Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Petr Fiala je pln schizofrenních polopravd a rozporů Doporučený

Prezident Klaus a Mirek Topolánek na jednom z Kongresů ODS Prezident Klaus a Mirek Topolánek na jednom z Kongresů ODS snímek Ivana Haslingerová, revue Fragmenty

Na twitteru nám přišel  do redakce Fragmentů dotaz docenta Martina Konvičky "Věděli jste, že už nemá koule ani ptáka?", který u nás vzbudil zvědavost, koho tím asi  pan docent myslí, kdo ho tak rozčílil? A  k našemu překvapení šlo o muže, který právě dělení na muže s gulema a bez gulí kdysi do politiky zavedl - Mirka Topolánka. Lépe řečeno na jeho reakci na článek předsedy ODS Petra Fialy. Pan Topolánek, který se chce dostat po neúspěšné kandidatuře na prezidenta a po ztrátě lukrativního postu ředitele předsedy představenstva výkonné rady Teplárenského sdružení ČR opět do politiky, reagoval na Fialův článek ve Fórum 24 v rubrice Pravý břeh 25.3.2019 slovy: "Palec nahoru! Pokud někdo ještě pochybuje o kroku, kterým se ODS zbavila Klause (ů), tak teď už snad ne. Vím, že ten text je akademický, ale díky za něj. Cestou národoveckého populismu může jít strana Klausů, Foldynů a Vyvadilů, ODS ne!"  Opomenu-li, kde by byl tento neúspěšný ostravský podnikatel s mnohamilionovými dluhy bez profesora Klause a jeho ODS, díky nimž se dostal do Senátu a pak i do čela ODS, zajímalo mne, čím ho tak nadchl článek pana Fialy a hned po první větě jsem to  pochopila. 

Pan Fiala v článku "Musíme znovu bojovat za svobodu a demokracii. Neodradí nás ani proruští trollové, ani populisté " se distancuje od Topolánkem tolik nenáviděného profesora Klause slovy: "Zklamu všechny, kteří čekají, že budu psát „o Klausovi“. Václav Klaus (zde podstatné jméno hromadné) je pro mne minulost. Ponechám toto téma skupině komentátorů, které posedla zběsilost, jejíž vyléčení by vyžadovalo buďto pokropení svěcenou vodou nebo psychiatra."  I když po poslední ideové konferenci ODS jsem se zařekla, že už od jejich představitelů nebudu nic číst (ZBABĚLÉ CHOVÁNÍ ODS JE VLASTNĚ VELKÝM ŠTĚSTÍM PRO NAŠI ZEM) četla jsem dál. A bylo to hustý! Nevěřila bych, že takto  rozporuplný článek mohl napsat politolog, který by měl být díky své profesi objektivní a exaktní. Nemohu na něj nereagovat. Ne snad proto, že by se mně  dotklo roztomilé obvinění, že jsem zběsilý troll, kterému ani svěcená voda nepomůže, neboť s ní  bývám často v dotyku při příchodu do kostela. Ale proto, že nesnáším polopravdy a po přečtení článku profesora Fialy nejde než uvést jeho výroky na pravou míru. Buď nesledoval po celá léta při budování si pozice na fakultě v Brně politiku, nebo to dělá záměrně, ale tolik neznalosti o minulosti jsem prostě od politologa nečekala.

Pan Fiala píše, že "kdo nevěří v Západ, nevěří v důstojnost jednotlivce, ve svobodu, demokracii a právní stát a boj za kapitalismus s tím souvisí." Má pravdu až na to, že před slovo Západ patří slovíčko bývalý. A pokud jde o kapitalismus, tak bych si dovolila mu připomenout rok 1991, v němž právě Václav Klaus u nás  kapitalismus vybudoval zavedením liberalizace koruny a tím umožnil nastolení volného trhu se Západem a navrácení podniků nemovitostí do soukromých rukou... Kde byl v té době pan Fiala, když tento politik jako první v televizi vyslovil slovo kapitalismus navzdory tehdejším rozčíleným havlistům, kteří chtěli jen opravovat komunismus a dávat mu lidskou tvář přesně tak, jak to chce nyní dělat pan Fiala s EU. Jako politolog by si měl  přečíst knihu nobelovského ekonoma von Hayeka  Cesta do otroctví , aby se dozvěděl, kam ho tato jeho cesta zavede. Václav Klaus (zde podstatné jméno hromadné) mohou být pro pana Fialu minulost. Ale bez této minulosti by si nemohl jen tak založit ani katedru  politologie ani ODS a jen bychom živořili na cestě k budování komunismu s lidskou tváří pod vedením reformních komunistů, a to kdo ví, jestli vůbec. Trocha pokory by proto panu profesorovi neškodila, když už jí nemá pyšný, prázdný a falešný Topolánek. Nehledě k tomu, že  bez znalosti minulosti je cesta do záhuby. 

Pan Fiala píše o změnách Západu: "Mnozí z nás mohou mít oprávněně pocit, že Západ je v krizi, protože nás ohrožují různé -ismy, staré i nové. Jenže jediné místo, kde se s nimi lze utkat, je právě západní civilizace. "Jako politolog by měl ale uznat, že -izmy Západu nejsou pocity, ale fakta, která prosazuje zejména EU dokonce už i s pohrůžkou soudů.  Západ se prostě, zejména za Obamy, od bývalých svých konzervativních hodnot začal odchylovat a začal jasně hlásat nejrůznější  módní nebezpečné -izmy, které Václav  Klaus (s podstatným jménem hromadným) právem kritizují. To neznamená, že jsou proti  euroatlantickému spojenectví. Konečně to nejlépe ví  místopředseda ODS  Jan Zahradil a který euroatlantické spojenectví prosazoval  jak za Klause stejně tak, jako nyní za Fialy. Takže žádný rozpor. Jiná věc je, že se těžko jde utkat s někým, kdo něco chybného vehementně prosazuje a  čekat, že jedině on je místem, kde se  náš názor dá prosadit.

Pan Fiala píše správně, že :"Dnes čelí některé západoevropské vysoké školy autocenzuře na základě politické korektnosti".  Není to ale proto, že "před čtyřiceti lety tam nemohli přednášet lidé, kteří smýšleli pravicově a nelíbili se levicovým aktivistům." Taková situace mohla být u nás, ale v USA neměli přece komunismus. Byla jsem například na přednášce pana Koháka a ten byl ještě nyní absolutně o svých superlevicových názorech přesvědčen a nikdo ho v USA nepronásleduje. Prostě si to pro nás z nepochopitelných důvodů myslí.

Pan Fiala má pravdu, že "Krajně levicová ideologie vedla až k vlnám násilí, vzpomeňme teroristické útoky té doby."  Není ale pravda, že je to proto, že "Část západních levicových politiků ze strachu a zmatenosti podlézala komunistické Moskvě. Kdo tvrdí, že nás v tomto spasí Rusko nebo Čína, tak nejspíše k nám spadl v lepším případě z Marsu, v horším z Moskvy. Ať už je to ale jakkoli, rozhodně nemůže tvrdit, že má něco společného s politickou pravicí." I když samozřejmě na Stalinovu a Brežněvovu dobu máme všichni strašlivé vzpomínky a měla by se nadále připomínat, politologové by se neměli snižovat ke kritice fanatických rusobijců, ale zůstat nad věcí. Současná Moskva přece žádné teroristy a nebezpečné uprchlíky nepřijímá a nikomu žádně kvóty na ně nenutí. A nikdy jsem neslyšela z úst Václava Klause ani jeho syna, že nás před nebezpečnými hosty kancléřky Merkelové  spasí Čína či Rusko. Takový názor nezastává dokonce ani prezident Zeman. Natož aby řekli, že hlasatelé takového nesmyslu mají něco společného s pravicí. Pouze uznávají fakt, že díky rovné 12% dani a dovolení spolupráce se všemi i západními podnikateli zavedl v Rusku prezident Putin kapitalismus, byť pochopitelně s některými pozůstatky z minulého režimu, a to v době, kdy USA naopak poprvé ve své historii poznaly, co je to socialistický režim za levicového politika Obamy. A je jasné, že Obamovu snahu o nastolování socialismu v USA měl kritizovat každý, kdo si říká pravičák. Bohužel z obav ze stejného chování bruselských politiků naši pravičáci, kromě Klause, mlčeli. A umožnili tím levicovým politikům, aby ji a i celou naši zem táhli jinam. 

Řešení pana Fialy  na tento zmatek, že "základní úlohou české pravice být pevným pojítkem České republiky k Západu" je v současnosti rozporuplné, takřka schizofrenní.  Pokud se podaří panu Trumpovi Západ  vrátit k jeho bývalé slávě, pak je to určitě platné. Jenže zatím se z něj na nás stále ještě hrnou nejrůznější nebezpečné -izmy a nikdo jiný tu není, kdo by nás před nimi zachránil. Hledat pomoc u toho, kdo nás ohrožuje, je prostě schizofrenní řešení. A EU, která je papežštější než papež pokud jde o politickou korektnost, ekoterorizmus, multikulturalizmus. gendrovou ideologii, pozitivní diskriminaci nejrůznějších divných menšin to již určitě nebude.

Není divu, že snem skutečných konzervativních pravičáků jako Václav Klaus (zde podstatné jméno hromadné) je, aby se naše zem osamostatnila z těchto pout a do čela postavila neohroženého a skutečně pravicového konzervativního politika. Proto chtějí z EU vystoupit co nejdřív a nechápu, proč pan Fiala chce tento neomarxistický moloch stále pouze napravovat, když se mu to za 30 let nepodařilo. Je to stejně sisyfovský úkol, jako když se obrodní komunisté snažili o opravu komunismu; všichni víme, jak to dopadlo. EU je prostě neopravitelná, v tom má Václav Klaus (zde podstatné jméno hromadné) pravdu. A v tom je celý slavný rozpor pana Fialy  a jeho nové ODS s nimi. Kdyby byl nyní Václav Klaus (zde podstatné jméno hromadné) na Fialově místě, nebál by se to hlásat a u pravicových a troufám si říci, že i u mnoha levicových občanů by tím určitě bodoval.

Pan Fiala říká, že : "Socialismus je sice méně slyšet, zato se stal modlou různých populistů. Roste stát, zvyšují se kontroly, regulace, vláda podporuje nedůvěru v podnikatele a trh. Kdekdo by zavíral hranice. Regulovat, kontrolovat, etatizovat – to jsou hesla dnešní doby. Podpora velkých proti malým, nedůvěra v inovace, byrokracie, která vše zadusí. To je charakteristika dnešní ekonomické politiky v ČR."  Již ale nedodává, že toto platí i v jeho milované EU. A také již nedodává, že v ČR za to nemůže Václav Klaus, ale ti, kteří zničili jedinou stranu, která se kdysi proti tomu dokázala postavit. Klausovu ODS. A je už naprosto nepochopitelné, že právě ten, kdo to především na 19. kongresu ODS zavinil, Mirek Topolánek, se stává nyní spojencem pana Fialy. 

Když jsem slyšela z úst pana Fialy věty: "Nebojme se postavit na stranu odpovědnosti, trhu a kapitalismu. Nebojme se chtít navzdory současné politické většině malý, levný a přívětivý stát. Nebojme se věřit lidem. Nebojme se podpořit jejich aktivitu a ochotu riskovat. Jen tak něco vzniká.  Na programové konferenci jsme představili pět klíčových reformních priorit: nízké a jednoduché daně, malý a přívětivý stát, kvalitní vzdělání, odpovědnou důchodovou reformu a dobré životní prostředí. To je reformní cesta pro moderní českou pravici. Musíme znovu a s novou energií svést zápas za svobodu a demokracii, příslušnost k západu a kapitalismus,"  znělo to jako deja vú. Měla jsem pocit, že jsem na ideové konferenci před 20 lety a slyším věty profesora Klause, který toto přesně hlásal až do sesazení Topolánkem na 13. kongresu a pak velmi hrubou urážkou definitivně na 19. kongresu ODS. A tyto věty znějí v hlavách nejen mně, ale všem těm trollům, kteří si přejí návrat skutečné pravice alespoň do naší země, když všude kolem vládne  nesmyslný neomarxistický  socialismus plný  velice nebezpečných -izmů. 

Zbývá podotknout, že  na konferenci  se pan Fiala ani slovem nezmínil o největším nebezpečí, které se nad naší zení vznáší jako Damoklův meč. O  nebezpečné promigrační politice Německa a tím celé EU. O možnosti zavedení islámismu a tím o nebezpečí zániku celé tisícileté evropské kultury se všemi hrůzami, které by to  přineslo. To nejsou populistické ani trollské řeči, to je vážná hrozba, o níž naši pravicoví proevropští představitelé, kromě Václava Klause (zde podstatné jméno hromadné) mlčí, ale zapomínají, že se jednou budou muset i k tomu postavit čelem, chtějí-li, aby si jich národ vážil. Nemohou zamlčovat, co se děje kolem nás, jako to dělali kdysi komunisté za železnou oponou. Jsme národ gramotných občanů a stačí otevřít zatím ještě necenzurovaný internet. A zejména pravicoví voliči umějí číst!

Na to nestačí jen říci, že Václav Klaus je pro něj minulost, a vyhazovat jeho syna ze strany.  Toho bude slyšet stejně i odjinud a možná víc. A pokud si chce pan Fiala dlouhodobě udržet úctu jako oni, musí je přebít argumenty, nikoliv polopravdami a hrubým násilím. ODS měla kdysi velmi myslící voliče a Ti mají paměť!

Vznikla proto, aby v naší zemi hájila a prosazovala především tři věci: svobodu a demokracii, politickou příslušnost k Západu a kapitalismus. A to jsou základní bojové linie i dnes. Proto také ve Stanovách ODS je mezi hlavními cíli uvedeno, že ODS má „být stranou navazující na tradice evropské křesťanské civilizace, na humanitní a demokratické tradice první republiky a na zkušenosti současných západních demokracií. Nebudeme schopni hájit svobodu a demokracii, když se vzdáme naší příslušnosti k Západu. Euroamerická civilizace je jediná, kde jsou tyto hodnoty autenticky žity a rozvíjeny. Nikde jinde nedosáhla práva, svobody a důstojnost člověka takové úrovně, jako zde.“  Což je pravdivé tvrzení, které říká Václav  Klaus (s podstatným jménem hromadným ) stále od roku 1989. To, že Západ se za 30 let změnil a mnohé jeho novodobé -izmy rozumní politici, včetně profesora Klause a jeho syna právem kritizují, neznamená, že s ním chtějí přerušit vazby. Chtějí jen jeho návrat k bývalé slávě. Měl by proto pan Fiala ty zběsilé trolly, kteří to připomínají, chválit... 

Číst 9506 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SPOLEČNOST

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %