Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Unikátní hradecká zvonohra zažádá o stavení povolení Doporučený

  • středa, srp 19 2020
  • Napsal(a)  Tomáš Zdechovský, europoslanec
Unikátní zvonkohra v Hradci Králové Unikátní zvonkohra v Hradci Králové

Zvonice ve věži kostela kněze Ambrože v Hradci Králové by konečně mohla získat jedinečnou zvonohru, která by kromě oznamování času byla i novou atrakcí pro místní i turisty. Bude to světový unikát, který přitahuje zájem  světových hudebníků. V těchto dnech totiž započalo stavební řízení k přesunutí 50 zvonů ze zázemí kostela. Hradecká zvonohra naváže na tradici souborů královéhradeckých gotických zvonů i na známou historickou zvonkohru v pražské Loretě. Vzniká díky mezinárodní spolupráci zvonařských firem z Nizozemí a Belgie s tradičním českým mistrem zvonařem panem Petrem Rudolfem Manouškem. Zvony dostávají jména podle významných osobností. Jednou z nich je například světice Anežka Česká nebo politička Milada Horáková. 

 Zprovozněním trvalé věžní zvonohry se otevře také spolupráce s Hudební katedrou na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, která o hru na zvonohru bude moci rozšířit své studijní programy. Navíc už dnes mají o její zprovoznění zájem mistři v oboru z celého světa. Europoslanec Romáš Zdechovský našemu listu k tomu sByl jsem zájmem řady hudebníků ze zemí jako Brazílie nebo Japonsko příjemně překvapen. Ale je to logické. Hradecká zvonohra bude skutečným unikátem. Osobně se nemohu dočkat chvíle, kdy zvonohru uslyším hrát přímo z věže kostela. Už teď má úžasný zvuk a jsem opravdu rád, že něco takto výjimečného můžeme mít zrovna my v Hradci Králové. Je to projekt, který spojuje křesťany.

Biskup Československé církve husitské Pavel Pechanec k této nádherné akci říká "Projekt zvonohry a s ním spojená úspěšná sbírka běží už od roku 2009. Z vybraných peněz už bylo pokryto odlití a dodání všech plánovaných 50 zvonů a jejich srdcí. Zbývá zaplatit montážně-stavební práce včetně zajištění klaviatury a mechaniky zvonohry, proto se nyní snažíme vybrat ještě 4 000 000 korun. Věřím ve štědrost hradeckých patriotů.“ 

pozn. redakce: Je nepochopitelné a smutné, že pan biskup musí věřit ve štědrost hradeckých patriotů a že na tak významnou věc pro zviditelnění města nepřispěje kraj a nechá nedůstojně prosit o mizerné 4 miliony pana biskupa na unikát, který přitahuje světovou pozornost nejen hudebníků, ale především turistů. Ano v porovnání se sumami, které se mnohokrát vyhazují z rozpočtů krajů na nic neříkající projekty či dokonce na odměny úředníků (viz poslední kauza hejtmanky Jermanové), jde opravdu o pár korun. 

Více informací:

Transparentní účet: 4862517001/5500

 https://www.facebook.com/ZvonohraHradecKralove/

 https://www.facebook.com/zdechovsky/posts/10158736608444171

Číst 6056 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 193 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %