Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Co se děje s Prahou?! Doporučený

  • pondělí, srp 31 2020
  • Napsal(a)  DANIEL KOTULA
Pohled na velikonoční Prahu ze Starých zámeckých schodů Pohled na velikonoční Prahu ze Starých zámeckých schodů snímek Ivana Haslingerová revue Fragmenty

S městem máme takovou nepsanou úmluvu. Budeme mu tolerovat špatný vzduch, hluk, zácpy, drahotu a přelidněnost za to že nám poskytne minimálně alespoň šanci na dobře placenou práci, kvalitní vyžití ve chvílích volna jako třeba divadlo, koncert nebo kroužky, nejlepší služby a pak také možnosti navazovat sociální vazby s nejrůznějším množstvím a druhem lidí.

Tahle nevítaná koronadoba znemožnila městu plnit svoje povinnosti z úmluvy tak dobře jako v minulosti a my si říkáme, má nadále smysl být tomuto městu věrný?  Když jsou kolegové na homeofficu, už si pravidelně u kávomatu nepovídáme, na poledním meníčku nás je třetina, kulturně to tu také netepe jako dříve a v práci a novinách chodí strašák propouštění. Ten milovaný duch našeho města nějak zeslábl.

V uplynulých dvou odstavcích jsem popsal pocity části zejména mladších obyvatel Prahy, která určitě není majoritní, není ale tak malá, abychom se jí nezabývali, na charakter města bude mít svůj vliv.

Praha těžila celou svojí historii z neustálého přísunu nových obyvatel, kteří většinu roku trávili v Praze, což ve výsledku znamenalo potřebu více restaurací, více divadel, více sportovišť, více škol, více bytů, více kanceláří atd. Všichni podnikatelé měli automaticky a dlouhodobě zajištěn růst.

Díky homeofficu, který se koronou ukázal jako životaschopný a díky oslabení lákadel města, které proběhlo díky koroně a s tím spojených vládních opatření, je již představitelné bydlet jinde než v Praze a do města dojíždět např. jednou dvakrát do týdne, pokud bude potřeba. Díky tomu je město prázdnější a čím déle aktuální situace bude trvat, tím je pravděpodobnější, že současný stav se stane trvalým. Efekt to bude mít okamžitý – potřebu méně kaváren, restaurací, barů a bytů. Tento efekt umocní ještě nízký turismus. Vzhledem k tomu, že se tato změna týká hlavně mladých lidí, v dlouhém období to bude mít efekt i na to, že v Praze nebudou zakládány v takové míře nové rodiny.  

Zcela jistě však bude i nadále žít ve městech podstatná část populace a jen tak svůj domov nebude měnit a v budoucnu, jakmile přestane být korona tématem, město bude moci zase nabízet svoje lákadla tak jako tomu bylo v minulosti a jeho atraktivita se začne zvyšovat. Už se na to těším.

Číst 4042 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SPOLEČNOST

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %