Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Blahopřání k 81 narozeninám profesoru Milanu Knížákovi Doporučený

  • sobota, dub 17 2021
  • Napsal(a)  IVANA HASLINGEROVÁ & JIŘÍ PANCÍŘ
Přestože dnes slaví svě 81. narozeniny, je profesor Milan Knížák stále tvůrčí. Snímek ho zachycuje na výstavě v galerii Milan Knížák, kde vystavuje mnoho desítek obrazů jak si představuje budoucí obyvatele EU Přestože dnes slaví svě 81. narozeniny, je profesor Milan Knížák stále tvůrčí. Snímek ho zachycuje na výstavě v galerii Milan Knížák, kde vystavuje mnoho desítek obrazů jak si představuje budoucí obyvatele EU snímky Ivana Haslingerová, revue Fragmenty

Právě dnes, 19.4.2021 slaví své 81. narozeniny bývalý rektor Akademie výtvarných umění a generální ředitel Národní galerie v letech 1999-2011, profesor Milan Knížák. V pravdě renezanční osobnost. Nejen uznávaný umělec, který píše, maluje, komponuje a dokonce koncertuje se svou re-konstituovanou disidentskou kapelou Aktual, vyrábí zajímavý nábytek jako designér, je obrovský čtenář, milovník zvířat, člověk žijící politickou situací a dokonce i skvělý manažer a vůdčí osobnost. Jako šéfredaktorka kulturně hospodářské revue Fragmenty vím, že zejména umělci jsou organizačně velice nepraktičtí lidé a politicky naprosto manipulovatelní podle ducha doby. Ne tak profesor Knížák, který byl v dobách komunistického marasmu za své pravicové postoje velice pronásledován, ale ani po zatčení se nikdy nezpronevěřil svým zásadám. Po převratu 1989 zastává nadále své jasné postoje jako v disentu, nepodbízí se současným vládnoucím elitám, naopak po celou dobu stojí na straně pravice a to nejen když byla u moci, ale i nyní, kdy už se zase naše zem vrátila pod všeobjímající křídla socialismu.

 To vše je ale o něm známo, neboť politika plyne stále a on se k ní vyjadřuje v médiích. Na co se ale zapomíná, co udělal pro uměleckou kulturu naší zemi. Nejenže vnesl  po převratu nového ducha  do výuky umělců jako rektor a později profesor na AVU, ale zejména co vše udělal ve funkci generálního ředitele Národní galerie (NG) pro tuto tehdy vysoce zadluženou a zdevastovanou instituci.

Profesor Knížák zůstává stále přítelem bývalého prezidenta naší republiky Václava Klause, i přesto, že Klausovým odchodem z Hradu zanikla poslední bašta pravice u nás. Stále zastává své heslo "Cokoliv zavání komunismem, z toho mne jímá děs a hrůza!" 

Tam prokázal své opravdu neuvěřitelné manažerské schopnosti. Byť neekonom, dokázal využitím své přímé a nekonvenční osobnosti nejen stabilizovat, ale přebudovat tuto skomírající galerii do opravdu důstojné reprezentativní národní instituce. A to i bez žebrání u bruselských elit o dotace. Dokázal přesvědčit celou řadu soukromých subjektů k mecenášství umění, což lze v raně kapitalistické společnosti považovat za zázrak. Díky němu získala NG, která čelila mnohamilionovým dluhům, celou řadu historických paláců, které dokázal zrekonstruovat, aby v nich mohly probíhat nádherné výstavy a připravil pro budoucnost možnost finančního zázemí v podobě různých prestižních pronájmů. Vím, že je to v západním světě zcela běžnou praxí, ale u nás tomu tak předtím nebylo. 

Profesor Milan Knížák v Galerii Milan Knížák

Profesor Milan Knížák v galerii Milan Knížák v Dlouhé ulici v Praze, kde trvale vystavuje svá díla

Díky společnému snažení Milana Knížáka s tehdejším ministrem kultury Pavlem Dostálem získali pro NG Schwarzenberský palác převodem od tehdejšího ministra obrany pod ministerstvo kultury, tedy zadarmo. Podobně se podařilo získat od Pražského hradu i Salmovský palác. K tomu je třeba ovšem připočíst peníze na rekonstrukce, které se na oba paláce podařilo  získat od vlády a deponovat na speciálním účtu, takže nemohly být použity pro nic jiného. NG mohla v těchto technicky propojených palácích vybudovat na Hradčanském náměstí stálé expozice českého umění od gotiky po baroko. Stálá výstava baroka ve zrekonstruovaném Schwarzenberském paláci ukazuje jak bohatá právě na barokní památky je naše zem. Přesun gotiky ze starobylých prostor Anežského kláštera do Salmovského paláce sice byl diskutabilní neboť toto umění chce kolem sebe gotické starobylé prostory, ale na druhou stranu jsou tyto památky uchráněny před povodněmi. 

Milan Knížák zorganizoval dále opravu vypáleného Veletržního paláce v němž byla nadčasově předělána, bez ohledu na populistické módní trendy, stálá expozice moderní sbírky českého a světového umění. Díky spolupráci umělců s historiky umění vznikla architektonicky čistá, barevně členěná a srozumitelná expozice, jejíž důraz byl zaměřen spíše na osobnosti českého výtvarného umění a jejich celoživotní uměleckou cestu, než sledování jednoho zaběhlého rámce, podle nějž jsou otrocky modelovány sbírky, expozice a samotná díla po celém světě. Do Veletržního paláce bylo přestěhováno museum českého kubismu z domu U černé Matky Boží. Rovněž byla do něj umístěna vyčerpávající výstava děl Františka Kupky jako součást trvalé expozice prezentuje to nejlepší, co Kupka namaloval. NG spravuje díky Knížákovi nejpočetnější a nejkvalitnější sbírku Kupkových děl a kdo se o Kupku zajímá, může nalézt v podstatě všechno. Ze spálené a zničené ruiny Veletržního paláce vznikla po přestavbě nejvyšší galerijní výstavní síň v Evropě, kterou si pochvalují  západní umělci zejména díky možnosti vystavovat v jeho vysokých prostorách až 12 m vysoká obrovská díla.

 

Své 70. narozeniny slavil Milan Knížák v prostorách starobylého Anežského kláštera za účasti prezidenta republiky Václava Klause a mnoha významných osobností. Dáma s kyticí je Marie Knížáková.

Velkou oporou profesora Knížáka je jeho choť Marie Knížáková, která ho doprovází na všech jeho výstavách a akcích. Snímek ji zachycuje s kyticí, kterou mu přinesla na oslavách jeho 70 narozenin, které mohl ještě slavit v kruhu svých přátel v Anežském klášteře v Praze. Své 80 narozeniny již pro zákaz shromažďování  takto slavit nemohl. Věříme, že do jeho 90 narozenin zmizí koronavirus i s diktátorskou socialistickou vládou a budeme je opět slavit zase tak vesele jako ty sedmdesáté.

Číst 2781 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v UMĚNÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %