Kulturně-hospodářská revue Fragmenty, ročník XII, červenec 2008                  Revue Fragmenty je denně aktualizovaná, tisková podoba je její podmnožinou.

 

 

NOVINKY

CENÍK inzerce

ANOTACE

HLAVNÍ STRANA

Perspektivy ekonomikyZdravotní politikaNF Klausových

 

 

Dubnové číslo revue klikněte na obrázek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Usnesení

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilustrace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEMŘEL GASTRONOMIE KRÁL – VLADAŘ JOSEF!

Josef Louda

Josef Vladař každoročně zval do své restaurace "U Vladaře" své přátele na Štědrý den. Vedle stálého  jídelníčku jim byla servírována specialita - štědrovečerní šnečí menu. Šneci ostatně byli Vladařovou vyhlášenou specialitou. Za tou sem chodili zejména zahraniční hosté. Největší věhlas však získal jeho podnik  českými tradičními jídly. V letošním roce založil festival-soutěž  o Český houskový knedlík. V roce 2000  byl  Národní federací hotelů a restaurací ČR  restauraci U Vladaře udělen čestný titul  Restauratér roku. To za kvalitu služeb. On sám se staral, aby  každý  jeho host byl spokojený. Nejen v náladě, ale i na talíři. Jeho objemově nepřehlédnutelná postava vzpěrače (ostatně i jím byl, stejně jako do poslední chvíle vášnivým tenistou) proplouvala mezi stoly, nikoho neopomenul. „Jste spokojeni, chutná?“ To byly jeho nejčastější otázky a pak už s ním byla jen legrace. Veselá mysl půl zdraví! Ta druhá půlka zdraví mu zřejmě scházela. V ruce, jak Luis Armstrong, často otíral si bílým kapesníkem čelo. Měl kolem sebe tolik kamarádů lékařů – kapacit. Ten den mu pomoci už nebylo…

Ještě letos v říjnu, na patnáctém výročí založení jeho kuchyně, kdy spolu s několika sty svých přátel a gurmánů, zpíval s Pavlem Sedláčkem (vpravo) rock, smál se vtipnému projevu profesora Kouteckého (vlevo), který mluvil o tom, jak důležitá je krmě, ničeho se nezříkat, ale všeho s mírou. Druhý zprava J. Nálepa.

 Josef Vladař život střídmě nebral. Nikdy se to nenaučil. Žil jako pravý chlap - na plný pecky! Nejprve se vyučil kuchařem, vystudoval hotelovou školu, později práva na UK. Pak už jen „makal“. Před 15 lety založil rodinný podnik - restauraci na Maltézském náměstí. V domě, jehož historie sahá do 13. století, kde hospoda  byla už v 18. století.

Restaurace "U Vladaře" se stala vyhledávanou mekkou špičkové gastronomie. A tak nebylo divu, že Josefu Vladařovi byl udělen Asociací kuchařů a cukrářů ČR Řád sv. Vavřince. Ten,  jako i další vyznamenání a pocty můžete vidět v zasklené vitríně, stejně jako po stěnách přístupové chodby desítky fotografií známých osobností-Gerard Depardie, Michal York, Miloš Forman, Claudia Schiffer, David Copperfield, můžete zde vidět  i  celou galerii politiků  - Václava Klause, Miloše Zemana, Jiřího Paroubka.  

Z umělců nikdy nevynechali jeho štědrovečerní pozvání  Arnošt Lustig - ten zde měl „doživotně předplacenu“ polívku.

Štamgasty byli Jan Saudek, Jiří Holeček, stejně jako kardinál Vlk - ti všichni patřili mezi uznalé gurmány Vladařovy vynikající kuchyně. Josef Vladař byl bývalý aktivní hokejista - i ti se zde scházeli -  stará garda v čele s Gustavem Bubníkem.

 

Mezi jeho oblíbenkyně patřila Halina Pawlovská, ale i kamarádka Ivana Trumpová, přítelkyně jeho spolužáka ze školních škamen-Jirky Štaidla.  Ta, při svých návštěvách Prahy,  nikdy neopomenula navštívit  pohostinnost Vladařovy restaurace. Však ji také sám pokaždé vlastnoručně obsluhoval, stejně jako její maminku.

Jednou mi volal o půlnoci: „Pepíku, přijeď, mám tady Ivanku, vyfotíš si ji!“ Až se stydím – říkal mi „srdcař“. Měli jsme se rádi, měl rád moje fotky a dával mi to najevo: „Ty jsi profík s foťákem, já s měchačkou“, smál se. Volal mi pokaždé, když měl nějaké vzácné stolovníky: „To víš - jako od tebe to není“, říkal pochvalně, když jsem namítal, že teď když jsou digitály, už mi nepotřebuje. Věděl o významu pochvaly. Chválil každého a rád. Ale jen toho, kdo si to opravdu zasloužil. Jestli si on něčeho považoval, tak  když někdo dával najevo, že mu "U Vladaře" chutná. To bylo pro něho nade všechna uznání z vitríny.

Dva dny na to, 26. prosince 2007,  srdce velkého šéfa v 62 letech dotlouklo. Restaurace má  svého  pokračovatele. Je jím Vladařův následník - jeho syn, který je s podnikem spjat od samého začátku.

snímky: PhDr. Josef Louda, fotograf, publicista, FOTOATELIÉR FOTOMOTIV