Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Procesí za návrat Korunovačního kříže do vlasti Doporučený

  • pondělí, kvě 13 2024
  • Napsal(a)  IVANA HASLINGEROVÁ, šéfredaktorka revue Fragmenty
Václav Hrabák v čele procesí za návrat Korunovačního kříže z Německa do vlasti v zaplněné Nerudově ulici v Praze Václav Hrabák v čele procesí za návrat Korunovačního kříže z Německa do vlasti v zaplněné Nerudově ulici v Praze snímek Ivana Haslingerová revue Fragmenty

 Národní proud pod vedením Václava Hrabáka uspořádal 8. května 2024 v pražských ulicích procesí a následné shromáždění před pražským hradem za návrat Korunovačního kříže  z Německa zpět do Svatovítského pokladu. Účastníci  společně veřejně podpořili požadavek  Národního proudu za navrácení  nejcennějšího předmětu z pohledu historického a především církevního tak jak ho chápal císř Karel IV.  Původu  z Malostranského náměstí na Hradčnské náměstí  před Pražským hradem se zúčastnila řada osobností – pražský zastupitel za SPD Josef Nerušil, mírový aktivista Ladislav Vrábel, bývalý ředitel Baletu Národního divadla Petr Zuska, písničkář a básník Pepa Nos, architekt Milan Urban a další. Úvodní slov pronesl Václav Hrabák, který také na závěr přečetl společné prohlášení signatářů a všichni přítomní si  zazpívali Svatováclavský chorál a státní hymnu.

Předseda Národního proudu Václav Hrabák v zahajovacím projevu kritizoval bývalého ředitele Národní galerie Jiřího Fajta za to, že výstavu Svatovítského pokladu v Drážďanech uspořádal. Zdůraznil ale, že to ale jistě nebyla jen jeho inicativa, protože vyvézt tak vzácné a cenné předměty do ciziny, o tom muselo vědět a dát k tomu svolení ministerstvo kultury a vnitra, vláda a také pražské arcibiskuúpství. Potvrdila to ostatně účast prezidenta Pavla na vernisáži výstavy v Německu. Uspořádané navíc v den 15.3.2024, tedy v den 85 pátého výročí od okupace ČR Německem 15.3.1939. Podle pana Hrabáka je to velmi smutné. Uvedl, že  Národní proud podal dotaz na Celní zprávu jak jí mohlo takové množství drahoceností ujít pozornosti, ale dostal prý jen neurčité sdělení v tom smyslu, že to přehlédla.  Podá  tedy dotaz, jaké důsledky z toho vyvodí její nadřízení - ministerstvo vnitra a tedy premiér, který za jmenování ministra nese zodpovědnost.

Přítomní byli zejména pohoršeni tím, že byl vyvezen velice vzácný ostatkový kříž, který dal vyrobit císař Karel IV., otec naší vlasti, a vážil si ho víc než koruny, kterou nechal  sice vyrobit po tehdy módním vzoru Francie, kde prožil mládí u tetičky provdané za francouzského krále, ale dal do ní pouze jeden trn z Kristovy koruny.  Kříž naopak naplnil mnoha trny, koukem houby jíž omývali vojáci Krista octem a za nejcenější pokládal vlastnoručně jím uříznuté dřevo z kříže, na němž byl Kristus v Jeruzalémně umučen. Proto hluboce věřící katolík Karel IV. pokládal ostatkový kříž, stejně jako přítomní katolíci na procesí,  za věc velmi posvátnou  a i když není vyjmenován v seznamu korunovačních klenotů, které nosil panovník (žezlo, kruna a jablko) a při korunovaci ho nosil pouze kněz. Říká se mu korunovační a pro věřící má větší cenu než samotná koruna a přejí si jeho navrácení zpět do vlasti. 

Zastupitel Prahy za SPD a její předseda za Prahu a Střední čechy Josef Nerušil prohlásil, že mu sice Václav Hrabák říkal, aby byl pozitivní a snažil se věřící povzbudit, že se snad kříž vrátí, ale že to nedokáže. "Tento čin  je jasný doklad toho, jak arogantně  se současní mocní chovají vůči veřejnosti. Podal jsem jako pražský zastupitel dotaz, kdo je zodpovědný za takový čin. Veřejnost se musí dozvědět, kdo, a to bez jakéhokoliv nátlaku, vydal do Německa Kříž, který byl  v naší zemi chován a střežen jako vzácný poklad po staletí a  vlastně po tisíciletí díky dřevu v něm od dob Kristových.  A není to pouze v případě tohoto kříže, kdy se povolaná osoba, Správa pražského hradu  odmítá s námi  zastupiteli bavit."

podle pana Nerušila je důležité dostat tuto zprávu k lidem, aby se seznámili  s touto arogancí, aby si uvědomili, která klika je již 30 let u moci a cítí se neohrožena. Je jedno zda má kabát fialový nebo modrý. Je to stále táž klika. Táž parta. Když se podíváte po pražských kandidátkách  do zastupitelstva, jsou to ti samí lidé, kteří již 30 let  rozhodují o tom, co se v Parze děje. A všem je  vlastní jediné - arogance moci. 

Abych ale uposlechl Václava, chci říci i jedno pozitivní slovo  a jednu pozitivní myšlenku,  z níž prýští pozitivní energie. Tím slovem je Maďarsko. Tam se před 14 dny odehrála konzervativní konference  amerických republikánú z Republikánské strany  a maďarských republikánánů ze strany FIDES. Zahajoval jí Viktor Orbán. Máme o tom zprávu já a poslanec za SPD Jiří Kobza na facebooku. A tou slíbenou pozitřivní myšlenkou je krátká pasáž z Orbánova projevu: "Progresivní liberální světový duch naprosto selhal. Přinesl do světa války a naprostý ekonomický kolaps. Chaos a nepořádek v mezinárodní politice, zhoršování rodin, zhoršování bezpečnosti v ulicích a veřejných prostranstvích. Je to zvláštní období se zvláštním duchem. Jeho zastánci hlásají, že jejicgh úkolem je zastupovat lid. Ale rozdělili svět na ten, který zastupuje či nezastupuje lid s jejich zvláštními ideály. Rozdělili svět na demokraciie a autokracie a tvrdí, že jejich ideálem je křížová výprava proti  autokraciím. Jdou dál, válčí a vnucují nám své pojetí demokracie . Kde se ale objeví, buďme si upřímní, tam tráva neroste Tento světivý řád vytvořil vůdce, kteří nejsou způsobilí vést, kteří tento úkol nezvládají, dělají chybu za chybou a nakonec se ženou za vlastní zkázou a ženou tam i nás všechny." potlesk 

Projevy dalčích účastníků se nesly v podobném duchu a Josef Nos složil dokonce  působivou píseň k této příležitosti 

Ladislav Vrábel  vystopil s varováním, že  první co udělal Hitler bylo, že navštívil Hrad a zabral klenoty coby symboly české státnosti. Věděl, že teprve pak měl v rukou skutečnou moc. Proto je dobře, že se toto shromáždění  konalo, aby probudilo naší zem, ale i 29 dalších zemí NATO nechtějících si připustit co je čeká pokud se neprobudí z letargie.

připomněl, že situace se během dvou let protahováním konfliktu na Ukrajině přiostřila a Rusové  hovoří již nahlas, že  NATO vede své země do "horké války". Z pohledu těch dvou let jsme nyní podle něj v situaci Ukrajiny před zásahem Ruska a jestli něco neuděláme nyní, pak bude pozdě. Připomněl, že 30. května budou na Hradě zástupci NATO jednat. O čem, to  se dá předpokládat. Přece o míru. Je to přece pouze obranná aliance. Musíme si ale ten mír vybojovat a na to ptřebuje NATO vojáky. Velká Británie poskytle 18 000 vojáků na obranu  Polsku, Francie jednu cizineckou leggi  NATU a nyní bude na našem premiérovi a prezidentovi kolik poskytne našich chlapců na jatka do první lilnie. Pan Vrálel ještě připomněl, že od roku 2015 jsme v tzv. Bukurešťském seznamu devíti zemí ochotných  bojovat proti Rusku.  Není v něm všech 30 zemí NATO jak se určitě pokusí tvrdit naše vláda po skončení jednání. 

To neznamená, že se nezajímá o situaci na Ukarjině: "Přítel se vrátil z Ukrajiny  s tím, že tam chytají lidi přímo na ulicích a  posílají je na frontu. Při odchytu lidí dochází prý i k zabitím. Je tam prý hrozná bída. Kdo nemá na daný den vydaný průkaz,  nesmí si vybrat z bankomatu víc než po přepočtu našich 59 korun na den. Nedopusťme, aby i u nás nastala taková strašná situace. Namítnete, že v právním státě jako je náš, to je nezákonné a nestane se to. Soudce sice bude konstatovat, že je to nezákonné, ale všechny strany že s tím souhlasily, takže je to ve veřejném zájmu...  A tam že platí výjimky ze zákona, když se někdo proti němu staví. Proto organizuji Dny za mír a to 30.5. na Hradčanském, 31. 5 na Loretánském a 1. června na Václavském náměstí vždy od 1 hodiny odpoledne."  

Závěr

Ať jižpanu Vrábelovi někdo věří nebo ne, v každém případě zatím mír máme. Proto uzavírám tento článek tím, že nepotřebujeme za mír bojovat, stačí si ho uchovat! 

A pokud to současná vláda nechce vzít na vědomí, tak stačí jí vyměnit a začít žít pod vládou schopnější a hlavně vládou myslící na nás na prvním místě a nemyslící pouze na válku.  Jinak budeme za rok v téže situaci jako Ukrajina a nikomu, ani jí to nepomůže. A aby si toto vláda uvědomila, je dobře že začínají občané upozorňovat na to, že se jim současné chování mocných nelíbí a snad i ta dosud mlčící většina zvedne hlavu a ve volbách dá konečně hlas politickým stranám, které se staví za zájmy nás občanů. Vystoupení pana Nerušila z SPD hovoří za mnohé. 

Není pravda, že všichni politici jsou stejní a jen chtějí urvat nějaké posty. Je to jen na nás koho si zvolíme do Parlamentů jak v EU, tak doma. Jen na nás.  Ještě, byť hodinu po dvanácté, je tu naděje na odvrácení nevratné katastrofy. Nedopusťme ji propást.

©Kulturní komise ČR, z.s., 13.5.2024

Číst 137 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v CÍRKEV

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 71 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %