Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Lidé, kteří aktivně bojovali za svobodu a demokracii, jsou skuteční hrdinové Doporučený

Účastníci slavnostního oběda u příležitosti oslav svátku 17. listopadu v pražském Mánesu Účastníci slavnostního oběda u příležitosti oslav svátku 17. listopadu v pražském Mánesu snímky archiv ODS

Na výročí 17. listopadu předseda ODS Petr Fiala tradičně poobědval v pražském Mánesu s bývalými disidenty a lidmi Listopadových dnů. Profesor Fiala označil disidenty za skutečné hrdiny. Disidenti a jejich odhodlání jsou podle něj inspirující dodnes. Pozvání na slavnostní oběd přijal i významný odpůrce komunistického režimu, který byl rok a půl za své přesvědčení vězněn,  stejně jako jeho otec - letec RAF, ve věznici pro vrahy a opravdové zločince v Plzni Na Borech, J.Em. Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský a primas český.  K setkání otec kardinál sdělil: „Myslím, že dnešní setkání bylo šťastné řešení pro oslavu 17. listopadu, protože přestože nejsme všichni stejných názorů a stejného náboženského přesvědčení, tak přece jenom jsme zjistili, že jsme přátelé a že člověk může žít v různosti názorů.“  

 

„Oběd s bývalými disidenty a lidmi Listopadových dnů je už tradicí. Jsem rád, že jsem s těmito osobnostmi mohl diskutovat nejen o minulosti, ale i o současných událostech. Lidé, kteří aktivně bojovali za svobodu a demokracii proti totalitní diktatuře, jsou skutečnými hrdiny a svým odhodláním nás inspirují i dnes,“ uvedl ve zdravici hostů předseda ODS Petr Fiala.

Syn známého disidenta Václava Bendy poslanec Marek Benda vyzdvihl, že bylo pro něj důležité zejména to, že se mohl setkat s dnes již jediným předsedou politické strany, který měl podíl na disentu proti komunismu. "Je nesmírně dobré si s přáteli, kterým celý život leží na srdci svoboda a demokracie, sednout a konfrontovat naše profesně odlišné úhly pohledu na současnost,“ uzavřel pan poslanec.

Občanští demokraté si památku 17. listopadu připomněli ještě tradičně na Národní třídě, kde položili kytici zástupci vedení ODS, členové i příznivci strany. 

„Z osobního hlediska je pro mě nejdůležitější státní svátek právě 17. listopad. Osvobození od komunistické diktatury přineslo svobodu a demokracii. Možnost uskutečnit svá přání, převzít odpovědnost a vzít svůj osud do vlastních rukou. Vrátili jsme se do Evropy, ale také k prosperitě. Většinu života už žiji ve svobodě, stále si ale pamatuji na totalitní režim. Člověk si velmi rychle zvykne na všechno, co má a začne to považovat za samozřejmé. Proto si musíme připomínat, co se dělo před rokem 1989, a jak snadné je o svobodu přijít,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Jsou hodnoty, za které bychom měli bojovat za každou cenu. Svoboda a demokracie k nim jednoznačně patří. Nepodléhejme pocitu, že svoboda i demokracie jsou samozřejmostí. Nejsou. Čím víc jsme benevolentní vůči atakům na tyto hodnoty, tím jsme slabší a ohroženější. Neměli bychom na to zapomínat a dnešní státní svátek je nejlepší příležitostí si to společně připomenout,“ doplnila první místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija.

Číst 8306 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SPOLEČNOST

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %