Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Zpráva premiéra Viktora Orbána předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi Doporučený

  • pátek, čec 19 2024
  • Napsal(a)  IVANA HASLINGEROVÁ, šéfredaktorka revue Fragmenty
Viktor Orbán brání zatažení bojů z Ukrajiny do Evropy Viktor Orbán brání zatažení bojů z Ukrajiny do Evropy

Maďarský premiér Viktor Orbán podnikl jako jediný státník cestu do zemí nejvíce zainteresovaných na konfliktu Ruka a Ukrajiny. Jeho zpráva hovoří jasně. Intenzita konfliktu bude eskalovat bez vnějšího zapojení velmocí USA, EU a Číny. Je neuvěřitelné kam nejen nás, ale celu Evropu a  vlastně celý svět zahnalo nezodpovědné jednání několika jinak bezvýznamných politiků. Zpráva  nepotřebuje komentář, hovoří jasně a uvádíme jí proto v plném znění. 

 ZPRÁVA PREMIÉRA VIKTORA ORBÁNA PŘEDSEDOVI EVROPSKÉ RADY CHARLESI MICHELOVI

Vážený pane prezidente,

Níže naleznete souhrnné hodnocení mých nedávných diskusí s vůdci Ukrajiny, Ruska, Číny, Turecka a prezidenta Donalda J. Trumpa, jakož i několik návrhů ke zvážení.

1. Obecně platí, že intenzita vojenského konfliktu bude v blízké budoucnosti radikálně eskalovat.

2. Osobně jsem byl svědkem toho, že válčící strany jsou odhodlány zapojit se hlouběji do konfliktu a ani jedna z nich by nechtěla vyvíjet iniciativy k příměří nebo mírovým jednáním. Lze tedy předpokládat, že napětí neklesne a strany nezačnou hledat východisko z konfliktu bez výrazného vnějšího zapojení.

3. Existují tři globální hráči, kteří mohou ovlivňovat vývoj: Evropská unie, Spojené státy a Čína. Musíme také vzít v úvahu Turecko jako důležitého regionálního hráče jako jediného úspěšného prostředníka mezi Ukrajinou a Ruskem od vypuknutí nepřátelských akcí v roce 2022.

4. Čína bude pokračovat ve své politice, která je rovněž formulována v mezinárodních dokumentech vyzývajících k příměří a mírovým rozhovorům. Čína však bude hrát aktivnější roli pouze tehdy, bude-li šance na úspěch jejího angažmá téměř jistá. Podle jejich hodnocení tomu tak v tuto chvíli není.

5. Pokud jde o Spojené státy, zažil jsem na summitu NATO a během rozhovorů s prezidentem Trumpem, že USA jsou v současné době silně zaneprázdněny prezidentskou kampaní. Úřadující prezident vynakládá obrovské úsilí, aby se udržel ve hře. Je zřejmé, že není schopen změnit současnou americkou proválečnou politiku, a proto nelze očekávat, že zahájí novou politiku. Jak jsme byli v minulých letech mnohokrát svědky, v těchto situacích bude byrokracie bez politického vedení pokračovat v předchozí cestě.

6. Během rozhovorů s prezidentem Trumpem jsem dospěl k závěru, že zahraniční politika bude hrát v jeho kampani, které dominují vnitropolitické otázky, jen malou roli. Proto od něj nemůžeme očekávat žádnou mírovou iniciativu až do voleb. Mohu však s jistotou prohlásit, že krátce po svém volebním vítězství nebude čekat na svou inauguraci, ale bude připraven okamžitě jednat jako mírový zprostředkovatel. Má pro to podrobné a dobře podložené plány.

7. Jsem více než přesvědčen, že v pravděpodobném výsledku vítězství prezidenta Trumpa se podíl finanční zátěže mezi USA a EU výrazně změní v neprospěch EU, pokud jde o finanční podporu Ukrajiny.

8. Naše evropská strategie ve jménu transatlantické jednoty kopíruje proválečnou politiku USA. Dosud jsme neměli suverénní a nezávislou evropskou strategii nebo politický akční plán. Navrhuji diskutovat o tom, zda je pokračování této politiky v budoucnu racionální. V současné situaci můžeme najít příležitost se silným morálním a racionálním základem, abychom mohli začít novou kapitolu naší politiky. V této nové kapitole bychom se mohli pokusit snížit napětí a/nebo vytvořit podmínky pro dočasné příměří a/nebo zahájit mírová jednání.

9. Navrhuji zahájit diskusi o následujících návrzích:

a) iniciativu vést politické rozhovory na vysoké úrovni s Čínou o podmínkách příští mírové konference;

b. při zachování stávajících politických kontaktů na vysoké úrovni s Ukrajinou, znovuotevření přímých diplomatických komunikací s Ruskem a rehabilitace těchto přímých kontaktů v naší politické komunikaci;

c) zahájení koordinované politické ofenzívy vůči globálnímu Jihu, jehož ocenění jsme ztratili, pokud jde o náš postoj k válce na Ukrajině, což vedlo ke globální izolaci transatlantického společenství.

10. Doufám, že se mé zprávy a podněty ukáží jako užitečný příspěvek k případným návrhům a iniciativám, které při vhodné příležitosti a ve vhodném formátu předložíte vedoucím představitelům EU.

S pozdravem,Viktor ORBÁN
Budapešť, 12. července 2024

Číst 98 krát
Ohodnotit tuto položku
(2 hlasů)
Zveřejněno v EU

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Nejvíce komentované články

Odebírejte Fragmenty

 

NEJVÍCE ČTENÉ ČLÁNKY

Kliknutím na obrázek získáte článek


Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %