Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Společnost Bayer propustí 12 tisíc zaměstnanců Doporučený

Je tomu jen několik dní, co jsme zaznamenali ohlášení výrazných škrtů u severoamerické automobilky General Motors. Nyní slyšíme o restrukturalizaci od evropského farmaceutického a chemického gigantu Bayer. Jde o začátek nějakého trendu, anebo spolu restrukturalizace těchto dvou firem nesouvisí? V případě Bayeru se firma v loňském roce potýkala s oslabením poptávky zejména v Brazílii kvůli předzásobení tamního trhu herbicidy. Poptávka byla rovněž slabší u farmaceutických produktů firmy kvůli přesunu tržeb směrem k levnějším online lékárnám. Zde významné podobnosti se škrty v General Motors končí. Bayer totiž letos prochází velkou fúzí s americkým výrobcem osiv a chemikálií Monsanto. To vytváří nutnost analyzovat veškeré operace firmy a provést patřičné optimalizace.

Několikaměsíční analýza vyústila v rozhodnutí firmy seškrtat zhruba 10 procent všech pracovních míst a odprodat některé hůře performující značky z farmaceutického portfolia firmy. Bayer se hodlá zbavit celé divize léků a zdravotnických potřeb pro zvířata. V rámci zdravotnictví se tak bude plně soustředit na segment lidské medicíny. V tomto segmentu firma prodá značku Coppertone a Dr. Scholl’s i podíl v podniku Currenta. Bayer celosvětově sníží stavy zaměstnanců o 12 tisíc, přičemž významnou část propustí v domácím Německu. V tomto ohledu je postup Bayeru podobný General Motors, který taktéž bude propouštět především na domácím trhu, kde je to politicky nejvíce citlivé.

Firma zcela zásadně mění strategii v oblasti vývoje svých nových léků. Do roku 2022 hodlá investovat 35 miliard euro, přičemž dvě třetiny těchto peněž mají jít na výzkum a vývoj a pouze třetina na jiné dlouhodobé investiční výdaje. Velkou změnou je, že interní náklady na R&D budou seškrtány a prostředky se přesměrují do vývoje formou externí spolupráce. Bayer tím de facto přiznává, že externí vývoj je pro něj efektivnější. Většina opatření by měla být postupně realizována v roce 2019. Návratnost těchto opatření oproti jednorázovým nákladům by měla být kratší než dva roky.

Cílem všech restrukturalizačních aktivit firmy je dosáhnout úspor v objemu 2,6 miliardy euro ročně od roku 2022. Tato částka již zahrnuje očekávané synergie z fúze s Monsantem. V roce 2022 chce společnost přinést zisk na akcii dosahující úrovně 10 euro. To by v případě naplnění plánů znamenalo, že při současné ceně okolo 65 euro za akcii by P/E poměr v roce 2022 činil 6,5. Z těchto údajů lze předpokládat, že akcie mají růstový potenciál. Rizikem pro budoucí vývoj jsou však četné žaloby proti firmě Monsanto.

 

Číst 7330 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v ZDRAVÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %