 2021 14:17

Stanislav Křeček je významný český právník. Dříve působil jako poslanec a předseda Sdružení nájemníků ČR. V roce 2013 byl zvolen do pozice zástupce ombudsmana a od roku 2020 je čtvrtým veřejným ochráncem práv ČR. V rozhovoru s panem ombudsmanem se dozvíte:

3. 3. 2021 11:26

Warren Buffett je známý neokázalým a střídmým životním stylem napsal dopis investorům. Jako jeden z nejbohatších lidí na světě bydlí ve starém domě v Nebrasce za 30 tisíc dolarů. Přestože již oslavil devadesáté narozeniny, jeho investiční předpovědi stále slaví úspěchy. Warren Buffett ve svém výročním dopise akcionářům uvedl, že společnost Berkshire Hathaway v loňském roce odepsala 11 miliard dolarů za nákup Precision Castparts z roku 2016. Devadesátiletý miliardář se omluvil akcionářům a řekl, že za společnost zaplatil příliš mnoho peněz. Navzdory této ztrátě společnost Berkshire Hathaway zvládla období pandemie bez větší újmy. Ve čtvrtém čtvrtletí vykázala čistý zisk 35,8 miliardy dolarů, což znamená nárůst o 23 procent. Provozní zisk společnosti Berkshire Hathaway se přitom zvýšil téměř o 14 procent na 5 miliard dolarů. Akcie společnosti Berkshire Hathaway vzrostly za poslední rok o 11 procent, což bylo méně než index S&P 500, který vzrostl o téměř 23 procent.

3. 3. 2021 11:03

Zatímco 16. března 2020 dosahoval index DAX úrovně 8 256 bodů, dnes vystoupal na úroveň 14 185 bodů. Investoři tak mohli dosáhnout na zhodnocení ve výši 72 procent za necelý rok.  Dnes ráno padl na německém akciovém trhu nový rekord. Index DAX vystoupal na hodnotu 14 185 bodů. Od svého minima v březnu 2020 tak narostl o více než 70 procent. Z 30 akciových titulů v indexu DAX se daří téměř všem firmám. Existují však i výjimky. Například akcie společnosti Bayer klesly za poslední rok téměř o 20 procent. Podobně dopadly i akcie společností Eon a Fresenius.

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %