Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

zdraví

V obavě, aby lékaři neodcházeli do ciziny se Sobotkova váda snažila přidávat peníze odborným lékařům na klinikách. Na praktické lékaře pozapomněla. A ti nabyli dojmu, že s nimi nakládá, jako by byli nějakou druhou kategorií. jSoučasný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce pověst praktických lékařů vylepšit. Dělat "obvoďáka" nemá být podle něho za trest. Systém  chce přenastavit tak, aby praktičtí lékaři získali větší kompetence.   Při vší úctě ke specialistům na klinikách, z nichž mnozí se zařadili mezi skutečné  světové lídry jako například páni profesoři Petr Neužil či Jan Pirk, bez schopných praktiků, kteří by nerozeznali infarkt od chřipky, by neměli koho léčit. Pacienti by cestou domů zemřeli.

Praktičtí lékaři nemusí sice v noci operovat a znát do detailů všechny nejnovější léčebné postupy u vážných chorob a nemusí se věnovat pacientům v přesčasových hodinách, ale zato musí mít znalosti o všech orgánech a nemocech a na jejich rozhodnutí a rozpoznání diagnózy závisí často doslova život pacienta. Vím o čem mluvím. Kdyby naše obvodní lékařka nepoznala i bez luxusního vybavení, že manžel přecházel skoro rok infarkt a neposlala ho okamžitě k výborné kardioložce, tak zde již několik let nebyl. A to má na pacienta průměrně 5 minut! Zatímco v okresní nemocnici ho 2x poslali domu ať cvičí, že nic na ekg nenašli. Znám samozřejmě i případ, kdy praktik nepoznal slepák a do rána dítě umřelo. Ale i to potvrzuje , jak na kvalitě obvodních lékařů záleží mnohdy víc než na názorech průměrných doktorů v nemocnicích.  PRAKTIČTÍ LÉKAŘI JSOU ALFOU A OMEGOU ZAČÁTKU LÉČBY PACIENTŮ 

Praktický lékař by měl mít podle pana ministra možnost předepisovat léky, provádět některé výkony. Teprve pokud na to odborně nestačí, musí pacienta odeslat dál. Pacient díky tomu nebude muset běhat pro speciální léky přes opů Prahy, ale pokud je užíval již jednou u specialisty, bude je moci nadále předepisovat praktik spolu s odtatními léky. lpro zdravého člověka je to nepříjemnost, pro těžce nemocného je toto přeposílání si pacienty takřka fatální. Než se ten dostane ke správné léčbě, může být pozdě. Podobně jak je nepříjemné po tom maratonu ještě pro vše běžet do lékárny, jako yb nemohl mít doktor u sebe pro chronické pacienty léky v ordinaci a dát je pacientovi na místě.

Proto je rozumné, že pan ministr Vojtěch chce i do naší země zavést systém jako v Holandsku nebo Německu, kde je praktik zásadním prvkem v systému, stará se o chronicky nemocné pacienty – o pacienty s diabetem, s vysokým krevním tlakem... Dnes máme 930 tisíc diabetiků a pro ně je důležité, aby dodržovali režim, absolvovali pravidelně potřebná vyšetření, tím se dá předcházet komplikacím – amputacím, dialýzám, oslepnutí. K tomu budou ovšem muset praktici dostat dobré přístrojové vybavení, aby na běžná vyšetření nemuseli nemocní pacienti jezdit po celé Praze...  Není to ale práce na léta. Stačí nalézt peníze a provést to. Podobně jako během 1,5 roku předělal například ministr Langer vybavení policie a hasičů včetně aut. Určitě by se tomu ani starší  obvodní lékaři nebránili. věřme, ež pan ministr to udělá také rychle. 

Dohodli jsme se s Českou onkologickou společností, že praktici, pokud s tím bude pacient souhlasit, mohou převzít do péče onkologicky vyléčené pacienty na kontrolní vyšetření. Komplexní onkologická centra jsou poměrně přetížená a pomohlo by jim to. A navíc pacient nebude muset do centra dojíždět. Běží to od Nového roku. Samozřejmě pokud by na základě vyšetření byl zjištěn problém, praktik odešle pacienta ke specialistovi.

 

Číst 1194 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v ZDRAVÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %