Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Strana, která si dá za cíl zrušit ekoterorismus vyhraje volby Doporučený

  • pondělí, dub 10 2023
  • Napsal(a)  IVANA HASLINGEROVÁ, šéfredaktorka revue Fragmenty
Onoa musí EU pomýšlet na jiné topení než dřevem, protože lesy nevratně zničila obydlími pro Bursíkovy broučky Onoa musí EU pomýšlet na jiné topení než dřevem, protože lesy nevratně zničila obydlími pro Bursíkovy broučky snímek z Vysočiny - IVANA HASLINGEROVÁ, šéfredaktorka revue Fragmenty

Vládnoucí koalice německého kancléře Olafa Scholze nachystala novou opravdu strukturální změnu v energetice zvanou  „Wärmewende“. Podle ní od 1.ledna 2024 musí minimálně 65 procent nově pořizovaného vytápění pocházet z tzv. obnovitelných zdrojů. Tento německý přechod na ekologické vytápění si vyžádá do roku 2028 každoročně 9 mld. eur, tedy celkem v pětiletce 45 mld. eur a dotkne se všech německých domácností, protože kamna a kotle na uhlí, dřevo či topný olej toto kritérium nesplňují. A pozor, za obnovitelný zdroj Němci nepovažují už ani zemní plyn, takže kdo má donedávna tolik doporučovaný klasický plynový kotel, rovněž neuspěje.  Němci navíc do ekologických zdrojů nezahrnují velmi levnou elektřinu z jádra a všech 17 výkonných jaderných elektráren naprosto bezdůvodně odstavili.

 

Kdyby se tato situace týkala jen Německa, tak by to byla pro nás a další země EU, které si stále lámou hlavu jak dohnat kdysi bohaté a ekonomicky vyspělé Německo, skvělá zpráva. Stačí žít v klidu jako dosud a ono se samo položí na kolena. Ale protože co řekne Německo, to platí okamžitě v EU, pak je to zejména v době pokovidové a zejména v ekonomicky naprosto neschopné fialové vládě zpráva přímo zdrcující. 

V zemi, kde se vláda handrkuje o tisícikorunu přidanou k důchodu, aby měli lidé vůbec na zaplacení nájmu neekologického starého bytu, v němž chtěli dožít život sice bez přepychu, ale alespoň v teple a s bramoračkou, je jakákoliv další stotisícová investice do zařízení bytu likvidační. Ať již jde o elektrické čerpadlo či zateplení půd, koupě ekooken a další podobné ekology schválené druhy oteplení bez uhlí či dřeva na zimu. Zatím sice naše vláda ještě německá ekologická pravidla pro vytápění nezavádí a dotuje výměnu kotlů na uhlí za plynná. Ale jak známe patolízalskou proevropskou vládu, určitě se i zákaz plynových kotlů objeví velmi brzy.

A pokud by se přece jen zmohli někteří důchodci na nákup tepelného čerpadla nebo jim ho zakoupili k Ježísku milující dítka, tak pozor. 

Tepelné čerpadlo není vhodné pro starší nezateplené budovy, v nichž jsou velké tepelné ztráty přes stěny a okna. Takže vytápění čerpadlem vyjde ne pouze na cca 200 000 Kč, ale se zateplením na 2 300 000 Kč. A již i Němci začínají protestovat, že takovou požadovanou změnu neunesou. A pokud jde o solární panely, jsou náklady rovněž vysoké, pokud nepůjde jen o panýlek na přitápění, například na ohřev vody do bojleru v létě. Vládní koalice sice prý uvažuje o finanční podpoře, ale neuvědomuje si, že staří lidé nemají nejen zájem, ale především sílu na přestavby v chalupách, ale doufali, že po kýženém převratu dožijí život v klidu bez stálých příkazů a psaní suplik o dotace. Že mají s mnoha nemocemi spíše starost o léky než o moderní střechy a podobné nesmysly.

Pokud chce Německo do roku 2045 zakázat fosilní paliva a být klimaticky neutrální, možná na to má, i když i ono se hodně ochudí. (Již nyní tam vypukla panika na nákupy plynových kotlů do konce letošního roku.) Avšak postkomunistické země, které doufaly, že se bude u nich průmysl rozvíjet a že nejen mladí lidé, ale i starší občané, se ještě dožijí hezkého života v rozvíjející se moderní kapitalistické zemi. Pamatuji se, jak dědečkové a babičky volili vstup do EU se zdůvodněním, že to dělají pro vnoučata, aby mohla, až budou v jejich věku, jezdit k moři tak, jak to ukazovaly reklamy v televizi, a ne počítat s každou korunou na zaplacení činže a léků. Marně jsem jim tehdy vysvětlovala, že do té doby budou jejich roztomilá vnoučata žít v jiných technologiích a dobách a ať se nedají tak manipulovat panem Špidlou a bohatými redaktory ČT. Nyní pokyvují hlavami, pokud ještě některé vůbec potkám, a říkají, že si to tak bezohledné a hrozné nepředstavovali. Že mladí jsou sobečtí a vůbec se neohlížejí na ostaní kolem sebe... Ale to je na jiný článek.

© Kulturní komise ČR, z.s. 3.5.2023

Číst 377 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %