Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Teplice nad Metují po 37. ožily filmem a horolezci Doporučený

  • pátek, zář 04 2020
  • Napsal(a) 
Autor článku Mgr. Jan Kopal na horolezeckém filmovém festivalu s místním strašidlem Autor článku Mgr. Jan Kopal na horolezeckém filmovém festivalu s místním strašidlem snímek archiv autora

Festival, který není pro founy a floutky: Na konci léta na čtyři dny zaplňují Teplice nad Metují tradičně tisíce fanoušků filmu, horolezectví a dalších outdoorovych aktivit, letos termín festovalu připadnul na 27. až 30. srpna. Mezinárodní horolezecký filmový festival má svou tradici už od roku 1980. Letošní ročník byl v pořadí již třicátým sedmým. Město v tento čas žije nejen festivalem, ale také prodejem obuvi, oblečení, horolozeckého a motorkářského vybavení. Teplice nad Metují během festivalových dní lákají na přilehlé skály, rozhledny a památky v městě a v blízkém i přilehlém okolí. Ubytování je možné nalézt v řadě apartmánů i v útulných a prostorných chatičkách v místním campu na dostřel od festivalového areálu. Ke stanování je vyčleněna řada ploch v centru města a v prostoru městského koupaliště.
Přiznám se, že ač mám od dětství rád filmy o horolezcích, tak jsem v této oblasti naprostý laik a amatér. Za synonymum slova horolezec osobně považuji hlavně tři jména: Edmund Hilary (a spolu s ním jeho věrný šerpa Tanzing Norgay), Reinhold Messner a Josef Rakoncaj. Také se mi vždy vybaví postava horolezce Luboše Rychmana z populárních starých českých komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, kterou znamenitě ztvárnil herec František Němec.

Na festivalu nebyla nouze o zajímavé události, soutěže a okamžiky. Bylo úchvatné sledovat mladé horolezce a horolezkyně šplhající po basách piv až do oblak, rodinné týmy stavějící živé pyramidy o čtyřech a více patrech, skoky horolezců do dálky ze závěsu na rukou a jiné pro laiky nevídane sportovní disciplíny. Hlavním hostem festivalu byl nejznámější český horolezec současnosti Adam Ondra, jemuž zdatně sekundovali kolegové Lucie Grozova, Jindřich Hudeček, Zdeněk Háček Hák, Anna Kuchařová, Mára Holeček, Radoslav Groh, Jan Tráva Trávníček, Jan Novák a Zdeněk Kříž.


Promítané filmy se věnovaly mimo jiné připomenutí tragické výpravy československých horolezců, úspěšným současným lezeckým expedicím, ženám horolezkyním, postiženým lyžařům, ale i náročné procházce napříč americkým Grand Canyonem. Vtipnou vsuvku představoval krátký animovaný film Hors piste z roku 2018 věnovaný dvěma statečným horským záchranářům a jejich úsilí o záchranu života jednoho horolezce. I když měla produkce festivalu problém s firmou vyrábějící titulky k promítaným filmům, tak vše s bravurou vlastními silami zvládla. Pouze jeden film na přání diváků promítli bez titulků, i když programový ředitel festivalu náhradou nabízel jakýkoliv jiný film a sám uvedl, že film je vcelku o "hovně".
Celkové se dá říci, že teplický horolezecký filmový festival není pro snoby, kavárenské intelektuály, founi, floutky a jiné povaleče. Je vhodný pro skutečné chlapy a na své si přijde i nejeden náročný filmový divák. Zavítal na něj i sám vládce hor Krakonoš, a to včetně vycpané sojky hlídačky. Do sálu naopak našla cestu i jedna živá žabka z čeledi ropuchovitých, kterou jsem promptně předal pořadatelům, kteří mne však ujistili, že měla platnou vstupenku a koukala na film...

Číst 5314 krát
Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)
Zveřejněno v KULTURA

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %