Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Chyba
  • JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1331

Nízká nezaměstnanost zvyšuje rostoucí mzdové náklady firem a povede inflaci Doporučený

  • středa, kvě 02 2018
  • Napsal(a)  Štěpán Křeček,hlavní ekonom BH Securities
Nebezpečí inflace díky přezaměstnanosti ublíží nejvíc důchodcům, rodičům na mateřské a zaměstnancům s konstantními příjmy Nebezpečí inflace díky přezaměstnanosti ublíží nejvíc důchodcům, rodičům na mateřské a zaměstnancům s konstantními příjmy

V zemědělství a stavebnictví hrozí akutní nedostatek zaměstnanců. Fyzicky náročné a hůře placené práce již nelákají ani cizince. Ti se raději nechávají zaměstnávat v celoročních provozech, kde mají jistotu práce i v zimním období.  Pozitivní stránkou nízké nezaměstnanosti je výrazně lepší hospodaření veřejných rozpočtů. Naopak jako negativní aspekt nízké nezaměstnanosti lze označit rostoucí mzdové náklady firem, které snižují konkurenceschopnost České republiky na světových trzích. Obecná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje Český statistický úřad, dosáhla v březnu hodnoty 2,2 procenta. Na trhu práce je extrémní nedostatek volné pracovní síly, což negativně ovlivní zahajování sezónních prací. Největší problémy lze očekávat v zemědělství a stavebnictví, kde jsou zaměstnáváni nekvalifikovaní pracovníci z ciziny. Tento rok však bude i těchto pracovníků nedostatek.  Do budoucna by situace na trhu práce v kombinaci s rostoucí cenou ropy mohly navyšovat inflaci. Inflace by nejvíce dolehla na zaměstnance, kterým nebyly navýšeny mzdy. Ohroženi by byly i další skupiny obyvatel jako jsou důchodci či lidé na rodičovské dovolené.

 

V případě negativního vývoje však může zasáhnout Česká národní banka, která prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb dokáže inflaci krotit. Nízká nezaměstnanost navyšuje příjmy státního rozpočtu prostřednictvím rostoucího výběru daní z příjmů a odvodů na sociální zabezpečení. Díky nízké nezaměstnanosti též klesají výdaje státního rozpočtu na některé typy sociálních dávek. Celkově nízká nezaměstnanost výrazně zlepšuje hospodaření veřejných rozpočtů.

 

S pozdravem a přáním pěkného dne

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Hlavní ekonom​​

Číst 24828 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 187 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %