Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Lidé, kteří chtějí ubližovat kardinálu Dukovi nic nezmohou proti Duchu Svatému, který ho ochraňuje Doporučený

J.Em. Dominik kardinál Duka, OP J.Em. Dominik kardinál Duka, OP snímek Ivana Haslingerová Fragmenty

Zbabělá a nedůstojná únorová akce  před Arcibiskupským palácem asi deseti zamaskovaných zbabělců,  kteří se prohlašovali za jakési katolické aktivisty proti J. Em. arcibiskupovi Dominiku kardinálu Dukovi, vyvolala takové znechucení u všech skutečně věřících katolíků, a dokonce i u mnohých nevěřících, že petici na jeho podporu podepsalo okamžitě několik tisíc lidí. A to i přesto, že pan kardinál nic na svou obranu neudělal. Vlastně ani nemohl, neboť tito zbabělí lidé nejenom nepodepsali svůj protestní dopis zveřejněný posléze v médiích, ale dokonce ani neukázali svou tvář. Takže neměl vlastně komu odpovědět. Nehledě k tomu, že žádní zlí maskovaní lidé nemohou být opravdovými katolíky, protože pro katolíky existují tři hlavní ctnosti: víra, naděje a láska. Nejsilnější z nich je láska, která je založena na úctě. Ve své moudrosti si byl pan kardinál zřejmě vědom, že rozbroje těchto maskovaných zbabělců, kteří mu chtějí tímto nedůstojným způsobem způsobem ubližovat, proti Duchu Svatému, který ho ochraňuje, nic nezmohou. 

Celá odsouzení hodná akce se konala navíc právě dne 13. února 2018, kdy uplynulo 500 let od narození osmého arcibiskupa pražského Antonína Bruse z Mohelnice, který obnovil pražské arcibiskupství poničené po husitských válkách a upevnil morálku kněží i prostých katolíků, kteří byli tehdy zatlačeni do pozadí rouhačskými utrakvisty. Nedůstojná akce před Arcibiskupským palácem současných aktivistů by pro nás měla být o to důraznějším připomenutím toho, abychom si vážili, že máme v naší zemi arcibiskupství a žili v  úctě k tomu, že náš arcibiskup Dominik kardinál Duka může v jeho čele sloužit katolické církvi stejně dobře jako to činil arcibiskup Brus před půl tisíciletím. Když si přečteme životopis Antonína Bruse, neubráníme se myšlence, že kdybychom zaměnili letopočty a jména otců arcibiskupů, ocitli bychom se v současnosti. Posuďte sami:

Antonín Brus, 23. velmistr Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou a nejvyšší zpovědník habsburských vojsk, se těšil důvěře a přátelství samotného císaře Ferdinanda I. Byl jeho tajným radou a zpovědníkem.  Přesto se mohl stát ve čtyřiceti letech pouze biskupem ve Vídni, protože Pražské arcibiskupství bylo v husitských válkách zrušeno. Věřící katolík císař Ferdinand I. se snažil  obnovit arcibiskupství pražské a zmírnit spory mezi katolíky a utrakvisty. Jmenoval biskupa Burse arcibiskupem pražským, což papež vzápětí schválil. Úřad pražského arcibiskupa, který převzal Antonín Brus, mu ale neposkytoval příliš důvodů k radosti. Majetek arcidiecéze byl rozchvácen, kněžský sbor v neutěšeném stavu a obyvatelstvo bylo z většiny utrakvistické. Nastoupil na arcibiskupský stolec, který byl uprázdněn od roku 1425, kdy byl exkomunikován a zbaven úřadu prohusitský Konrád z Vechty, na jehož místo zvolili utrakvisté Jana Rokycanu, který ale nedostal potřebné papežské schválení. 

S podporou císaře a zejména svého řádu, který byl tehdy, a zůstal 120 dalších let, hlavním zdrojem financí pražského arcibiskupství, Antonín Brus  začal pracovat na obnově a reformě z velké části zaniklých církevních struktur v Čechách. Obnovil a upevnil morálku kněží i prostých katolíků a postupně provedl rekatolizaci obyvatelstva. Snažil se přitom maximálně zmírnit napětí mezi katolíky a utrakvisty a společně s Ferdinandem I. přesvědčil papeže, aby v Čechách povolil přijímání pod obojí (1564). Jeho naděje, že by díky tomu mohlo dojít k masívnímu návratu utrakvistů mezi katolíky, se však nenaplnily. Utrakvisté to odmítali.

Ani současný pan arcibiskup to nemá lehké. Ale i přes útoky podobných aktivistů jak o nich psáno výše, dokázal již pro církev udělat, podobně jako Brus, mnoho a patří mu za to velký obdiv a dík.

Číst 10790 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 249 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %