Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Vracíme se do normalizace nebo rovnou do padesátých let? Doporučený

Kusturica u baru Kusturica u baru snímek Blok proti islámu

V pondělí 29. února se v Brně uskutečnil v  Janáčkovově divadle v Brně koncert slavného Srba Emira Kusturici s jeho kapelou No Smoking Orchestra. Kořeny No Smoking Orchestra sahají až do roku 1980, kdy kapela nesla název Zabranjeno Pušeňje. Kusturica se k ní přidal o šest let později. V roce 1994 si skupina přeložila jméno do angličtiny, čímž vznikl současný název. Rodák ze Sarajeva v ní hraje i se svým synem Striborem. Po českém koncertě se kapela přesunuje do Bratislavy. „Když hrajeme, každý člověk, který má pocit, že umřel, se vzbudí,“ říká Kusturica solidní češtinou. „Myslím, že když budeme hrát Brnu a na Slovensku, bude to taková exploze, ve které se vzbudí všechno, co u vás je,“ dodává držitel mnoha filmařských ocenění.

 Je hezké od Janáčkova divadla, že umožnilo koncert tohoto  srbského umělce. Šokující ale je, že zřizovatel divadla Magistrát města Brna zakázal na tomto koncertě natáčet kameramanovi Tomáši Měšťanovi se zdůvodněním, že spolupracuje s Úsvitem, Russia Today a Blokem proti islámu a že Janáčkovo divadlo tuto cenzuru magistrátu uposlechlo, čímž se vrátilo do dob normalizace minulého století, kdy divadla podléhala diktátům komunistických  magistrátu do té míry, že omezovaly práci nezávislých novinářů a kameramanů, aby se zachovala při životě.

Bylo dobré, aby si nejen vedení Janáčkova divadla v Brně, ale ředitelé všech divadel a kulturních zařízení uvědomili, dokud je snad ještě čas, že mohou být po příštích komunálních volbách vystřídáni někým, kdo se nebude chovat jako cenzor a lokaj a chovali se podle toho.

Navíc jede o takřka mezinárodní ostudu. Nejen proto, že se o tomto zenzurním zákroku dozví na Slovenku, kam jede Kusturica na další koncert, ale i v Srbsku. Kameraman Tomáš Měšťan natáčí totiž o Emiru Kusturicovi časosběrný dokument (snímek natočený v Srbsku zde) a byl s ním osobně dohodnut, že bude do tohoto dokumentu natáčet i na jeho koncertě v Brně. 

K bezprecedentnímu zákroku brněnských politiků Tomáš Měšťan našemu listu sdělil: "Ve vlaku na cestě do Brna z Prahy, jsem potkal náměsteka primátora města Brna, za hnutí Žít Brno Matěje Hollana, s nímž se znám 15 let. Ptal se mě, co jedu dělat do Brna. Řekl jsem, že jedu točit koncert Emira Kusturici. V klidu jsme si povídali až do Brna, kde jsme se v pohodě rozešli. Druhý den mi přišel email od mluvčího Janáčkova divadla, že jim od jejich zřizovatele z Magistrátu města Brna, zakázali, abych tam natáčel. Poté jsem mu telefonoval proč nesmím natáčet a  řekl mi, že mu z Magistrátu města Brna řekli, že je to proto, že protože jsem spolupracovník Russia Today, Úsvitu a Bloku proti Islámu, že mám zákaz natáčení..."

Předseda Bloku proto islámu Martin Konvička k tomu dodává: „Situace je vlastně ještě horší než v dobách Husákovské normalizace. Tehdy se totiž alespoň cenzoři styděli, ti dnešní mají pocit, že likvidací lidí s jiným názorem vlastně páchají dobro.“ 
 
Číst 10333 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 207 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %