Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Humpolec hostil 10. října 2020 druhého nejmocnějšího muže ve státě Doporučený

Prosím o potlesk pro všechny, kteří se zasloužili o tuto dobrou věc, vyzval přítomné, kteří se účastnili slavnostního otevření trasy pro vozíčkáře, předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil Prosím o potlesk pro všechny, kteří se zasloužili o tuto dobrou věc, vyzval přítomné, kteří se účastnili slavnostního otevření trasy pro vozíčkáře, předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil

Co se událo v Humpolci tak závažného, že ho poctil svou návštěvou předseda Horní komory našeho Parlamentu a podle naší ústavy hned po prezidenti nejmocnější muž v ČR, RNDr. Miloš Vystrčil, a to navíc v době volna v ranních sobotních hodinách? Ne, nestala se tam ani obvyklá autonehoda na dálnici ani jiné neštěstí. Dokonce to nebylo ani před volbami. Udála se tam, na první pohled maličkost, ale z hlediska lidskosti a ohleduplnosti k občanům, které životní neštěstí vyřadilo z plnohodnotného života – k tzv. vozíčkářům – událost přímo přelomová. Místní turistický oddíl bývalé profesorky na Pelhřimovském gymnáziu Marie Vincencové Šlápoty otevíral pro tyto médii i sociálními pracovníky tolik přezírané občany vybudovalprvní  turistickou trasu pro vozíčkáře na Vysočině s názvem Za Hliníkem do Humpolce. A protože doktor Vystrčil je sportovec, turista a především člověk se srdcem na pravém místě, přijel bez okázalého humbuku a reklamy spolu s hejtmanem kraje Vysočina MUDr. Jiřím Běhounkem (generálním sponzorem trasy) a se starostou Humpolce Karlem Kratochvílem osobně přestřihnout pásku při otevření této atypické trasy  a také si jí osobně celou projít.

Tříkilometrová trasa vychází od koňského závodiště Zlaté podkovy, kde mají vozíčkáři k dispozici automobilové parkoviště, bezbarierové toalety a možnost občerstvení v Saloonu Zlatá podkova. 

Před Saloonem uvítala vzácné hosty slavnostního otevření trasy (zprava předseda Senátu Miloš Vystrčil, starosta města Humpolec Karel Kratochvíl, hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, předseda Klubu českých turistů Mgr. Vlastimil Chvátal, předseda sekce pro vozíčkáře organizace Paraple Zdeněk Cabalka  a místopředseda Klubu českých turistů Zdeněk Šabatka )  Mgr. Marie Vincencová, která se o vybudování trasy zasadila.

Doktor Vystrčil poděkoval městu Humpolec za tento ohleduplný počin pro vozíčkáře na Vysočině. "Jedině když potáhneme za jeden provaz a nebudeme se přehlížet, zvládneme nejen trasu pro vozíčkáře, ale všechny nepříjemné věci, které se dnes na nás valí. Dávejte na sebe pozor, chovejte se odpovědně a prosím o potlesk pro všechny, kteří se zasloužili o tuto dobrou věc," uvedl ve své zdravici před zahájení pochodu pan předseda Senátu.

Jiří Běhounek zdůraznil, že trasa stojí díky tříletému přesvědčování paní učitelky Marie Vincencové, která o ni neodbytně bojovala tři roky. Zpočátku si říkal, že by to bylo zajímavé, ale ona že to neustojí, protože netuší, co to dá práce a úřadování.  Ona ale nepřestala a vrtala do něj doslova jako  závitořezný šroub, až povolil s dotací. Karel Kratochvíl akci pokládá v pravdě za jedinečnou událost. Podle něj je to známkou toho, že žijeme ve vyspělé humánní společnosti pokud dokážeme takovéto projekty prosadit. Zdeněk Cabalka uvedl, že již 26 let bojuje tato organizace za lidi s omezením s cílem začleňovat je do standardního života. Vlastimil Chvátal zdůraznil, že Klub českých turistů vnímá potřeby hendikepovaných občanů pod heslem Turistika pro všechny, snaží se o to, aby v každém kraji byla alespoň jedna trasa pro ně. A je rád, že tato je již 15. trasa v ČR.

Poněkud prokřehlé ranní hosty na závodišti se snažily probudit  k životu dívky z taneční skupiny ředitelky Hudební školy G. Mahlera Věry Davidové.

 Po slavnostním přestřižení pásky už mohli všichni vyrazit na Trasu pro vozíčkáře vedoucí krásným lesoparkem pod hradem Orlíkem mezi Dusilovským rybníkem a rybníkem Dvořák k Židovskému hřbitovu s  návratem kolem školního statku s všudypřítomnými koňmi zpět k Salonu. 

Převýšení trasy činí 72 metrů, takže je  zařazena mezi středně náročné. Až k hradu Orlík se vozíčkáři pro další převýšení dostat nemohou. Již samo převýšení k Židovskému hřbitovu chce silného průvodce, pokud mají invalidé pouze ruční vozík. Možná to ale nebude tak obtížné, až bude trasa pokryta hladkým asfaltem. I přes nedokonalost povrchu stálo vybudování trasy 221 tisíc korun a snad se nalezne sponzor, který toto upraví.  Ony i malé kamínky, které běžný chodec nevnímá, znamenají pro vozíčkáře s ručním pohonem kol velký problém.

Na štěstí je pro unavený doprovod ve skvěle udržovaném lesoparku pod zříceninou hradu Orlík vybudované příjemné odpočívadloMlýn se stolem a lavicemi, takže se mohou všichni občerstvit a nadechnout před další cestou do kopečka k židovskému hřbitovu. V sobotu byl jako všechny židovské hřbitovy uzavřen, ale i přesto správce hřbitova pan Staněk z nedalekých Jiřic přišel účastníky pochodu pozdravit a ujistil je, že kdokoli zatouží hřbitov vidět a přijde sem v ostatní dny, rád ho provede. 

Pro vozíčkáře jsou během cesty vyrobeny tři podrobné orientační panely vyrobené firmou BoCo, aby  viděli, jaké památky a zajímavosti okolí nabízí. 

 

 Od hřbitova již vede cesta z kopečka lesem k humpoleckému statku s krásnými závodními koňmi 

 A nakonec se všichni sejdou před Saloonem Zlatá podkova  na příjemný obídek či do svých aut stojících hned za ním. 

Podle manželky pana Cabalky Blanky je vznik okruhů pro vozíčkáře důležitý, protože se tak nejen dostanou do přírody a mezi lidi, ale hlavně bezpečně a se zázemím. A co je velice důležité, že na rozdíl od množství nejrůznějších cyklostezek jim okruh pro vozíčkáře vedle zabezpečení specifických toalet a dalšího vybavení zajišťuje bezpečnost na stezce. Mají proto možnost v klidu bez hlídání aut či rychlých elektrokol a podobných nebezpečných vozidel vychutnat si klidný a bezpečný výhled kolem sebe bez neustálého strachu kdo do nich najede. Mohou si zastavit kde se jim líbí...

A nesmí chybět poslední fotka na památku s přáním na brzké shledání.

Číst 4463 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v ZDRAVÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %