Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Chyba
  • JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1331

Jádro nebo louče? Doporučený

Místopředseda Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny parlamentu ČR Mgr. Jiří Kobza uvádí odbornou konferenci o energetice Místopředseda Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny parlamentu ČR Mgr. Jiří Kobza uvádí odbornou konferenci o energetice snímky Ivana Haslingerová revue Fragmenty

Zatímco v naší Poslanecké sněmovně parlamentu se většina poslanců přes znechucení voličů stará pouze o to, jak zničit výsledky demokratických voleb a pomocí toho se zbavit jimi tolik nenáviděného premiéra, poslanci za Svobodu a přímou demokracii (SPD) pracují pro záchranu naší svobody a státní samostatnosti. Rozumně ignorují mocichtivé Piráty, a další jim podbízivé pidistrany, které se nemohou smířit s tím, že o ně občané prostě nestojí, a dali jim proto ve volbách přímo historické výprasky. Pominu-li workoholického předsedu Tomia Okamuru, který již prosadil trpělivou, systematickou a tichou prací do zákonné podoby mnoho bodů ze svého programu, pak jedním z velice aktivních jeho spolupracovníků je místopředseda Zahraničního výboru parlamentu Mgr. Jiří  Kobza, který pořádá na půdě Poslanecké sněmovny odborné konference k důležitým otázkám dneška. Od svobody projevu po ceny elektřiny, benzinu a tím i ostatních životních potřeb, které se týkají úrovně života každého z nás.

 A co je důležité, na konferencích poslance Kobzy neprobíhají pouze ideologické hádky mezi věci neznalými politiky, co si o té či té koncepci myslí, jako to dělají s oblibou naši veřejnoprávní moderátoři. Mezi panelisty jsou naopak významní odborníci, kteří hovoří k dané problematice opravdu do hloubky, takže se posluchač dozví to, o čem naše neomarxistické a europeistické sdělovací prostředky mlčí jako hrob. Je pouze smutné, že poslanci, kteří by zejména měli poslouchat s nastraženýma ušima, protože o těchto věcech hlasováním rozhodují, na nich až na výjimky chybí. Nedivme se pak špatným zákonům, když o nich rozhodují lidé, kteří o daných problematikách takřka nic nevědí a ani vědět nechtějí a díky tomu je ovlivní i podprůměrný lobbista.

Poslední odborná konference Jiřího Kobzy Energetická budoucnost ČR – perspektivy energetické politiky se zabývala otázkami nadmíru důležitými pro životní úroveň každého z nás. Zejména otázkou, co přinese státům v EU nepromyšlené a módní odstavování draze pořízených a vysoce ekologických jaderných elektráren. Co se stane po nahrazení těchto čistých zdrojů vyrábějících nejlevnější elektřinu v minulosti tolik odsuzovanými elektrárnami uhelnými, plynovými či dokonce v Německu tolik propagovanými „elektrárnami“ vyrábějícími elektřinu ze smrduté biomasy, větru či ze slunečního záření.

A věřte, že když odpovědi na tuto opravdu závažnou otázku slyší člověk z úst lidí, kteří o věci opravdu něco vědí, jde mu mráz po zádech z toho, kam nás dostala megalomanská touha po moci kancléřky Merkelové a touha mnohých našich politiků po získání lukrativních křesel v Bruselu. Vzpomeňme jen, jaký lukrativní post ve vedení evropské energetiky dostal za prosazení pro náš národ tak tragické Lisabonské smlouvy Mirek Topolánek,  i když je v této oblasti naprostý diletant. A kolik dalších poslanců by podobné posty za zradu nejen své strany ale celého národa rovněž bralo.  

Ale vraťme se ke konferenci:

Již jen jména panelistů - neohrožená bývalá předsedkyně Energetického úřadu Ing. Alena Vitásková, energetický analytik a minoritní vlastník ČEZu Ing. Michal Šnobr, ředitel obchodu a strategie ČEZu, majitel uhelné elektrárny Jetmarovice Ing. Pavel Cirany, ekonom, energetický manažer a analytik Ing. Vladimír Štěpán z ekologické fakulty University v Ústí nad Labem, poslanec a ekonomický expert ODS a Institutu Václava Klause Ing. et Ing. Jan Skopeček a novinář zabývající se touto problematikou v Britských listech Jiří Kotrba slibovala zajímavé dopoledne. Všichni tito odborníci se zamýšleli nad tématem konference a nad problematikou predikce různých scénářů budoucího vývoje naší energetiky včetně jejich ekonomických a bezpečnostně-strategických konsekvencí. A hlavně se snažili odpovědět na otázku, jak zajistit alespoň jakous takous budoucnost naší energetiky, která je právě vyšlým Energetickým balíčkem EU do roku 2030 tak striktně omezována požadavky Německa schvalovanými poslušným Bruselem.

I když je jasné, že i po Sametu se dělaly z počátku v energetice vesměs z neznalosti věci chyby, prudké zdražování cen začalo až po našem vstupu do EU v roce 2004, kdy jsme se stali součástí energetického celku EU s liberalizovaným trhem a se spekulativním trhem s emisními povolenkami. Fanatický a ekonomicky naprosto nedomyšlený postoj volání EU po nových, tak zvaně obnovitelných zdrojích energie (OZE) a neskutečně obrovské stamiliardové dotace do těchto módních zdrojů energie zhroutily kompletně ceny v energetice. Přitom ekonomická návratnost vynaložená na výstavbu těchto zdrojů energie skončila a stále končí v nedohlednu. Díky OZE přestalo naprosto fungovat v energetice tržní prostředí. Obrovsky se zdražila elektřina, ceny benzinu a všech komodit na ně vázaných.

Ať již má každý na to názor jakýkoliv, pokud neodejdeme z EU a budeme poslouchat mudrlanty z Bruselu, musíme podle jejich Energetického balíčku na rok 2030 zvýšit výrobu elektřiny z OZE na 20 procent neboli na 17 terawatthodin. Na jednu terawatthodinu přispíváme kolem 400 000 euro, neboli 10 400 000 Kč,  neboli spotřebitel zaplatí na OZE cca 10 Kč na 1kWh.

Ale ani to bruselským a zejména německým fanatikům nestačí. Do budoucna chtějí zastavit výrobu ve všech moderních jaderných elektrárnách i v odsířených hnědouhelných elektrárnách a podporovat výrobu pouze z OZE.

Nezajímá je, odkud bude EU takové množství OZE brát? Ani nevypracovali pořádnou odbornou studii, zda jsou opravdu ty větrníky, solárka a páchnoucí biomasa tak ekologické, jak tvrdí. Nezajímá je, jak neekologicky se vyrábějí skla do solárek, kolik lesů by padlo na pořizování biomasy, kolik polí by bylo zabráno na pěstování řepky do ekonafty. Již jen jejich požadavek 20 % přídavku OZE poničil naší přírodu tak, jako nepamatuji. A to nehovořím o tom, že pod zaklínadlem ekologie a bezpečnosti místo současných benzinových aut chtějí přejít na elektromobily. Taktně přitom mlčí o tom, že baterie do nich nejdou vyrobit bez nedostatkového lithia a o ekologických dopadech na jeho těžbu. Ani nepředložili rozbor, kolik bude stát likvidace těchto vysoce neekologických baterií a jak tím zamoří v úložištích zem. O tom, co si počnou občané nemající prostředky na tyto drahá auta, nemluvě.

A pokud jde o ekologickou výrobu elektřiny v plynových elektrárnách, tak vzhledem k nenávisti merkelovského Německa vůči ruskému prezidentu Putinovi je podle expertů spolehlivost na zemní plyn z Ruska geopoliticky téměř neřešitelná. Ne snad proto, že by zavřelo kohoutky Rusko, ale pokud bychom dostatečně neposlouchali, může je zavřít Německo, přes nějž veškerý plyn do Evropy z Ruska vede.

Proč si prosperující Evropa přivodila v 21. století tuto energetickou katastrofu?

Když se člověk zamyslí nad tím, proč EU v 21. století trvá na předpotopních OZE, nalezneme jedinou odpověď - OZE jsou sice opravdu zdroje, ale zdroje obřích dotací a z toho plynoucích zisků. A proto je tak nadšeně vítají podnikatelé a sponzorují ty politiky, kteří jim na výrobu OZE zajistí dotace.

Co na tom, že jsme po Sametu chtěli tržní prostředí, které nejde v energetice uskutečnit, je-li jeden ze zdrojů s obrovskými dotacemi. Co na tom, že jsou ekobaroni vyrábějící tyto nesmysly dotováni stamiliardami z našich peněz. Jen když jim to přinese zisk a politikům lukrativní posty v Bruselu.

Co na tom, že zdražování energií kvůli OZE vede k energetické chudobě. Že již před lety vyhlásila Velká Británie energetickou chudobu asi u 20 % občanů, kteří museli rozhodovat, zda vařit či topit. Co na tom, že jeden z vážných důvodu brexitu byla právě obava z energetického rozvoje VB, když jí EU nechtěla povolit výstavbu jaderné elektrárnyNa rozdíl od VB jsme moc malí a moc blízko Německu a nic takového jako VB si pro naše vystoupení z EU jako jeden z důvodů asi naši politici nedovolí.

Co na tom, že díky OZE vznikají zejména v Německu blackouty. Díky vysokým dotacím do OZE se v Německu pustilo obrovské množství podnikatelů do jejich výstavby a postavilo bezhlavě tak velký počet OZE, že pro ně Německo nemá dostatek přenosových sítí. Díky společné energetické síti s Německem byla již i ČR na jejich pokraji. Aby jim zabránila, musela ČR na hranicích vybudovat proti nim příčné transformátory a tedy investovat do přepravy energie velké peníze, aniž tento chaos v energetice zavinila.  Takže ochrana hranic je nutná nejen proti životunebezpečným hostům německé kancléřky, ale i proti její ekopolitice.

K čemu tato politika Německa a potažmo EU povede v budoucnosti?

Chvíli budeme ještě alespoň navenek energeticky soběstační. Pokud ale ztratíme energetickou soběstačnost přistoupením na příkazy Bruselu, tedy na zrušení jaderných elektráren a výroby elektřiny pouze z OZE, povede to ke ztrátě národní suverenity.  Nehledě k tomu, že nebude elektřinu odkud dovážet, když to udělají všechny státy EU.

Napadá mne, že vlastně Hitler byl proti Merkelové fušer. Aby získal kus Evropy na vybudování Velkoněmecké říše, musel povraždit 50 milionů lidí, zatímco jí stačilo místo zbraní použít dotace pro podnikatele a lukrativní posty pro politiky a je po obraně národních suverenit. Energetická koncepce ČR je řízena z Německa a díky sousedství máme ceny elektřiny německé. Protože ale náš stát nevypracoval dosud energetickou strategii ČR, těžko se může proti chybnému Energetickému balíčku EU  do roku 2030 postavit, když se nemá o co odborně opřít.

Každému jistě napadne otázka, jak je to možné, že Německu i po odstavení mnoha bloků jaderných od roku 2011 nechybí elektřina a vystačí si s OZE a uhlím a i to chce v budoucnu eliminovat. Je to především současnými obrovskými dotacemi do OZE a  díky tomu jejich překotným budováním. Je sice nesmysl měnit čisté zdroje neničící okolní přírodu za jiné čisté zdroje, ale  hlavně že dostávají politici za to hlasy ve volbách u neodborné veřejnosti. Německo si navíc zatím může dovolit takto hazardovat jednak proto, že stále 70-80 terawatthodin vyrábí ročně z jádra, ale  zejména proto, že od roku 1990 neomezilo ani jednu elektrárnu uhelnou a  vyrábí pomocí nich 146-158 terawatthodin. Poslední vláda otevřela uhelným hnědouhelným nejméně na 15 let dveře. Zatím je tedy vše OK a hlavně přebytky OZE elektřiny mu umožňují  její velký export. To zapříčinilo propad cen elektřiny z 50 euro na snesitelných 20 euro. Němci si tak hrají na toho, kdo udává směr svojí energetickou politikou a my nejsme schopni se ohradit. Šok nás ale čeká v roce 2022 po odstavení všech jeho jaderných bloků, čímž přestane Německo s exportem. Němci chtějí řešit situaci Nordstreamem I a dostavěním Nordstreamu II. z Ruska. Z pohledu Německa je to řešení. Ale pro nás je to veliké nebezpečí. Pokud neposlechneme jejich pokyny, stačí jim otočit kohoutkem, protože 90 % dodávek plynu bude záviset na německých dodávkách.

Výše uvedená vize není mediální strašák, ale plyne z diskuse odborníků k Energetickému balíčku EU do roku 2030

Ať již má každý na to názor jakýkoliv, pokud neodejdeme z EU a budeme poslouchat mudrlanty z Bruselu, musíme podle jejich Energetického balíčku na rok 2030 zvýšit výrobu elektřiny z OZE na 20 procent neboli na 17 terawatthodin. Na jednu terawatthodinu přispíváme již nyní kolem 400 000 euro, neboli 10 400 000 Kč,  neboli spotřebitel zaplatí na OZE cca 10 Kč na 1kWh.

Kdyby zůstalo alespoň vše ostatní jako dosud, dalo by se to ještě přežít, i když bychom dopláceli nadále zbytečně ekobaronům 10 Kč za 1KWh elektřiny. Ale Německo chce do roku 2022 odstavit všechny zbylé jaderné elektrárny a chce postupně přejít na výrobu elektřiny pouze z OZE bez ohledu na to, že na tunu paliva z biomasy je podle odborníků množství nečistot mnohem vyšší než z uhlí. A má dokonce i odpověď na otázku, co bude dělat, pokud nastane nedostatek energie, až všechny lesy a pole na výrobu biomasy zničíme. Začne prostě vyrábět elektřiny méně a odpojovat spotřebitele. To není žert ani pomluva. Je na to připraveno ve výše uvedené strategii EU na rok 2030. A nejen Německo, ale i podržtaška Merkelové Micron slíbil snížit  počet francouzských jaderných elektráren do roku 2035 ze 75 na 50. Bude to největší počet odstavených jaderných reaktorů. Španělsko chce rovněž do roku 2030 skončit nejen s jadernou, ale dokonce i s uhelnou výrobou. Jediné Polsko bude vyrábět elektřinu jako dosud z uhlí, protože jiné zdroje prostě nikdy nezavedlo. 

CO s tím můžeme dělat?

Ať již ale má každý na to názor jakýkoliv, pokud neodejdeme z EU a budeme poslouchat mudrlanty z Bruselu, musíme podle Energetického balíčku na rok 2030 zvýšit OZE na  20 procent neboli na 17 terawatthodin. Spotřeba elektrické energie navíc roste a počítá se, že vzroste z 20 % na 40-60 %. Debata, z čeho jí vyrábět, je proto důležitá.

Dnes vyrábíme 50 % elektřiny z hnědého uhlí, třetinu z jádra, 4 % z plynu a 14 % z OZE. Výroba z uhlí klesla o polovinu a byla nahrazena jádrem.  Bude dále klesat, protože se odhaduje, že v roce 2070 uhlí nebude. Z jádra vzroste výroba na 40 terawatthodin proti dnešním 30. Budou nahrazeny nové bloky v Dukovanech a dokončen jeden v JET. Z OZE vzroste výroba  z 10 terawatthodin na 20, z plynu ze 4 na 7. Pokud jde o OZE, v roce 2020 měla narůst podle EU o 20 %, ale nakonec stačilo 13,6, protože v některých státech rostla přes 20 %. V roce 2030 má narůst opět přes 20 %, což by znamenalo z dnešních 10 na 17 terawatthodin. Nezbývá než doufat, že se to trochu zmírní, ale i tak je hrozné platit tolik peněz zbytečně. Snad se také může změnit trochu vláda v Německu a Němci se přidají ke žlutým vestám v Paříži. Právě v době, kdy dopisuji článek, přišla do redakce zpráva agentury AFD , že dnes v centru Paříže nedaleko bulváru Champs-Élysées policie použila slzný plyn proti některým účastníkům protestu spojovaného s hnutím takzvaných žlutých vesta příslušníci pořádkových sil zadrželi více než 350 lidí. Doufejme, že si ani v jiných státech nenechají občané bezdůvodné zdražování energií líbit.

ČEZ chce proto moudře ponechat takzvaný mix všech zdrojů a stupňovat či ubírat z toho či onoho podle situace, jaká bude v EU nomenklatura. Otázkou je, zda mu to EU dovolí. Zejména, zda mu povolí budování nových jaderných bloků. Již dnes dělá velké obstrukce pomocí norem. Dříve se počítalo, že bude jeden blok stát kolem 50 mld Kč, díky zpřísnění norem EU cena prý bude kolem 250 mld. Žádný soukromník se do takového hazardu nechce pustit a to nejen z tohoto důvodu, ale i z obavy, že po dostavbě může EU jadernou elektřinu zakázat a budou u nás stát jen betonové trosky bez možnosti návratnosti peněz. Musel by se proto toho ujmout stát tak jako ve Velké Británii a nyní v Maďarsku. Chce to ale velmi silného a odvážného politika typu prezidenta Orbána. Jinak se obávám, že nás postupně Německo navrátí o století zpět, ne-li k loučím. 

Existuje kromě czexitu vůbec nějaká cesta ven z tohoto merkelovského šílenství?

Teoreticky ano. Stačilo by přestat s největší legálnou korupcí - dotacemi a tím vytvořit stejné podmínky pro všechny výrobce energie a postavit se proti jednotné energetické politice EU. Jenže každý cítí, že to chce obrovskou sílu, odvahu a jednotu a tu není nikde ani u nás, natož v EU vidět.

Při současné patolízalské politice našich politiků vůči Německu a EU si jdu pro jistotu koupit petrolej do petrolejové lampy po prababičce a zdravím čtenáře na „Na shledanou v blackoutu!“

Číst 15278 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v HOSPODÁŘSTVÍ

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Právě přítomno: 270 hostů a žádný člen

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %