Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

První československá intermediální škola Milana Knížáka slaví 25 let existence Doporučený

  • sobota, říj 01 2016
  • Napsal(a)  MgA. Vilma Brzezinová editorka knihy
Profesor Milan Knížák Profesor Milan Knížák snímek Ivana Haslingerová, Fragmenty

Dokumentem o 25 letech školy, která výrazně ovlivnila uměleckou scénu, je kniha Skoroučebnice, jejíž křest proběhne v Domu U Černé Matky Boží 6. října 2016 od 18 hodin. Knížákovou školou prošlo téměř 200 žáků včetně několika současných vedoucích pedagogů pražské AVU (Milena Dopitová, Tomáš Hlavina, Pavla Sceranková). Publikace Skoroučebnice ukazuje jednu z cest, jak se přibližovat k umění a zároveň pojednává o jeho proměně během posledního čtvrtstoletí.

 V roce 1990 založil na Akademii výtvarných umění v Praze její tehdejší rektor Milan Knížák Intermediální školu (ateliér) jako první školu tohoto typu u nás. Zavedení ateliéru, který se nesoustředil na jednu konkrétní techniku, ale definoval sám sebe jako „volný pohyb mezi médii“, přivedlo na umělecké školy i scénu nové přístupy a trendy. Škola byla jedinečná především svým vyvíjejícím se systémem výuky. Na ten se kniha především zaměřuje. Jsou v ní obsažena zadání individuálních úkolů studentům, jejich hodnocení, obhajoby a ukázky studentských prací, testy, zamyšlení, kterými profesor zahajoval studijní období atp.

Publikaci vytvořili studenti a absolventi Intermediálního ateliéru za pomoci asistenta školy Milan Periče, které v loňském roce semkly zejména protestní akce proti rozhodnutí vedení školy o zrušení ateliéru a fakt, že jejich jednotný nesouhlas byl ignorován (viz zprávy v tisku). Protestním akcím je v téměř pětisetstránkové knize věnována příloha.

 

 

 

Číst 7926 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v UMĚNÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %