Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Praktičtí lékaři jsou alfou a omegou začátku léčby pacientů Doporučený

Praktičtí lékaři jsou pilířem veřejného zdravotnictví Praktičtí lékaři jsou pilířem veřejného zdravotnictví

V poslední době rozčeřily veřejné mínění protesty praktických lékařů. I když se vláda snažila přidávat peníze odborným lékařům na klinikách, a to právem, s praktickými lékaři nakládala, jakoby byli nějakou druhou kategorií. Při vší úctě ke specialistům na klinikách, z nichž mnozí se zařadili mezi světové lídry jako například páni profesorové Petr Neužil či Jan Pirk, bez schopných praktiků, kteří by nerozeznali infarkt od chřipky, by neměli koho léčit. Pacienti by cestou domů zemřeli. Nevím, kde se vzal pohled na praktické lékaře, že jsou jakousi druhou kategorií. Nemusí sice v noci operovat a věnovat se pacientům, ale zato musí mít znalosti o všech orgánech a nemocech a na jejich rozhodnutí závisí často doslova život pacienta. Kdysi se jim proto říkalo domácí lékaři a lidé si jich upřímně vážili. Nyní, když mají na pacienta průměrně 5 minut, se na ně veřejnost dívá takřka jako na úředníky, kteří jsou od toho, aby je poslali léčit ke skutečným doktorům. Je to fatální chyba. Protože všichni schopní medici se snaží díky tomu umístit na klinikách a praktiků stále ubývá.

Praktici jsou přitom alfou a omegou pro začátek léčby každého pacienta. Je proto velkou chybou, že vláda možná neúmyslným  přehlédnutím nedostatek úcty k nim ještě posílila. A co víc, ještě je otrávila naprosto zbytečnou a pro vědce urážlivou EET byrokracií. Nehorázný nárůst byrokracie za poslední vlády pana Sobotky znamená méně času na pacienty a tím logicky méně kvalitní léčbu. Protesty praktických lékařů jsou proto opodstatněné a budoucí vláda by měla tento nedostatek co nejdříve napravit. Jinak jich bude neustále ubývat. Poslanec a lékař Bohuslav Svoboda z ODS nám k tomu sdělil: "Cesta, kterou se musí příští vláda vydat, tkví především v posílení role praktiků v systému zdravotnictví, tomu odpovídající výše úhrad a výrazném snížení byrokratické zátěže. Jinak tuto krizovou situaci nelze řešit."

To nehovořím o tom, že vláda Bohuslava  Sobotky z naprosto nepochopitelných důvodů zrušila specializační obor Praktický lékař pro děti a dorost, o který byl mezi absolventy vysokých škol zájem a záviděly nám ho i západoevropské země. Stále se sice halasí, jak jsou děti důležité, Němci dokonce chtějí jejich nedostatek léčit dovozem schopných otců z Afriky, ale naše vláda jim zruší i praktické doktory. Že to nevadí socialistům, to nepřekvapí, ale jak je možné, že nekřičeli lidovci?! Jen odpisy na daních děti nevyléčí.

Elektronizace zdravotnictví je samozřejmě ve 21. století krokem správným směrem, ale měla by naopak pomoci lékařům čas ušetřit. Propojením systému, aby mohl v případě kolapsu okamžitě lékař již v sanitě zjistit, čím se pacient léčí, a zachránit mu včasným podáním léku mnohdy život, je skvělá věc. Je nutné ji uvést stoprocentně do pohybu. Ale tak, aby tím nebyli zatěžováni lékaři, ale naopak ti jen kliknutím zjistili vše o pacientovi.

Recepty na počítači již mnozí doktoři dávno píší i bez pánů Sobotků a Babišů, ale sekýrovat je ještě účtenkami EET, to je pod úroveň a urážlivé. Chápu, že při řízení podniků musejí mít šéfové holdingů přehled o finančních tocích, ale stát není podnik. Je v něm mnoho různých složek od vědy až po továrny. Není možné všechno zglajchšaltovat. Mikroekonomika podniku je naprosto něco jiného než makroekonomika státu. Ne nadarmo jsou na to naprosto jiné katedry na vysokých školách ekonomických. K řízení podniku stačí znát mikroekonomiku. Znalost makroekonomiky podnikatelům, včetně pana Babiše, ale chybí. Dobře řídit ministerstvo financí může jen vystudovaný makroekonom, jakým byl kdysi Václav Klaus a jakým by byl například jeho žák a nyní kolega na Vysoké škole ekonomické Jan Skopeček. Ale to je na jiný článek.

Číst 12427 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v ZDRAVÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %