Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Úrokové sazby padají ke dnu Doporučený

Kolik si za ni koupíme za rok? Kolik si za ni koupíme za rok?

V budoucnu pravděpodobně nebudeme čelit rychlému růstu cen, ale rychlému propadu naší ekonomiky. Česká národní banka proto dvakrát za sebou výrazně snížila úrokové sazby, aby podpořila naše hospodářství. Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o výrazném snížení úrokových sazeb. Základní úroková sazba byla sníženo o 75 bazických bodů na 1,00 procenta. Rovněž bylo rozhodnuto o snížení diskontní sazby na hodnotu 0,05 procenta a lombardní sazby na hodnotu 2,00 procenta. Pokles úrokových sazeb by měl zmírnit negativní vlivy restriktivních opatření proti šíření koronaviru. Snížení úrokových sazeb v ekonomice by mělo vést k lepším podmínkám při poskytování úvěrů. Firmy, které se dostávají do finančních problémů, si budou moci půjčovat za nižší úrok. To by jim mělo pomoci překonat nepříznivé období. Poskytovatelé úvěrů se však mohou zdráhat půjčovat peníze nestabilním společnostem. Nelze proto očekávat, že nižší úrokové sazby pomohou všem firmám na trhu.

 

Snížení úrokových sazeb v ekonomice by se mělo odrazit i v nižších úrokových sazbách na hypotečních úvěrech. Nebude se to však týkat lidí, kteří mají zafixovanou úrokovou sazbu. Nižší úroky pocítí pouze lidé s variabilní sazbou nebo ti, kteří budou uzavírat novou hypotéku či refinancovat stávající. Vzhledem k výpadkům v příjmech mnohých domácností hrozí, že v budoucnu nebudou schopny splácet své úvěry. To by na realitním trhu mohlo navýšit nabídku a vést k nižším cenám nemovitostí.  

Nižší úrokové sazby dále mohou vést k oslabení kurzu koruny. Česká národní banka však má obrovské devizové rezervy, kterými může v případě potřeby stabilizovat kurz naší měny. Navíc k uvolňování měnové politiky přistupují i další centrální banky po celém světě, takže snížení úrokových sazeb v České republice může mít na kurz koruny menší vliv, než jsme bývali zvyklí v minulosti.

Číst 12308 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 288 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %