Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Heydrich country grál Doporučený

  • úterý, úno 07 2023
  • Napsal(a)  JAN KOPAL
Jan Kopal a Jarolav Čvančara na přednášce spolku Kokonín Heydrich county grál Jan Kopal a Jarolav Čvančara na přednášce spolku Kokonín Heydrich county grál snímek archiv spolku Kokonín

Spolek Kokonín uskutečnil v neděli 29. ledna 2023 první letošní besedu se zajímavou osobností. Ačkoliv byla plánovaná přednáška s prof. Petrem Čornejem na téma Neporažený vojevůdce Jan Žižka, tak zdravotní indispozice přednášejícího způsobila odložení této přednášky na pozdější termín (snad se zadaří v tomto roce). Spolku Kokonín se podařilo zajistit neméně zajímavého hosta s přednáškou na téma Foglar, Heydrich country grál, kterého se zhostil také rozený Žižkovák začínající na písmeno Č. A sice  Jaroslav Čvančara - publicista, badatel, autor literatury faktu, pedagog, hudebník - hráč na banjo a kapelník countryové hudební skupiny Taxmeni.

Přednáška spojená s promítáním unikátních fotografií jistě potěšila všechny, kteří na ni do zaplněného salonku restaurace Sokolovna v Kokoníně dorazili. Plejáda osobností s nimiž se Jaroslav Čvančara během svého života setkal by jistě vydala na samostatnou knihu. Největší část prezentace byla spojena s katem českého národa Reindardem Heydrichem a českým odbojem. Pátrání po osudech lidí spojených s heydrichiádou připomíná napínavý detektivní román, kde v mnohem nebylo ani dnes ještě vše odhaleno a zjištěno. Přesto právě Jaroslav Čvančara a okruh lidí s ním spojených, který v této oblasti díky pečlivé a mravenčí práci zaplnil mnoho bílých míst a zasloužil se o to, že si dnes s respektem a obdivem připomínáme provedení vojenské operace Anthropoid, což je název přesnější než dříve používaný atentát na Heydricha.

A v rámci prezentace to neskončilo jen u fotografií, ale účastníci dostali do ruky také repliku legendárního samopalu stengun. K vidění byla i pistole a bodák československých parašutistů vycvičených za války ve Velké Británii.

Pro milovníky trampingu se na fotografiích vrátila idyla nezapomenutelných sluncem zalitých skautských táborů pod vedením Jaroslava Foglara. Rekapitulována byla i celá více než padesátiletá historie country skupiny Taxmeni. Ačkoliv na začátku Jaroslav Čvančara prohlásil, že chce mluvit pouze krátce a stručně, tak celá beseda trvala více než dvě hodiny a zbyl prostor i na zvídavé otázky posluchačů mezi nimiž nechyběly ani děti školou povinné a přítomen i přítomný zástupce Českého svazu bojovníků za svobodu, který Jaroslavu Čvančarovi věnoval cennou sérii archivních dokumentů vztahujících se k Jablonecku.
Mgr. Bc. Jan Kopal, předseda spolku Kokonín
www.spolek-kokonin.cz

Číst 365 krát
Ohodnotit tuto položku
(2 hlasů)
Zveřejněno v UMĚNÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %