Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Výstava Zdeny Marschalové "V POHYBU - OBRAZY Z POSLEDNÍCH LET" Doporučený

ak. mal. Zdena Marschalová se svými obrazy ak. mal. Zdena Marschalová se svými obrazy

Akademická malířka Zdena Marschaloá pořádá v letošním roce již třetí výstavu.  V Galerie ART+UM, Ostrovní 22. pořádá od 12.11. do 13.12.2020 výstavu V  POHYBU - OBRAZY Z POSLEDNÍCH LET na níž vystavuje 20 nových obrazů. První výstava byla v galerii KULTURMODELL PASSAU, v Pasově v Německu, druhá, společná s manželem akademickým malířem Miloslavem Marschalem a synem Kryštofem, se konala pod názvem TŘI MARSCHALOVI  v galerii DOLNÍ BRÁNA, PRACHATICE.

 Zdena Marschalová patří ke generaci, která nastupovala v těžkém období osmdesátých let. Neměla sice možnost vystavovat v oficiálních institucích, ale přes všechny překážky se zvolna prosazovala. Umělci si i tehdy dokázali najít informace o tom, co se dělo v zahraničí. Přitom citlivě reagovali na bezútěšnou situaci v rozkládajícím se totalitním režimu, na beznaděj ovládající tehdejší společnost.

      Tvorba Zdeny Marschalová se přirozeně vyvíjí a její témata se zvolna  proměňují. K některým z nich se stále vrací, jiná se objevují třeba jen na krátký čas. Zajímají ji setkání v různých situacích, ať už na ulicích, v metru nebo v kavárnách. Kreslí a maluje plavkyně či tanečnice, zaujaly ji i cirkusové akrobatky. Umí přesvědčivě vystihnout energii i eleganci pohybu

     Vyjadřuje se přesnými liniemi a energickými gesty, jimiž zdůrazňuje podstatné rysy svých motivů a potlačuje nedůležité detaily. Vytváří barevné akordy složené z jemných tónů i ostrých akcentů. Užívá struktury vzniklé z barevných skvrn, které určují rytmus jejího projevu. Některé obrazy působí klidně a harmonicky, vystihují příjemnou intimní atmosféru. Do jiných se promítá napětí znepokojivých příběhů a situací.


     Zdena Marschalová dosáhla charakteristického malířského vyjádření. Její rukopis se na první pohled pozná, i když se přece jen zvolna mění. Vystihuje atmosféru dnešní doby, současný životní styl, půvab prchavých okamžiků i tryskající energii spojenou s pohybem. Její projev vždy vychází ze skutečnosti, i když se někdy v krajně zjednodušených tvarech dostává na pomezí abstrakce.

     Na její tvorbě je přitažlivé, že vychází z neustálého sledování vývoje ve společnosti a citlivého vnímání světa kolem nás, jehož proměny jí přinášejí stále nové podněty. Přirozeně navázala na tradiční hodnoty v české i evropské malbě a přitom osobitě rozvinula odkaz nové figurace, která reagovala na předešlou nadvládu informelu a geometrické abstrakce a od druhé poloviny šedesátých let se u nás tak výrazně prosazovala.

Číst 7631 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v UMĚNÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %