Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Již 112. Modlitba za národ ve Svatováclavské kapli v katedrále Doporučený

  • úterý, pro 27 2022
  • Napsal(a)  IVANA HASLINGEROVÁ, šéfredaktorka revue Fragmenty
Svatováclavská kaple v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha očekává za svitu svic první věřící, kteří se příjdou pomodlit za osud našeho národa i za své blízké Svatováclavská kaple v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha očekává za svitu svic první věřící, kteří se příjdou pomodlit za osud našeho národa i za své blízké snímek IVANA HASLINGEROVÁ, šéfredaktorka revue Fragmenty

Není samozřejmostí mít samostatný národ, o nějž museli naši předkové tvrdě bojovat. Proto probíhá každý 28. den v měsíci  od 16:15 hodin v kapli sv. Václava v pražské katedrále  Modlitba za národ, na níž jsou všichni, kterým je národ milý, srdečně zváni jak J. Em. Dominikem kardinálem Dukou, tak sestrou Dominikou Bohušovou.  Zítra 28.12.2022 proběhne již 112 modlitba.  A jak je vidět, je stále za co se modlit!

Myšlenka konat tyto modlitby vznikla na podzim roku 2013, kdy se na naši zem přihnalo oranžové tsunami, které nemělo nic jiného na práci, než dštít síru na církev svatou a pět ódy na našeho protektora EU takovým způsobem, že člověk by upadl pomalu do beznaděje, že je vše, oč jsme usilovali v roce 1989, ztraceno.  Bylo  skvělé, že se v této pohnuté době nalezly  osobnosti, kterým není osud našeho národa cizí. Bylo to o to krásnější, že je to právě nejvyšší představitel nejsilnější církve u nás, Jeho Eminence Dominik  kardinál Duka OP a sestra Dominika J. Bohušová z Arcibiskupství pražského, kteří i přes všechny nedůstojné útoky a osočování od tehdejších pánů Sobotků, Zaorálků a dalších neznabohů mysleli na náš národ a jeho občany a neustávali bojovat za jeho osud. Pan kardinál všem občanům v této těžké době požehnal, povzbudil je a požádal, aby vytrvali a přišli se za náš národ pomodlit 28. září 2013 do Svatováclavské kaple katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. A to nejen před tehdejšími volbami, ale každého 28. dne v měsíci vždy v 16.15 hodin tuto Modlitbu za národ opakovali. Hned na první modlitbě před volbami byla kaple plná - přišlo 120 věřících. Od té doby probíhají modlitby každý měsíc. A jak je vidět, je stále za co se modlit!

Kristus žehnající věřícím ve Svatováclavské kapli

Kristus žehnající věřícím ve Svatováclavské kapli 

Iniciátorkou této krásné akce je sestra Dominika J. Bohušová z Arcibiskupství pražského, která našemu listu sdělila: "Pevně věřím, že upřímná modlitba ve Svatováclavské kapli pomáhá. Mne osobně již několikrát při modlitbách v této kapli Bůh vyslyšel. Nehledě na to, že člověk po modlitbě tam nabude velkou sílu. A protože situace kolem voleb v roce 2013 mne nadzvedla, rozhodla jsem se uspořádat na tomto posvátném místě Modlitbu za národ, abych čerpala sílu nejen pro sebe, ale i pro ostatní. Aby i oni mohli prožít tento povznášející pocitZašla jsem za otcem kardinálem s prosbou, zda se můžeme v této památné kapli patrona naší země společně pomodlit za náš národ. Souhlasil a požádal mne, abych se pokusila vše organizačně zajistit. Hned na prvních modlitbách  před volbami byla kaple plná podobně smýšlejících lidí. To mne povzbudilo a přemýšlela jsem, jak tyto modlitby pořádat pravidelně, nejen  před volbami."

Potemnělý oltář ve Svatováclavské kapli očekává každého 28. dne v měsíci věřící, kteří se přijdou pomodlit za naši zemi.

 

První příchozí zaujímají místa a studují texty modliteb, které se budou modlit za náš národ

 

 A již přichází sestra Dominika a rozžetím svíček prozařuje oltář a hrob knížete Václava

 

Atmosféra Svatováclavské kaple osvětlená svícemi je opravdu nezapomenutelná a přímo vybízí k modlitbám 

 A pak již Modlitba za národ začíná:

 

Sestra Dominika připomíná i další  pobožnosti, které Arcibiskupství pražské přichystá a zve na ně přítomné. Obraz Krista s křížem na ramenou nade dveřmi kaple její slova podbarvuje.

Na dotaz Fragmentů, proč se rozhodla sestra Dominika pořádat modlitbu právě každého 28. dne v měsíci, odpověděla:

"Jde o kapli patrona naší země knížete Václava, který zemřel 28. září 935, a o modlitbu za náš stát, který vznikl 28. října 1918. Rozhodla jsem se proto pro pořádání těchto modliteb každého 28. dne v měsíci. Připomenout toto datum nejen v říjnu na den české státnosti, ale každý měsíc. Chtěla bych, aby si lidé uvědomili, že není samozřejmostí mít samostatný národ, že naši předkové se museli v čele s prezidentem Masarykem o jeho samostatnost tvrdě poprat, a aby si připomněli osobnost světce Václava nejen jednou do roka poutí ve Staré Boleslavi, kde byl pro své postoje zavražděn,"  říká sestra Dominika a dodává:

"Otec kardinál mne ujistil, že mám jeho plnou podporu, že nám žehná a povzbuzuje nás, abychom vytrvali i nadále a každého 28. dne v měsíci se za národ společně modlili.  Podařilo se mi  rozhlásit, že otec kardinál zve každého 28. dne v měsíci k pravidelným modlitbám do kaple sv. Václava,  a to v 16:15 hodin, a mám upřímnou radost, že lidé, kterým na našem národě záleží, začali chodit na pravidelné modlitby do kaple. A to nejen pražští; rozkřiklo se to již až na Moravě, dov Opavsku a Slezsku."

 

Sestra Dominika má ještě osobní důvod pro číslo 28. Dne 28. května zemřela její maminka, která ji naučila lásce a úctě k národu. "Dodnes okamžitě stoupnu i doma do pozoru, když slyším naší hymnu," říká sestra Dominika. 

Jaké Modlitby za národ se věřící modlí v kapli sv. Václava:

Modlitby sestavila sestra Dominika tak, že nejdříve probíhá modlitba k Duchu svatému, kterou jí dal zpovědník kardinála Berana, biskup Matoušek. Poté zazní modlitba ke Svaté Ludmile. Tuto světici vybrala sestra Dominika proto, že ji chce vysvobodit zpoza mříží, za nimiž je tak necitelně uzavřena v chrámu sv. Jiří, že se jí nemohou věřící pořádně ani poklonit. Pak následuje hlavní Modlitba za národ, kterou se modlí každoročně ve Staré Boleslavi pan arcibiskup Dominik kardinál Duka. Modlitby ve Svatováclavské kapli zakončí Svatováclavský chorál. 

"Půjdeme se poklonit hrobce, kde je uložena hlava sv. Ludmily," vyzvala přítomně a odebrala se z kaple sv. Václava k hrobu ostatků babičky  sv. Václava do Jiřského kláštera.

 Průvod se ubírá po levé straně potemnělé katedrály k poměrně nenápadnému oltáři s ostatky této světice:

 
 
 
 
 
 
 
 

Před pomníkem se všichni pomodlí litanie ke kněžně Ludmile a mnozí se pak ještě odejdou pomodlit k Bohu do Svatováclavské kaple. 

Ještě se cestou pokloní u hrobu kardinála Berana, kterého komunistická zvůle nezlomila a vydobyl si svým postojem přední místo ve Vatikánu. 

Pak za zpěvu chorálu V zemi věrných Čechů se jmény všech našich světců se všichni přítomní odeberou v procesí ke hrobu svaté Ludmily do Svatojiřského kláštera, kde se k ní modlí litanie. Zvláště v zimním období je tento pochod ze Svatovítské katedrály do chrámu sv. Jiří ke hrobu svaté Ludmily po ztemnělém nádvoří Pražského hradu za zpěvu chorálu V zemi věrných Čechů  opravdu neopakovatelným zážitkem. 

 

 
 
 

Návštěva hrobu sv. Ludmily je zážitek krásný a tajuplný. Pohled od hrobu do potemnělých prostor chrámu sv. Jiří je opravdu dech beroucí. 

 
 

Při odchodu z  chrámu sv. Jiří věřící vítá betlém a netradiční pohled na osvětlenou katedrálu

 
 

Prezident Kulturní komise ČR Doc. Ing. Jiří Pancíř, CSc. se plně staví za tuto důstojnou a povznášející akci a děkuje J.Em. Dominiku kardinálu Dukovi  i sestře Dominice za každoměsíční organizování této krásné akce.Bůh jim žehnej.

 

snímky: Ivana Haslingerová, revue Fragmenty

© Kulturní komise ČR, z.s., 2022

 

Číst 629 krát
Ohodnotit tuto položku
(1 Hlasovat)
Zveřejněno v CÍRKEV

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 88 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %