Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Prezident republiky: Ministr zahraničí narušuje vztahy ČR s Izraelem a USA Doporučený

Izrael a Palestinci Izrael a Palestinci výřez snímku Izrael Břetislava Olšera

Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil ostrý nesouhlas s článkem ministra zahraničí Tomáše Petříčka v Právu ze dne 23. května 2020 “Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?”, který podle něj narušuje naše vztahy jak se státem Izrael, tak s USA, a je popřením dosavadní zahraniční politiky České republiky vůči Státu Izrael. Ke kritice pana prezidenta se přidal následně premiér Andrej Babiš. Přestože, coby pravičák, levicové Právo nečtu, zajímalo mne, co to ministr Tomáš Petříček zase provedl, že to pobouřilo dva nejvýše postavené politiky v zemi. Jako by mu nestačilo, že  nyní uhlazuje narušení vztahů s Ruskem díky tomu, že dopustil primátoru Hřibovi a jeho lidem odstranit Koněvův pomník. A zjistila jsem, že  ministru Petříčkovi se nelíbí  politika USA a Izraele proti Palestincům. A to dokonce natolik, že si pozval na pomoc při její kritice své předchůdce Lubomíra Zaorálka a Karla Schwarzenberga, s nimiž sepsal společné prohlášení kritiky zahraniční politiky ČR nejen vůči USA, ale dokonce vůči Izraeli, který považuje ČR za svého možná vůbec největšího spojence v Evropě.

Co tedy pány ministry zahraničí tak pobouřilo? Prezident Trump si dovolil navrhnout nezávislou Palestinu po boku Izraele. Chtějí, aby vznikl z Palestiny samostatný stát. "Co bude s Palestinci bez palestinského státu? A co bude s izraelskou demokracií, půjde-li o stát s obyvateli první a druhé kategorie?" ptají se ministři ve svém společném protestu. Palestinci budou Izraelem podle nich obraní o úrodná území a tvrdí, že jde o izraelskou anexi části palestinských území. Karel Schwarzenberg považuje takový návrh dokonce za izraelský protektorát. 

Je pochopitelné, že článek musel pobouřit prezidenta Zemana, který mnohokrát v minulosti velmi ostře kritizoval politiku arabských zemí a vyjádřil se na podporu Izraele  dokonce jako jeden z mála zahraničních politiků slíbil v listopadu 2018 v izraelském parlamentu, že udělá vše pro to, aby byla otevřena česká ambasáda v Jeruzalémě.

Článek musel šokovat i mnoho zahraničních politiků, protože je v naprostém rozporu s tím, co prezentuje česká vláda a prezident. A právem se musejí tázat,  jak je možné, že může ministr zahraničí vydávat své vlastní stanovisko v rozporu s vládou. Zda se nejedná o zásadní obrat naší zahraniční politiky a pokud ne, jak je možné, že premiér toleruje takové chování svému podřízenému. 

Premiér Babiš překvapený jednáním pana Petříčka k tomu musel vysvětlit, že jakýkoli obrat v tak zásadním tématu zahraniční politiky pochopitelně odmítá. "Je neakceptovatelné, aby v tak zásadní věci, jako jsou vztahy s Izraelem, vydávali svá vlastní stanoviska jednotliví členové vlády, která na vládní úrovni nebyla nikdy konzultována, ale která jsou v zahraničí vnímáno jako stanoviska České republiky, neboť za zahraniční politiku odpovídá vždy vláda jako celek." 

Ano, chování pana ministra Petříčka je opravdu neakceptovatelné a pan premiér by měl z něj vyvodit přísné potrestání. Jinak to poukáže v očích zahraničních partnerů na nespolehlivost a nedůvěryhodnost vedení jeho vlády.

Číst 5891 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SVĚT

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 266 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %