Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Chyba
  • JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1331

30. výročí tragické smrti Pavla Wonky bestiálně umučeného v komunistickém vězení Doporučený

  • pondělí, dub 30 2018
  • Napsal(a)  Lenka Jaklová
Je smutné, že čtvrt století po pádu komunismu se dostává díky neschopnosti pravicových politiků  a chování levicových intelektuálů opět k moci Je smutné, že čtvrt století po pádu komunismu se dostává díky neschopnosti pravicových politiků a chování levicových intelektuálů opět k moci obrázek ateo

 

Wonka Pavel studentSeminář, jehož iniciátorem byl Miroslav Petr, který se tématikou dlouhodobě zabývá, shrnul dosavadní poznatky o případu disidenta Pavla Wonky a jeho smrti, ale i v širším kontextu se věnoval situaci československého vězeňství v období normalizace a podmínkami politických vězňů.

Účast na setkání přijali bývalí političtí vězni – Zbyněk Čeřovský, Stanislav Pitaš, Jarmila Stibicová, Jiří Wonka – novináři i respektovaní historici, např. Pavel Blažek a František Stárek z Ústavu pro studium totalitních režimů či Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu. Souhrnný pohled na komunistické režimy a jejich politické vězně zprostředkoval Lukasz Kamiński z Platformy evropské paměti a svědomí.

Wonka Pavel smrtByl připomenut  také vzkaz prezidenta Václava Havla, který adresoval v roce 2011, ačkoli byl už tehdy vážně nemocný, do Hradce Králové během jednání o udělení čestného občanství. „Je dobře i s odstupem času připomínat naše nedávné dějiny a ty, kteří dokázali čelit tehdejší mocenské zvůli.“

Záštitu nad seminářem přijali: náměstkyně primátora města Hradce Králové Anna Maclová a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner.

Ministerstvo obrany 26. února letošního roku ocenilo zásluhy Pavla Wonky  udělením Osvědčení pro účastníka odboje a odporu proti komunismu.

P.S.

 ČT2 odvysílala od 22:05 hod. vynikající dokument „Svědectví o smrti Pavla Wonky“ z roku 1991. Je velká škoda, že tento otřesný a současně hluboce lidský dokument, především díky vystoupeni maminky Pavla Wonky, není v archivu ČT přístupný?! Byl vysílán teprve podruhé! Předcházející pořad „Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných“ (VONS) je opakován dnes a ještě 28.dubna. Ten zdaleka takové kvality nedosahuje, ale hlavně neukazuje a veřejně nemluví o zločincích, stále žijící mezi námi nepotrestáni jako v prvním dokumentu! Zítra vysílá ČT2 od 18:15 hod. další dokument o Pavlu Wonkovi Zaťaté pěsti z roku 2009. Ten v archívu ČT, na rozdíl od dokumentu z roku 1991 je k trvalé dispozici…  

Žádný z viníků smrti Pavla Wonky nebyl dosud potrestán, zato jeho bratr Jiří Wonka byl po listopadu 89 třikrát trestně stíhán, přepaden brutálně PČR, okraden a uvrhnut do vyšetřovací vazby. Pokračuje v boji po svém bratrovi proti pohrobkům totality. Po právu byl společně se svým bratrem oceněn jako příslušník III.odboje. Věřím, že bude oceněna i jejich statečná maminka paní Gerta Wonková. Její závěrečné vystoupení v dokumentu „Svědectví o smrti Pavla Wonky“ je nezapomenutelné a výzvou života všem lidem dobré vůle! 

Jan Šinágl

 

 

Číst 15610 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SPOLEČNOST

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %