Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Vláda by se měla zamyslet nad zjištěním The Heritage Foundation Doporučený

Předseda Svobodných Petr Mach Předseda Svobodných Petr Mach snímek Ivana Haslingerová, Fragmenty

Americký konzervativní think tanku se sídlem ve Washingtonu, DC The Heritage Foundation  v exkluzivním partnerství s europoslancem Petrem Machem (Svobodní) dnes o půlnoci washingtonského času odhalil svůj žebříček ekonomické svobody (Economic Freedom of the World) pro rok 2016. Hlavní zprávou je, že ekonomická svoboda celého světa v průměru nadále již čtvrtým rokem stoupá – v současnosti je nejvýše, za celých 22 let, co Heritage Foundation tento žebříček sestavuje. Evropa a Severní Amerika pokračuje v růstu ekonomické nesvobody a celosvětový průměr tak nahoru táhnou asijské a africké země.

 Česká republika si oproti loňsku mírně polepšila (žebříček bere v úvahu rok mezi 1. červencem 2014 a 30. červnem 2015, kontrolní hlášení DPH se tak promítne až do žebříčku pro příští rok). Za zlepšení může snížení deficitu státního rozpočtu. Heritage Foundation pochválila nízkou nezaměstnanost, ale strhla české vládě hodně bodů v oblasti pracovní svobody vinou dalších nových regulací pracovního trhu.

Jak ukazují statistiky Heritage Foundation a Fraserova institutu, ekonomická svoboda vede k většímu bohatství. Smutným obrázkem české ekonomiky proto je, že od roku 1995 poklesla svoboda podnikání o takřka neuvěřitelných 33,4 procentních bodů.

  „Tyto údaje se shodují s údaji Světové banky, které dlouhodobě kritizuje náročnost založení podnikání a splnění daňových předpisů, což českým firmám zabere daleko více práce než firmám ve všech sousedních státech,“ poznamenává ekonom Martin Pánek, člen republikového výboru Svobodných.

„Česká republika se nachází na 21. místě na světě v míře ekonomické svobody. Nemáme si k čemu gratulovat, je to dáno spíše špatnou politikou vlád ostatních států než kvalitní hospodářskou politikou české vlády. Pokud by česká vláda chtěla, mohla by vyrovnat státní rozpočet nebo liberalizovat trh práce. Při jenom trochu větší snaze by se Česká republika probojovala do první desítky ekonomicky nejsvobodnějších zemí," komentuje výsledky Petr Mach. 

Nadace The Heritage Foundation se ujala vedoucí úlohy v konzervativním hnutí USA během presidentství nejvýznamnějšího poválečného prezidenta USA Ronalda Reagana, jehož zásady byly převzaty pro její vedení. Má proto významný vliv na tvorbu veřejné politiky v USA, a je považována za jednu z nejvlivnějších konzervativních organizací zabývajících se výzkumem ve Spojených státech. Proto výsledky jejího průzkumu jsou považovány odborníky za seriózní a naše vláda by se měla nad jejím zjištěním, že u nás ekonomická nesvoboda vede ke zbytečnému poklesu bohatství země, velice vážně zamyslet. Namísto vymýšlení stále nesmyslnějších šikanózních vyhlášek omezujících podnikatele v práci stále se stupňujícími byrokratickými hlášeními, by si měla uvědomit, že je tu proto, aby naopak zajistila co nejlepší podmínky pro jejich podnikání. Jen oni totiž přinášejí peníze do rozpočtu. Čím více času budou mít na práci, tím více pro náš národ udělají. Platí sice přísloví, podle sebe soudím Tebe, ale to doufám v případě ministra financí neplatí. 

Pan Babiš by si měl už konečně uvědomit, že všichni nechtějí jen šidit a krást, ale chtějí se starat o rozvoj svých firem. Kdyby si přečetl práci nobelovského ekonoma Friedmana, nalezl by v ní radu jak na to, když má pocit špatného rozpočtu. Že ekonomiku rozpohybuje, když sníží daně. Pan Friedman to za guvernerství Ronalda Reagana v Kalifornii udělal a zdvojnásobil tím její rozpočet aniž musel rozdávat  pokladničky a starat se o to, které z piv bude dražší a o podobné věci, které do působnosti ministra financí ve svobodné společnosti nepatří. 

Číst 18381 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 37 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %