Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Staré stromy jsou našim bohatstvím Doporučený

  • středa, bře 24 2021
  • Napsal(a)  VENDULA VALÁŠKOVÁ
áchník potřebuje starší stromy, aby si v nich mohl budovat dutinky na hnízda áchník potřebuje starší stromy, aby si v nich mohl budovat dutinky na hnízda

V Poodří existuje několik významných lokalit výskytu brouka páchníka. Stromy v nich však postupně odumírají a chybí mladá nastupující generace. Už třetím rokem proto pracujeme na tom, abychom propojili izolované lokality výskytu páchníka a umožnili nově vysázeným stromům dorůst do věku, kdy budou schopné vytvářet dutiny. Do té doby ale musíme udržet stávající biotopy páchníka. Znovu ořezáváme staré vrby na hlavu a osvětlujeme kmeny staletých dubů, aby se na nich brouci mohli vyhřívat. Pro páchníka a další dutinové specialisty jsme zachránili 240 stromů – biotopů. Brouka páchníka hnědého jsme Vám už představovali. Původně byl doma v listnatých různověkých lesích. Teď přežívá v člověkem vytvořených parkových úpravách, alejích a v solitérních stromech ve volné krajině či na okrajích remízů. Snažíme se vytvářet krajinu plnou starých i dorůstajících stromů, které zajistí vhodné bydlení mnoha generacím páchníků. Pokud dokážeme v krajině zachovat více takových stromů – domů pro páchníka – zachováme podmínky pro život i mnoha jiných živočichů.

Každé jaro a podzim je pro nás ve znamení výsadby nových stromů a nejinak tomu bude i letos. Vzhledem k současné situaci se budeme muset minimálně na jaře spolehnout opět jen na vlastní síly. Na jaře plánujeme vysadit téměř 400 stromů, začínáme v Bravanticích a pokračovat budeme například ve Studénce, Hladkých Životicích nebo Košatce.

Víme, že mnozí z vás by se k nám rádi připojili. Věříme, že podzim už bude přívětivější a všichni zájemci o výsadby stromů se budou moct zapojit do zkrášlování krajiny Poodří, oceníme každou ruku. Bez vaší pomoci by se nám v této těžké době pracovalo mnohem hůř, proto budeme vděční, pokud přispějete jakoukoli částkou na nákup sazenic, opěrných kůlů nebo ochrany proti okusu zvěří. Materiál a sazenice pro podzimní kolo výsadeb připravujeme a budeme objednávat už nyní. Těšíme se na podzim s vámi!

Příznivci stromů od listopadu do ledna v internetovém hlasování vybírali nejkrásnější aleje Česka. Jak to celé dopadlo? Kde najdeme Alej roku 2020? Jaký je její pohnutý, i když ne beznadějný příběh? A které aleje získaly prvenství v jednotlivých regionech? Podívejte se na kompletní výsledky ankety. Také už známe tři nejkrásnější fotografie letošního ročníku, které získaly nejvíce bodů od patronů ankety. Připojujeme se ke gratulaci Petry Vojtkové, která vítězům zasílá následující video.

Kromě diplomů připravujeme pro výherce dárkové balíčky s cenami od našich sponzorů. Hlavními výhrami jsou let balonem od firmy Lucky Balon a fotoaparát značky Canon.

Číst 3864 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %