Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Chyba
  • JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1331

Publikace IVK č. 26: Edvard Beneš - 80 let od volby prezidentem Doporučený

  • středa, kvě 18 2016
  • Napsal(a)  Marek Loužek
Doc. Marek Loužek víta na semináři Institutu Václava Klause příchozí Doc. Marek Loužek víta na semináři Institutu Václava Klause příchozí snímek Ivana Haslingerová, Fragmenty

Osmdesát let od inaugurace Edvarda Beneše prezidentem první Československé republiky, které uplynuly v prosinci 2015, je výročím, které si zasluhuje i dnešní reflexi. Institut Václava Klause si toto výročí připomněl seminářem a tímto sborníkem textů.

 

V části A uveřejňujeme texty ze semináře IVK „Edvard Beneš – 80 let od volby prezidentem“ z 15. prosince 2015. Profesor Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Robert Kvaček popisuje těžký volební souboj o prezidentskou funkci. Děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík nastoluje právnické téma, zda byl Edvard Beneš prezidentem i v londýnském exilu. Profesor Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Jaroslav Hroch ukazuje, že Beneš nese historickou a mravní odpovědnost za osud českého národa. Podle výkonného ředitele IVK Jiřího Weigla Beneš byl výjimečný nejen proto, že žil ve výjimečné, přelomové době, ale i proto, že činil fatální, pro svůj národ existenční rozhodnutí. Předseda Společnosti Edvarda Beneše Pavel Carbol uvedl několik příkladů odkazu Edvarda Beneše po únoru 1948.

V části B přinášíme doplňkové texty. Uveřejňujeme projev Václava Klause u hrobu Edvarda Beneše v Sezimově Ústí 3. září 2008. Jindřich Dejmek z Historického ústavu Akademie věd ČR nabízí pokus o bilanci Benešova prezidentství. Bývalá předsedkyně Společnosti Edvarda Beneše Věra Olivová líčí okolnosti první volby Beneše prezidentem v roce 1935. Josef Zumr z Filosofického ústavu Akademie věd nastiňuje filozofii dějin Edvarda Beneše. Profesor Filosofické fakulty Drahomír Jančíkzkoumá pojetí bezpečnosti a ekonomiky ve středoevropských koncepcích Edvarda Beneše. Dlouholetá pracovnice Masarykova ústavu AV ČR Marie Neudorflováanalyzuje Benešovy Úvahy o slovanství.

Do příloh v části C zařazujeme výňatky z díla Edvarda Beneše. Z knihy „Demokracie dnes a zítra“ (1946) přinášíme dva úryvky, kde Edvard Beneš vysvětluje rozdíly mezi autoritativním a demokratickým režimem a nevyhnutelnost boje za demokracii a svobodu. Dále přinášíme projev v Národním shromáždění z 28. října 1945 o obnovené Československé republice a rozhlasový projev z 10. září 1938 vyzývající ke klidu a rozvaze. Z knihy „Světová válka a naše revoluce“ (1927) přetiskujeme pasáž, která vykládá první světovou válku jako boj za demokratizaci Evropy. Nechybí ani zajímavé fotografie.

Celoživotním tématem Edvarda Beneše bylo úsilí o prosazení, obhájení a zajištění naší nezávislosti, suverenity a svobody. Během války, během svého pobytu v Anglii a bohužel ani po válce zřejmě Beneš nedocenil podstatu sovětského komunismu. Jeho zásluhy na obnově československé státnosti jsou však nepopiratelné. Velkého demokrata Edvarda Beneše bychom měli pozorně studovat i dnes. Přeji inspiraci a příjemné čtení.

Číst 7701 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SPOLEČNOST

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Nejvíce komentované články

Odebírejte Fragmenty

 

NEJVÍCE ČTENÉ ČLÁNKY

Kliknutím na obrázek získáte článek


Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %