Obrovsky vzdělává občany a otevírá jim oči v orientaci v současném

šíleném  světě  plném   nesmyslných   -ismů  šířených  úředníky  EU.  

Institut Václava Klause

Poslední soud Doporučený

Mgr. Václav Klaus ml., předseda hnutí Trikolóra Mgr. Václav Klaus ml., předseda hnutí Trikolóra snímek Ivana Haslingerová revue Fragmenty
Poslední soud, aneb proč musí být referendum o Evropské unii. „Jsi pro setrvání ČR v unii? Jsi proti setrvání ČR v unii?" Tenhle text není o kladech a záporech Evropské unie, ani o tom, který názor je správný. Tenhle text je o demokracii. Je vláda Babiše devastující nebo není? Je Kalousek stonásobný převlékač kabátů nebo není? Je největší český vlastenec – japonský podnikatel, nebo není? Je autor tohoto článku ubožácký kretén nebo není? Na všechny tyto čtyři otázky neexistuje jednoduchá odpověď. Jo, každý čtenář nějakou rychlou a jednoznačnou má. Já třeba ano, ano, ne, ne. Ale univerzální a spravedlivou odpověď – k čemu dojdeme? Když to budeme brát poctivě a filozoficky, dojdeme k Čapkově nádherné povídce Poslední soud, ale nemaje ani tisíciny Čapkova talentu – tohle, patrně nejpřesnější, hledisko, pomiňme. Respektive nic lepšího se k němu nedá napsat.

Přijdeme pak na to, že existují lidé, kteří mají na tyto otázky (a spoustu dalších) diametrálně rozdílné názory a hodnocení. A pozor, budou to lidé chytří i jednodušší, bohatí i chudí, zlí i laskaví a budou jich tisíce. Tak to je.
Nedá se s tím dělat nic. Ale jako vyspělá společnost věříme na to, že lidé mají právo ovlivňovat své osudy, že všechna moc pochází z lidu, že neexistuje nikdo (ten u Posledního soudu je pak jiná věc), který má právo rozhodovat za nás a proti naší vůli. Rozhodně nikdo z výše uvedené čtveřice, ale ani žádný vědec, kosmonaut, herec nebo farář nebo šéfredaktor ... nebo nevím.

Proto máme volby a tam se naše hlasy a názory sčítají. Něco chceme a něco nechceme. Většina lidí. Je to klopotný systém, ale žádný lepší není. Musíme mít právo rozhodovat o naší zemi a také to jednou za čtyři roky přichází. Vzniká pak vláda a zákony musí mít za sebou většinu sněmovny (zástupců lidí).

Jenomže v posledních letech skoro 3/5 zákonů jsou převzaté směrnice EU, které se přijímají automaticky a 60% vlády nad touto zemí nemůžete nijak ovlivnit (pokud tedy nejste Angela Merkelová nebo Macron neb pár dalších nejvyšších úředníků Dvora). A to je špatně!! To je degradace voleb na různé účelové slepence, ale podstata, přesněji zhruba 60% podstaty, vládnutí probíhá jinudy.

Otázka tedy není, zda máme vypsat referendum o vystoupení z Evropské unie jako nějak jednorázově, když nám třeba něco zase zavedou, co vůbec nechceme.

Referendum se má jmenovat – „referendum o setrvání v EU" a má být zcela automaticky každé čtyři roky součástí sněmovních voleb.

Není přece možné, aby lidé za zuřivé kampaně rozhodovali o 40% země, zda má být spravována lidovecky nebo komunisticky nebo babišovsky nebo pirátsky nebo trikolórovecky a o 60% záležitostí se prostě nijak nehlasovalo a byla to věc, kterou nemáme právo nijak ovlivnit. To není otázka toho, zda máme nebo nemáme rádi Evropskou unii, to je základní demokratická otázka. Zda lidé žijící v této kotlině, a jedině oni, mají rozhodovat o této zemi.

Je přitom úplně jedno, zda občané mají názory „správné" nebo „nesprávné" – u těch 40% správy země to také nikdo nezkoumá, a lidé volí koho chtějí, a je to někdy neštěstí.

Ale já věřím na demokracii, na vládu lidu. Nelze to již dál obcházet. 
 
Číst 3864 krát
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Zveřejněno v SPOLEČNOST

Související položky (podle značky)

Fragmenty jsou též na Twitteru a facebooku

                        Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.      

Style Setting

Fonts

Layouts

Direction

Template Widths

px  %

px  %