Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Chyba
  • JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1331

Vláda se musí bránit i ekonomickým dopadům koronaviru Doporučený

Místopředseda Rozpočtového výboru Parlamentu dvojnásobný inženýr ekonomie Jan Skopeček na konferenci Národohospodářské fakulty VŠE, kde přednáší Místopředseda Rozpočtového výboru Parlamentu dvojnásobný inženýr ekonomie Jan Skopeček na konferenci Národohospodářské fakulty VŠE, kde přednáší snímek Ivana Haslingerová, revue Fragmenty

Zdraví je na prvním místě, ale COVID-19 bude mít i celosvětové ekonomické důsledky a české – již tak zpomalující – hospodářství se negativním ekonomickým důsledkům nevyhne. Mluví se o zpomalení růstu nejen čínské, ale celé světové ekonomiky a například OECD ve své zprávě ze začátku tohoto týdne hovoří o prudkém zpomalení světové ekonomiky v polovině roku 2020. Pokud by se nákaza koronaviru rozšířila v širším asijsko-tichomořském regionu, odhaduje OECD celosvětový růst v roce 2020 jen na 1,5 %. To by bylo oproti loňskému 2,9% růstu značné zpomalení. Na tempa růstu světové ekonomiky, ale i ekonomik jednotlivých států včetně ČR budou mít značný vliv problémy dodavatelsko-odběratelských řetězců. Týká se to jak součástek pro průmyslové podniky, tak finální produkce. Další problémy lze očekávat z důvodu oslabení některých sektorů ekonomiky, jako je například oblast služeb souvisejících s cestovním ruchem a podobně. Podniky mohou mít problémy s výpadky pracovní síly. I z těchto důvodů doporučilo OECD, aby vlády jednotlivých států kromě potlačení epidemie a řady zdravotnických opatření přistoupily rovněž k hospodářsko-politickým krokům na podporu domácností a podniků, které jsou šířením koronaviru nejvíce zasaženy.

 

Česká vláda v tomto ohledu neudělala ještě vůbec nic. K řadě opatření přistupuje nejvíce postižená Itálie, která přišla s rozsáhlým balíčkem fiskálních opatření. Ale i Německo a další země začaly diskutovat možná opatření na podporu ekonomiky zasažené důsledky koronaviru. V dalších zemích můžeme vidět opatření ze strany měnové politiky, konkrétně snižování úrokových sazeb centrálních bank, ke kterým přistoupily například Spojené státy, Austrálie či Kanada. I přesto, že u nás situace není tak dramatická, jako je například v Itálii, neměli bychom ekonomické důsledky COVID-19 ignorovat. Vláda musí co nejrychleji přijít s jasnými opatřeními, která pomohou jak českým podnikům, tak domácnostem. Cestou přitom není zvyšování veřejných výdajů, ke kterému dochází několik let a ekonomika přesto zpomaluje. Pomoc v boji proti ekonomickým důsledkům koronaviru by měla mít podobu daňových úlev domácnostem i podnikům. Pokud tento krok neučiní sama vláda, navrhneme toto téma projednat na půdě Poslanecké sněmovny a přijdeme s vlastním mixem daňových úlev s cílem pomoci ekonomice před propadem.

Číst 5957 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v ZDRAVÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %