Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Stavební boom končí. Nových projektů bude ubývat Doporučený

  • pondělí, led 09 2023
  • Napsal(a)  ŠTĚPÁN KŘEČEK
Kdy se naše země vrátí opět do dob budování a rozkvětu?! Kdy se naše země vrátí opět do dob budování a rozkvětu?!

Stavebnictví patří mezi cyklická odvětví, která výrazně trpí, když ekonomiku zasáhne recese. Lze proto očekávat, že se v letošním roce budou dokončovat již započaté projekty, ale výrazně se sníží počet nově zahajovaných staveb. Stavební produkce v listopadu loňského roku zaznamenala meziroční pokles o 0,8 procenta. Dařilo se dokončovat rozestavěné byty a mírně se navýšila výstavba nově zahájených bytů. V letošním roce lze však očekávat, že se počet nově zahájených bytů začne snižovat a některé projekty budou odloženy do ekonomicky lepších časů.

 

Výstavbu může blokovat výrazně snížený zájem lidí o nákupy nemovitostí, což je způsobeno vysokými úrokovými sazbami na hypotečních úvěrech, klesajícími reálnými mzdami či obavami ohledně budoucího vývoje. Navíc lze očekávat, že ceny nemovitostí ještě půjdou dolů, takže se v následujících čtvrtletích pravděpodobně vyskytnou vhodnější momenty k nákupu nemovitostí než nyní.

Stavební úřady v listopadu vydaly 6 975 stavebních povolení. To bylo o 6,2 procenta méně než o rok dříve. Orientační hodnota nově povolených staveb se snížila o 22,6 procenta. Ceny stavebních materiálů nadále rostou, nicméně lze očekávat, že v letošním roce bude jejich růst pozvolnější než v loňském roce.

 © Kulturní komise ČR, z.s., 2023

Číst 339 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 245 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %