Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

silnicee

Vláda Andreje Babiše schválila v pondělí 30. dubna 2018 poskytnout letos prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury 4 miliardy korun na rekonstrukce II. a III. tříd krajských silnic. Jednu miliardu pokryje z nespotřebovaných finančních prostředků z minulých let, tři miliardy rozhodla vláda poskytnout formou dotace. Většina této sumy (2,4 miliardy) půjde z vládní rozpočtové rezervy, zbytek vyřeší přesuny v kapitolách Ministerstva dopravy. Na příští roky chce finanční pomoc krajům v této oblasti vyřešit systémově. Za tím účelem vláda uložila ministru dopravy vypracovat ve spolupráci s ministryní financí návrh na zajištění systémového financování silnic II. a III. tříd. Měl by se tak odstranit stávající stav, kdy vláda o konečné výši peněz na krajské silnice rozhoduje nahodile podle aktuální situace státního rozpočtu, což kraje staví do nejisté situace. Nově by měl být tento příspěvek státu přímo součástí rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu dopravní infrastruktury.

 

I přes navržený nárůst výdajů státu vláda plánuje v příštích letech přebytkové hospodaření sektoru vládních institucí. Dluh sektoru vládních institucí od roku 2013 poklesl o více jak 10 procentních bodů na 34,6 % HDP v roce 2017, což řadí veřejné finance ČR mezi nejméně zadlužené v Evropské unii. Koncem roku 2017 ČR dlužila 1,749 bilionu Kč. V Konvergenčním programu ČR, který je součástí rozpočtové strategie, je naplánováno jeho další snižování, a to až pod 30 % HDP v roce 2021.

 "Velkým tématem je návrh příštího evropského rozpočtu, který Evropská komise představí ve středu. Všichni čekáme, s čím komise přijde. Psal jsem panu Junckerovi naši pozici a jednal jsem o tom s eurokomisařem Oettingerem. Určitě chceme mít v příštím programovém období zásadní vliv na to, jaké peníze dostaneme. Jedná se hlavně o kohezi a zemědělství, ale i o bydlení  a další věci. V rámci jednání Výboru pro Evropskou unii proto vláda schválila "Národní program reforem České republiky 2018". Jedná se o každoroční aktualizaci reagující na Zprávu o ČR, kterou letos v březnu vydala Evropská komise,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

 

 

Číst 7371 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 262 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %